Απάντηση καταπέλτη στα όσα καταλόγισε στην υπηρεσία ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αποστόλης Γαλάτης σχετικά με το έργο της στο θέμα των ελέγχων του νερού της Πορταριάς, δίνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Μαγνησίας, που παραθέτει τα αποτελέσματα των μετρήσεων και αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο η επιχείρηση δεν ενημέρωσε τους καταναλωτές για το επιβαρυμένο νερό, δεν τοποθέτησε απαγορευτικές πινακίδες στις κοινόχρηστες βρύσες και δεν κοινοποίησε στην Υπηρεσία κανένα αποτέλεσμα για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς.
Όπως αναφέρει στην Υπηρεσία, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τέλος Μαΐου δεν είχε κοινοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ (υπεύθυνη Ύδρευσης α’ βαθμού) κανένα αποτέλεσμα για την ποιότητα του νερού της Πορταριάς, ενώ, γνωρίζοντας ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 το πρόβλημα και όντως απολύτως υπεύθυνη για την αντιμετώπιση του, υποχρέωσή της ήταν και είναι να παρακολουθεί το θέμα με δειγματοληψίες, μετρήσεις και κοινοποίηση όλων των αποτελεσμάτων τόσο στους πολίτες όσο και στη Διεύθυνση Υγείας.
Η Διεύθυνση Υγείας προσθέτει ότι στις 23 Μαρτίου 2016 και αφού της κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δειγματοληψιών άλλων περιοχών εκτός Πορταριάς (μόνο ένα δείγμα αφορούσε τη γεώτρηση στη θέση Μύρτιλο Κατηχωρίου, που είναι χλωριωμένη), ζητήθηκαν εγγράφως εξηγήσεις.
«Μόλις στις 3 Ιουνίου, κοινοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας αποτελέσματα του Δ.Δ Πορταριάς με μικροβιακή επιβάρυνση, μετά από το δικό μας προαναφερθέν έγγραφο που ζητούσαμε εξηγήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες απαγόρευσης πόσης στις δημόσιες βρύσες από τις οποίες κυλούσε το νερό ασταμάτητα και χωρίς να έχει εκδοθεί Δελτίο Τύπου που να ενημερώνει τους πολίτες εκ νέου για τα νέα δεδομένα έστω και 6 μήνες μετά…», τονίζει η Διεύθυνση Υγείας που συμπληρώνει ότι ένα ενημερωτικό έγγραφο που ακολούθησε στη συνέχεια και μετά από οχλήσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, δεν ενημέρωνε ούτε τον πολίτη, ούτε τον επισκέπτη, ούτε τον κάτοικο.
«Δεν ευσταθεί η άρση απαγόρευσης από τον Οκτώβριο»
Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας «το επιχείρημα περί μη άρσης της απαγόρευσης που ίσχυε από τον Οκτώβρη δεν ευσταθεί επ’ ουδενί καθώς η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει ανά μήνα τουλάχιστον να προβαίνει σε δειγματοληψίες και αναλόγως των αποτελεσμάτων να αποφαίνεται. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο κάτοικος ή ο επισκέπτης πριν σκύψει να πιει νερό από τη δημόσια βρύση να ανατρέχει σε Δελτία Τύπου παρελθόντων μηνών και αφού επιβεβαιώσει τη μη άρση τους να πιει ή να μην πιει»!
Ως εποπτεύουσα αρχή βάσει Νόμου που ισχύει για όλη την Ελλάδα, η Διεύθυνση Υγείας προέβη σε δικές της δειγματοληψίες για να συσχετίσει τα αποτελέσματα που είχε πια στη διάθεση της και επιβεβαιώνοντας στις 27 Ιουνίου 2016 τη μικροβιακή επιβάρυνση σε αρκετές δειγματοληψίες της Πορταριάς και συγκεκριμένα:
Ολικά Κολοβακτηριοειδή στα δείγματα που ελήφθησαν από Πορταριά, Δημαρχείο κοιν.βρύση, Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας),Άλλη Μεριά πλατεία κοιν. κατάστημα(εσωτερική βρύση).
E.Coli στα δείγματα που ελήφθησαν από Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας) και Εντερόκοκκους στα δείγματα που ελήφθησαν από Ξενία Πορταριάς (βρύση κουζίνας), Πορταριά Βενζινάδικο (Δενελάβα εξωτερική βρύση), Σταγιάτες (εξωτερική βρύση εκκλησίας).
Η Διεύθυνση Υγείας τονίζει ότι ζήτησε επιτακτικά από τη ΔΕΥΑΜΒ τα λήψη άμεσων μέτρων και ενεργειών, καθώς και ενημέρωση των διευθυντών σχολείων, των πολιτών, των ξενοδόχων και των καταστηματαρχών για απαγόρευση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, μέχρι να γίνει ότι προβλέπεται για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
«Κανένα κατασταλτικό μέτρο»
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η ΔΕΥΑΜΒ σε απάντηση της δεν αναφέρει κανένα μέτρο κατασταλτικό του προβλήματος αλλά απαντά γενικόλογα αντιγράφοντας τις υποχρεώσεις που έχει η ίδια (ίσως προς ιδία εμπέδωση!).
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία δημόσια ενημέρωση περί απαγόρευσης με βάση τα νέα στοιχεία, ούτε ενημερωτικές πινακίδες που να κατατοπίζουν τον πολίτη αλλά κυρίως δεν έγινε καμία παρέμβαση που να επιλύει την αιτία (οι κλεμμένοι χλωριωτές, οι οποίοι μπαινόβγαιναν, λύνουν πρόσκαιρα το πρόβλημα μέχρι να βρεθεί ουσιαστική λύση που να το λύνει), αναφέρει η Υπηρεσία.
Τελικά η Διεύθυνση Υγείας επανήλθε στις 7 Ιουλίου «έχοντας εξαντλήσει την υπομονή της και την απειρία νεόκοπων στο χώρο» και ζητά
Η Διεύθυνση Υγείας επανέρχεται 7/7 έχοντας εξαντλήσει την υπομονή της και την απειρία νεόκοπων στο χώρο και ζήτησε άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, ενημέρωση για την διάθεση και επεξεργασία των λυμάτων στην Πορταριά, ενώ προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί οποιαδήποτε επιβάρυνση του πόσιμου νερού θα ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου ύδρευσης της Δ.Ε. Πορταριάς.
Η υπηρεσία τονίζει ότι έχει ολοκληρώσει υγειονομική αναγνώριση και έχει κοινοποιήσει τα αποτελέσματα στη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία δεν της έχει αποστείλει αρχείο καταγραφής αλλά στο τελευταίο της έγγραφο απαντά γενικόλογα «πως τα χει όλα καλώς καμωμένα». Η Διεύθυνση Υγείας καταλήγει ότι βάσει Νόμου και αρμοδιοτήτων δε μπορεί να εκδίδει Δελτία Τύπου σε σχέση με τη χρήση νερού ύδρευσης υποκαθιστώντας την αρμόδια υπηρεσία που είναι η ΔΕΥΑΜΒ και μόνο.
Επίσης προς ενημέρωση όσων δικαιολογημένα ζουν σε απόλυτη άγνοια, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας είναι διευθύνσεις των πρώην Νομαρχιών, νυν Περιφέρειες, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και στελεχώνονται από έγκριτους επόπτες υγείας, επιστήμονες και γιατρούς καταξιωμένους εν τοις πράγμασι για την προσφορά τους στον τόπο.
Έγινε ότι έπρεπε για τη θαλάσσια ρύπανση
Αναφορικά με τη σύσταση που είχε εκδώσει τον Μάιο του 2015 να αποφεύγονται οι κοντινές στο βιολογικό του Βόλου παραλίες, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων η Διεύθυνση Υγείας τονίζει:
«Η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ αποδέχτηκε τη ρίψη ακατέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό. Μέχρι λοιπόν να βγουν οι μετρήσεις του θαλάσσιου νερού και, μη διαθέτοντας μαντικές ικανότητες για τη δυνατότητα αυτοκάθαρσης της θάλασσας, με ωριμότητα και σύνεση συστήσαμε τους πολίτες να αποφεύγουν την κολύμβηση, κάτι που αναιρέσαμε μετά τις μετρήσεις μας, λίγες μέρες μετά. Ευτυχώς σ’ αυτή την περίπτωση (θάλασσα) είχαμε εμείς την αρμοδιότητα και έγιναν όλα όπως έπρεπε».
Τέλος, για τους χαρακτηρισμούς αισχίστου είδους, προσβλητικές προσωπικές εκφράσεις, που θίγουν την αξιοπρέπεια μόνο αυτού που τις λέει και που εκτόξευσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ κατά της διευθύντριας της Υπηρεσίας Χρυσούλας Κολημήτρα, η Διεύθυνση Υγείας τονίζει ότι τις αφήνει στην κρίση του πολίτη.