«Δίχτυ προστασίας» υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, απλώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, που στοχευμένα αποφάσισε να απέχει από τις απαιτήσεις των τραπεζών, ώστε η άμεση εκπλειστηρίαση πολλών πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών, να πάει τουλάχιστον πίσω.
Τα παραπάνω τόνισε ο Χρήστος Στρατηγόπουλος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, που έκανε λόγο για υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας να αφουγκραστεί την κοινωνική πραγματικότητα, ειδικά στον απόηχο της πανδημίας και να δώσει τις λύσεις που πρέπει. Η αποχή των δικηγόρων από τις απαιτήσεις των τραπεζών κατά ευάλωτων οφειλετών, έχει ξεκάθαρα ένα κοινωνικό στίγμα και δεν είναι μία αποχή που γίνεται για τα επαγγελματικά, τα οικονομικά ή τα ευρύτερα συμφέροντα του δικηγορικού σώματος.
“Το αντίθετο θα έλεγα, ότι για μας η οποιαδήποτε δικηγορική ύλη είναι πολύτιμη αυτή την περίοδο, όμως στο ζήτημα της προστασίας, στο μέτρο που μπορούμε εμείς να συμβάλλουμε, για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, προτιμήσαμε ως Ολομέλεια και επιμέρους Δικηγορικοί Σύλλογοι, να κάνουμε και συγκεκριμένη επιλογή. Να προσπαθήσουμε, τουλάχιστον αυτό που σήμερα επιχειρείται, η άμεση εκπλειστηρίαση πολλών πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών, να πάει τουλάχιστον πίσω”, επισήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκτίμησε, ότι η απόφαση που πάρθηκε από την Ολομέλεια και τους Δικηγορικούς Συλλόγους είναι απόλυτα εύλογη και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε το ευάλωτο τμήμα των συμπολιτών που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, τελείως απροστάτευτο, όταν τα ίδια τα εργαλεία στοιχειώδους προστασίας, που προβλέπονται στον νέο πτωχευτικό κώδικα (4738/20), δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
«Υπάρχει το κενό ενός κώδικα
δεοντολογίας των τραπεζών»
Όπως εξήγησε, ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων, ακόμη δεν έχει συσταθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύστασή του θα γίνει βαθιά μέσα στο 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, ουσιαστικά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις πρόνοιες, για τον συγκεκριμένο φορέα, δηλαδή καταρχήν την μίσθωση για 12 χρόνια και στη συνέχεια εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, την επαναγορά του ακινήτου τους.
Επίσης τόνισε, ότι αυτή τη στιγμή, εξακολουθεί να υπάρχει το κενό ενός κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και κυρίως των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων με των funds, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη καταγεγραμμένες καταχρηστικές πρακτικές. Θα πρέπει να υπάρχει ένα νομικό κείμενο, για να υπάρχει τουλάχιστον μία συντεταγμένη διαδικασία, που μπορεί να οδηγήσει κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις σε ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών.
“Ελάχιστες μέρες πριν, με πρωτοβουλία της ολομέλειας, κατόπιν επωνύμων καταγγελιών δανειοληπτών και των δικηγόρων τους, υπήρξε σφοδρή επίθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης αξιώσεων, η οποία έκανε συστηματικά καταχρηστικές κινήσεις. Στην ουσία απέτρεπε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δανειοληπτών για ρύθμιση των υποθέσεών τους, με αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί και να δεσμευτεί εγγράφως και έναντι της ολομέλειας ότι θα εγκαταλείψει αυτές τις πρακτικές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος, που εξήγησε ότι τα θέματα δεν είναι τόσο θεωρητικά , όσο σχηματικά, όσο βγαίνουν προς τα έξω, αλλά έχουν πολύ μεγάλη πρακτική σημασία.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων, ανέφερε ότι η όποια απόφαση του δικηγορικού κόσμου για αποχή, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τα ελλείμματα της Πολιτείας, σε σχέση με την οφειλόμενη προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. “Εμείς, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανάχωμα σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, αλλά δεν είμαστε Πολιτεία και δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της”, επισήμανε.
Οι επιτροπές αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες
Αναφερόμενος στο θέμα της συγκρότησης των επιτροπών αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι την Πέμπτη κοινοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όπως είπε για το νομό Μαγνησίας, προβλέπονται τέσσερις επιτροπές, με προεδρεύοντα εκπρόσωπο του δικηγορικού συλλόγου, ενώ υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ και άλλων κλάδων, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει αρκετό αντικείμενο απασχόλησης των επιτροπών, καθώς οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες εκτιμώνται σε μερικές χιλιάδες.































