«Δεν είμαστε κλητήρες» απαντούν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων στη ΔΕΥΑΜΒ, μετά την ανάθεση από πλευράς της επιχείρησης προς τους προέδρους της διανομής των λογαριασμών άρδευσης στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων. Η επιχείρηση κάλεσε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στα γραφεία της επιχείρησης και τους παρέδωσε τους φακέλους με τους λογαριασμούς άρδευσης για τις καλλιέργειες στις κατά τόπους περιοχές που αρδεύονται από τα πηγαία νερά. Οι πρόεδροι ωστόσο αρνήθηκαν να κάνουν κάτι εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την διαχείριση των νερών άρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ. Η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στην έκδοση των λογαριασμών που αφορούν στην άρδευση για την περίοδο του 2015 με τα στοιχεία όπως είχαν παραδοθεί από τις πρώην Κοινότητες & Δήμους προ Καλλικράτη. Σύμφωνα με την επιχείρηση “η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ είναι η ίδια που ίσχυε στις περιοχές αυτές προσαρμοσμένη στον Κανονισμό Άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ”. Η επιχείρηση κάλεσε τους προέδρους των Τ.Κοινοτήτων να κάνουν τους ταχυδρόμους, δεδομένου ότι στα χωριά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία διεύθυνσης!
Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς την διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγριάς, Δράκειας, Μακρινίτσας, Αγίου Βλασίου, Πορταριάς και Ανακασιάς κ.κ. Δ.Στέλλος, Ν.Κάπελας, Κ.Μυλωνάς, Γ.Καρκαλά, Ν.Ρηγώνης και Ρ.Κάλλης, «στο κάλεσμά σας να μεταφέρουμε και να μοιράσουμε τιμολόγια άρδευσης στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων μας, σας κοινοποιούμε ότι δεν θα ανταποκριθούμε για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να λειτουργήσουμε ως κλητήρες ή ως ταχυδρομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ.
2. Εφόσον οι κάτοικοι του χωριού δεν αιτήθηκαν τις υπηρεσίες άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ, δεν είναι πελάτες της και επομένως δεν έχετε δικαίωμα έκδοσης λογαριασμών στο όνομά τους.
3. Σας υπενθυμίζουμε ότι τόσο την προηγούμενη χρονιά όσο και τη φετινή αυτοδιαχειριζόμαστε την άρδευση.
Να σημειωθεί ότι η εφάπαξ χρέωση για την άρδευση που επιβάλει η ΔΕΥΑΜΒ είναι 35 ευρώ ανά κτήμα. Στις περιπτώσεις που κάποιος καλλιεργητής έχει μικρά διάσπαρτα κτήματα στην περιοχή καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από κάποιον που έχει ένα μεγάλο κτήμα και θα επιβαρυνθεί με την ελάχιστη εφάπαξ χρέωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες τοπικές κοινότητες συνεχίζεται η αυτοδιαχείριση των νερών από τους καλλιεργητές σε συνεργασία με τον υπεύθυνο υδρονομέα. Αυτό έχει σαν επακόλουθο λιγότεροι από 100, σε σύνολο 3.000 καλλιεργητών, να έχουν σπεύσει στη ΔΕΥΑΜΒ για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να συμβληθούν με την επιχείρηση για την άρδευση των καλλιεργειών τους.
Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2015 είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και πολιτών που αντιδρούσαν στην μεταφορά της διαχείρισης της άρδευσης από τις τοπικές κοινότητες στη ΔΕΥΑΜΒ. Ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αχιλλέας Μπέος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τα τοπικά συμβούλια που είναι εκλεγμένοι με την παράταξή του διότι η προεκλογική του δέσμευση ήταν ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγή στη διαχείριση του νερού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών συμβουλίων. Μια υπόσχεση ωστόσο που δεν τήρησε.