ΔΕΥΑΜΒ: Υποχρεωτικοί οι λιποσυλλέκτες για όσους έχουν κουζίνα

Προτάσεις για ένταξη στον «ΦιλόΔημο» έργων ύδρευσης και αποχέτευσης

Υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση λιποσυλλεκτών σε όσα καταστήματα διαθέτουν κουζίνα και παράγουν μαγειρικά λίπη, μετά την έγκριση ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα, τροποποίησης του νέου Κανονισμού Αποχέτευσης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αριστείδης Σαββάκης εξήγησε στα μέλη του Δ.Σ. ότι στο κανονισμό προστέθηκε ο όρος «καταστήματα που διαθέτουν χώρο κουζίνας και παράγουν μαγειρικά λίπη» και πρόσθεσε ότι οι καφετέριες δεν είναι υποχρεωμένες να βάλουν λιποσυλλέκτη, εκτός εάν ένα καφενείο ή καφετέρια έχει κουζίνα που παράγει μαγειρικά λίπη.
«Δεν πρέπει να ανησυχούν οι κρεοπώλες, τα ιχθυοπωλεία που δεν έχουν κουζίνα, εφ’ όσον δεν έχουν κουζίνα. Κλινικές και Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένα να έχουν. Σε όποιον έχει πάει λογαριασμός με πρόστιμο τα 200 ευρώ, θα αφαιρεθούν εφ’ όσον δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, εάν μπει ο λιποσυλλέκτης, εμείς θα ανακαλέσουμε το πρόστιμο», εξήγησε ο κ. Σαββάκης.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου τόνισε ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας και θύμισε πρόσφατα περιστατικά απόφραξης του δικτύου αποχέτευσης στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. και στο Βόλο, που βρέθηκαν στους αγωγούς ακόμη και ψόφια σκυλιά, τυρί, πανιά, σουβλάκια κλπ.
Ο Ειδικός Κανονισμός Αποχέτευσης περιλαμβάνει ειδικούς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις για την παροχέτευση στα δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων των αποβλήτων, που προέρχονται από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ΧΥΤΑ, νοσοκομεία, κλινικές, συνεργεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, πλυντήρια αυτοκινήτων, χώρους εστίασης ήτοι Εστιατόρια, Πιτσαρίες, Ταβέρνες, Ουζερί, Ψητοπωλεία, Οβελιστήρια, Δραστηριότητες catering, Παρασκευαστήρια έτοιμου φαγητού, Κέντρα διασκέδασης με λειτουργία εστιατορίου και γενικότερα από κάθε δραστηριότητα, η οποία για τη νόμιμη λειτουργία της, υπόκειται στους περιορισμούς της Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23-6-2017. Στην περίπτωση που, η παραγωγική δραστηριότητα ασκείται σε τμήμα ακινήτου, υποχρεώνεται σε διακριτή σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Ρητά απαγορεύεται η απόρριψη, στα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων και στις ΕΕΛ, αποβλήτων, που προέρχονται από ελαιοτριβεία, στάβλους, σφαγεία και γενικά κάθε αποβλήτου, για το οποίο η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ειδικό τρόπο διαχείρισης.

Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο προσωρινό ανάδοχο του Συνοπτικού Διαγωνισμού για την «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής υδροληψίας με χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου άρδευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Βόλου», με την προσφορά που κατατέθηκε να ανέρχεται σε 47.770 €, πλέον ΦΠΑ.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε να προτείνει για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» του υπουργείου Εσωτερικών, που ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή, το έργο ύδρευσης «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλελέγχου τηλεχειρισμού & ελέγχου διαρροών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς, Αρτέμιδας του Δήμου Βόλου».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Αρ. Σαββάκης είπε ότι στο πρόγραμμα θα υποβληθούν άλλες δύο προτάσεις που αφορούν την αποχέτευση και είναι η κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού και η αναβάθμιση του παλιού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 1,4 εκ. €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.