Διοικητικοί Π.Θ.: «Δε θέλουμε Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρίες»

Το γεγονός ότι η απόφαση της Συγκλήτου για την κατασκευή υποδομών προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ αν και καλύπτει κάποιες από τις οξυμένες εδώ και χρόνια ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων στην πολυτεχνική σχολή, εντούτοις δεν ξεφεύγει από τη λογική των έργων για την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης και της έρευνας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, επισημαίνει το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, δεν είναι τυχαίο ότι η «επένδυση» αυτή γίνεται στην πολυτεχνική και όχι στα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών όπου και εκεί οι ανάγκες, είναι επίσης οξυμένες.
«Εκτός αυτού, ένα πολύ σημαντικό μέρος των χρημάτων θα δαπανηθούν για την κατασκευή πάρκινγκ. Έχουν δηλαδή πρόβλημα οι φοιτητές που να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και φροντίζει η πρυτανεία μ’ αυτό τον τρόπο να τους το λύσει;», διερωτώνται οι διοικητικοί.

Όπως αναφέρουν, το ότι δεν τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για τα προβλήματα φοιτητών και εργαζομένων επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Σύγκλητος, παράλληλα μ’ αυτές τις εξαγγελίες προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης σχεδιάζοντας την παραπέρα μείωση του αριθμού των φοιτητών που σιτίζονται, γενικεύοντας τα δίδακτρα, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για βιβλία, αναλώσιμα, ενώ διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς σε ένα ίδρυμα με 11.000 φοιτητές να διαθέτει μόλις 70 θέσεις σε εστίες. Επιπλέον διατηρούνται και επεκτείνονται, και με ευθύνη των πρυτανικών αρχών η πανσπερμία των συμβάσεων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας με κουτσουρεμένες αμοιβές και δικαιώματα που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ομηρία και την ανασφάλεια. (βλ. συμβασιούχους, καθαρίστριες, μπλοκάκια κλπ.).

«Η αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες και μηνύσεις, που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ των πρυτανικών αρχών και μιας ομάδας που δεν έχει καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, είναι μακριά από την ουσία των προβλημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπηρετεί στοχεύσεις ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αξιοποιείται για να χτυπηθεί το άσυλο, να ενισχυθούν τα μέτρα καταστολής, να καλλιεργηθεί η αποδοχή τους στη συνείδηση του λαού, να λοιδορηθούν μορφές πάλης, οι αγώνες. Να αντιμετωπιστούν οι φωνές που αντιπαλεύουν με συνέπεια την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ΑΕΙ, να υποταχθούν πλήρως φοιτητές και εργαζόμενοι στον στόχο της εξασφάλισης της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, στην απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης» κλπ.

«Ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να στοιχηθούμε πίσω από τις πρυτανικές αρχές που ψάχνουν να βρουν υποστηρικτές στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Δε θέλουμε Πανεπιστήμια ΑΕ. Καλούμε την πρυτανική αρχή να βγάλει από το μυαλό της την ιδέα ότι μπορεί να χρησιμοποιεί το διοικητικό προσωπικό ως ανθρώπινη ασπίδα που θα προστατεύει και θα προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι διοικητικοί του Π.Θ. δηλώνουν ότι παλεύουν με τους φοιτητές και τους άλλους εργαζόμενους για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών! Καμία επιχειρηματική λειτουργία στις σχολές, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρες ωράριο, αξιοπρεπείς αποδοχές και δικαιώματα, ούτε ευρώ απ’ τη τσέπη του φοιτητή για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, σύγχρονες, πλήρεις και ασφαλείς κτιριακές δομές χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και εταιριών που είναι γνωστές για τα «φαγοπότια» τους σε τέτοιου είδους «επενδύσεις» και άμεση ανέγερση φοιτητικής εστίας με βάση τις ανάγκες των φοιτητών του ιδρύματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.