Διαμαρτυρία έξω από την Π.Ε. Μαγνησίας για την καύση σκουπιδιών

Κάλεσμα για ειρηνική διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, απευθύνει η επιτροπή αγώνα πολιτών καυτά της καύσης σκουπιδιών, σήμερα το πρωί, που θα επισκεφθεί την Π.Ε. ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής πολιτών Στέλιος Λημνιός, στον υφυπουργό θα επιδοθεί ψήφισμα που θα επικαιροποιεί τους στόχους, που είναι να σταματήσει να καίει RDF η ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου να ακυρώσει σχεδιασμό που έχει προγραμματίσει για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής SRFκαι RDF για την ΑΓΕΤ.
«Είμαστε εδώ να δηλώσουμε αντίθετοι στην πιθανότητα να λειτουργήσει μέσα στο ΧΥΤΑ του Βόλου, αποτεφρωτήρας σκουπιδιών όπως είπαν για Φυλή και Σχιστό. Ένας τέτοιος αποτεφρωτήρας θα ήταν χτύπημα στη δημόσια υγεία και περιβάλλον. Απαιτούμε να συνεχιστεί η εγκατάσταση σταθμών αέριας ρύπανσης, να γίνει δίκτυο και οι πολίτες να μπαίνουν να βλέπουν και να πάρουν τα μέτρα τους», ανέφερε ο Στέλιος Λημνιός.

«Να γίνουν μετρήσεις στο έδαφος»
Όπως είπε το μέλος της επιτροπής, απαιτούμε να γίνει πράξη υπόσχεση να γίνουν μετρήσεις στο έδαφος κυρίως στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της πόλης. Με πιστοποιημένες μετρήσεις παρουσία των πολιτών, να δημιουργηθεί επιτροπή κοινωνικού ελέγχου που θα ελέγχει εργοστάσιο όσο αυτό λειτουργεί μέσα στην πόλη.
«Αυτό είχε γίνει συμφωνία στα γραφεία της Ν.Δ., μεταξύ αντιπροσωπείας με Μητσοτάκη και Αραβώση και από την πλευρά μας, η επιτροπή πολιτών. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και έχει φέρει αποτελέσματα. Καθημερινά κερδίζουμε πόντους, τους Βολιώτες, την πανελλήνια κοινή γνώμη», ανέφερε ο Στέλιος Λημνιός.
Το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου είπε ότι ο αγώνας τον πολιτών στο Βόλο, έφερε μηνύματα ενθαρρυντικά, ενώ στην Ανδαλουσία και την Καταλονία ακυρώθηκαν περιβαλλοντικές άδειας τσιμεντάδικων που έκαιγαν σκουπίδια και διπλασίαζαν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Φαίη Τζανετουλάκου, μέλος της επιτροπής, είπε ότι μετά το σκάνδαλο στη Φυλή με τα ραδιενεργά απόβλητα, τα μέλη της επιτροπής θορυβήθηκαν και βρήκαν ένα ντοκιμαντέρ από ανεξάρτητη αρχή δημοσιογράφων όπου παρουσιάζονται στοιχεία από Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, πως τα φορτία των σκουπιδιών νοθεύονται με ραδιενεργά και άλλα απόβλητα και μέσα από επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν μεταφορές μεταφέρονται για καύση Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρος της Λαφάρζ και όχι μόνο.

«Αυτό γίνεται λόγω επιδότησης και σύντομα θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση που θα κάνουμε», ανέφερε.
Η Έρρικακα Φλωρούς ανέφερε, ότι μια καλλιτεχνική ομάδα, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Επιτροπής, μετατρέπει τα σκουπίδια σε καλλιτεχνήματα και σύντομα θα γίνει έκθεση, ώστε ο κόσμος να καταλάβει τι γίνεται, αλλά και τι μπορεί να δημιουργήσει με τα σκουπίδια.
Το μέλος της επιτροπής Γιώργος Λέτσιος είπε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό «έχουν πει απίστευτα ψέματα η περιφέρεια και το Υπουργείο ότι όλα είναι καλά, έχουμε τον περιφερειάρχη που λέει ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στον Βόλο. Είμαστε χαρούμενοι για τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου και λυπημένοι που δεν έγιναν τόσα χρόνια».

«Προλάβαμε καπηλεία»
Τέλος, αναφορικά με τη διάσπαση της επιτροπής, ο Στέλιος Λημνιός είπε ότι όλες οι πράξεις για την καύση σκουπιδιών είναι δεκτές, αλλά δεν δέχονται να μιλάνε άλλοι εκ μέρους της επιτροπής πολιτών. «Τους θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε δώσει αγώνες μαζί τους. Όταν κατάλαβαν ότι χάθηκε η ευκαιρία να παίξουν ρόλο στο συντονιστικό, βγήκαν μαχαίρια. Νομίζω ότι θα είμαστε πάλι μαζί. Το μεμπτό είναι η καπηλεία του τίτλου, επιχειρήθηκε να γίνει καπηλεία στην ιστοσελίδα, το προλάβαμε», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.