Διεθνής διάκριση για τον Βολιώτη γραφίστα Δημήτρη Νίκα

Απέσπασε πέντε βραβεία στον διαγωνισμό European Newspaper Awards

Διεθνή διάκριση για την εντυπωσιακή δουλειά του στην εφημερίδα «Έθνος» ως Διευθυντής Σχεδιασμού, απέσπασε ο Βολιώτης Δημήτρης Νίκας προσθέτοντας ακόμη πέντε βραβεία στη μεγάλη συλλογή του. Τα Βραβεία Ευρωπαϊκών Εφημερίδων (European Newspaper Awards) που διοργανώθηκαν φέτος για 18η χρονιά, αναδεικνύουν κάθε χρόνο τις καλύτερες σχεδιαστικά εφημερίδες στην Ευρώπη, αλλά και επί μέρους τα έντυπα που εμπεριέχουν ρεπορτάζ που αποτυπώνουν με τη συμβολή κειμένου, φωτογραφιών και infographics μια πλήρη και κατανοητή εικόνα για τον αναγνώστη του εντύπου που τα φιλοξενεί.

Ο Βολιώτης News Designer απέσπασε πέντε συνολικά βραβεία στις παρακάτω κατηγορίες.

1. Βραβείο στην κατηγορία γενικές ειδησεογραφικές σελίδες, για το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015 στο φύλλο της εφημερίδας «Έθνος» στην κατηγορία «Κοινωνία» όπου ρεπορτάζ σχετικά με την καμπάνια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κέντρο Ζωής» που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το HIV/AIDS και ειδικότερα το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτό. Στην κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ δεσπόζει ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης ο οποίος έθετε το ερώτημα «Αν ήμουν θετικός στον HIV θα γελούσες με τα αστεία μου;».

2. Βραβείο στην ειδική κατηγορία για την παρουσίαση του προσφυγικού «Refugees», για τον σχεδιασμό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Πάλη με τα κύματα και τους φράχτες» που δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 στην εφημερίδα «Έθνος».

3. Βραβείο στην κατηγορία «Visual Storytelling» (Οπτική αφήγηση) για σχεδιασμό ρεπορτάζ με τίτλος «Πεδίο επίδειξης όπλων νέας γενιάς η Συρία» που παρουσίαζε τα νέα υπερόπλα που δοκίμαζαν ΗΠΑ και ΡΩΣΙΑ στον πόλεμο της Συρίας και δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015 στην κατηγορία «Κόσμος» της εφημερίδας «Έθνος».

4. Βραβείο στην κατηγορία «Photography» (Φωτογραφία) – υποκατηγορία «Atmoshpere» (Ατμόσφαιρα) , για ρεπορτάζ με τίτλο «Ρατσιστική βία – Ο εφιάλτης εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα» που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2016 στην εφημερίδα «Έθνος» και παρουσίαζε τα αποτελέσματα έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

5. Βραβείο στην κατηγορία «Alternative Storytelling» (Εναλλακτική αφήγηση) για τον σχεδιασμό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Ο Γιάνης έδωσε συνέντευξη (και) ως… ήρωας κόμικς» που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2016 στην εφημερίδα «Έθνος» και παρουσίαζε την ιστορία της διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους δανειστές στο κρίσιμο α’ εξάμηνο σε μορφή κόμικς.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΙΚΑΣ

Σε μια περίοδο που οι εφημερίδες ανά τον κόσμο διαρκώς συρρικνώνονται και πολλές από αυτές κλείνουν, αποτελεί μεγάλη πρόκληση να δίνει κανείς ζωή στα έντυπα μέσα από τον μοντέρνο και ευρηματικό σχεδιασμό των σελίδων, κάνοντάς τα ελκυστικά προς αναγνώστη. Το διαδίκτυο άλλωστε, το οποίο έχει αποτελέσει το μεγαλύτερο πλήγμα για τις εφημερίδες προσφέροντας άμεση ενημέρωση, δεν προσφέρει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρά μια τυποποιημένη παρουσίαση της επικαιρότητας μένοντας εγκλωβισμένο σε πρότυπα φορμα και σταθερές.

Ο Δημήτρης Νίκας γεννήθηκε στο Βόλο. Γονείς του είναι ο Τάσος Νίκας και η Βέτα Νίκα, το γένος Κοντοστεργίου. Από μικρός είχε αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει επαγγελματικά καθώς όπως θυμάται, ήταν εννέα – δέκα ετών όταν ο πατέρας του τον με πήρε μαζί του πηγαίνοντας να συναντήσει τον αγαπημένο του φίλο Αλέκο Πώποτα, συνεκδότη του «Ταχυδρόμου» μαζί με τον αδελφό του Θανάση. Εκεί ο κύριος Αλέκος τον… ξενάγησε στο μικρό, ιστορικό τυπογραφείο της εφημερίδας. Ένας λινοτύπης ζήτησε να μάθει το όνομά του και μπροστά του, το «χτύπησε» στη μηχανή και του έδωσε μια μεταλλική πλάκα με τα γράμματα ανάποδα, σαν σφραγίδα. Και τον «σφράγισε» για πάντα!

Σπούδασε στη σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας και ξεκίνησε να εργάζεται το 1983 στην εφημερίδα ‘Ελεύθερη Γνώμη’, του Βολιώτη εκδότη του ‘Ταχυδρόμου’, Θανάση Πώποτα. Συνέχισε στα «ΝΕΑ» όπου εργάστηκε επί 23 χρόνια με διευθυντές τον Λυκούργο Κομίνη, τον Λέοντα Καραπαναγιώτη και τον Παντελή Καψή. Στη διάρκεια της θητείας του, ως Διευθυντής Σχεδιασμού στα «ΝΕΑ» απέσπασε τον υψηλότερο τίτλο Europe’s Best Designed Newspaper στον διαγωνισμό European Newspaper Awards.

Ακολούθησε συνεργασία με το «Πρώτο Θέμα» και το «Εθνος» όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τη μόνιμη εργασία του, ως εξωτερικός συνεργάτης έχει σχεδιάσει ή επανασχεδιάσει άλλες εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, αφίσες, διαφημίσεις και ιστοσελίδες.

Έχει ακόμη δεχθεί δεκάδες Awards of Excellence για σελίδες, γραφήματα και Web Design στον διεθνή διαγωνισμό της Society of News Design και στα ευρωπαϊκά European Newspaper Awards.

Έχει παρακολουθήσει κατ’ επανάληψη σεμινάρια σχεδιασμού εφημερίδας, γραφημάτων, χρήσης του χρώματος κ.ά. στον διεθνή οργανισμό IFRA στη Γερμανία, στο Poynter Institute for Media Studies των ΗΠΑ και στη Society of News Design.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.