Δεκαετία του 1940: «Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες»

Επαναλαμβάνεται η εκδήλωση της «Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου»

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) και η Πολιτιστική Εστία Μικρασια-τών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα : «Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2018, στην οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρητικότητα της αίθουσας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές. Οι προφο-ρικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνί-ες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.
Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σή-μερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατα-τεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κρά-τους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήμα-τος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αρχεία αυτά είναι προσβάσιμα για με-λέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Επικοινωνία: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, 6972765440

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.