Διήμερο εκδηλώσεων για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Δράκεια

«Ενθύμιον οι 22 φίλοι, έξι εξ αυτών είναι εκ Γερμανών δολοφονημένοι το έτος 1943-17-12…» αναφέρουν λόγια που είναι γραμμένα στο πίσω μέρος μιας ιστορικής φωτογραφίας που απεικονίζει τους 22 εκτελεσθέντες από τους 115 που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στη Δράκεια στις 18 Δεκεμβρίου 1943.
Η φωτογραφία χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 όπου μια παρέα Δρακειωτών ζει ξέγνοιαστες στιγμές με τραγούδια και χορό. Λίγα χρόνια αργότερα το σκηνικό δυστυχώς άλλαξε. Έξι από τους 22 φίλους της παρέας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ απ’ τα Γερμανικά στρατεύματα, μαζί με πάνω από εκατό συγχωριανούς τους τα ξημερώματα της 18ης Δεκεμβρίου 1943 στη Δράκεια Πηλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν την Κυριακή, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Η Δράκεια θρηνεί. Κάθε χρόνο την ίδια μέρα, ο ίδιος πόνος, η ίδια θλίψη κι ένα αιώνιο γιατί! Γιατί να χάσουν την ζωή τους τόσο άδικα αυτοί οι άνθρωποι; Ποιος είναι αυτός που θα βρεθεί στο ετήσιο μνημόσυνο των αδικοχαμένων Δρακειωτών της 18ης Δεκεμβρίου και δεν θα δακρύσει; Ήταν 17 Δεκεμβρίου 1943 όταν σε μια συμπλοκή ανταρτών με γερμανικά στρατεύματα στην περιοχή Αλυκόπετρα σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας. Οι Γερμανοί δεν δίστασαν το ίδιο βράδυ να κατηφορίσουν προς την Δράκεια για να εφαρμόσουν αντίποινα. Κανείς δεν ήξερε τι θα ξημερώσει για τους κατοίκους, ακριβώς μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. Με συνοπτικές διαδικασίες συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες του χωριού στο κεντρικό καφενείο, ενώ τα ξημερώματα άφησαν ελεύθερα τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Κι εκεί αρχίζει η τραγωδία. Τα πολυβόλα στράφηκαν εναντίον των Δρακειωτών όπου τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ σε μια ρεματιά σε ομάδες των πέντε. Εκτελέστηκαν 115 άνδρες. Από εκεί και μετά θρήνος, θλίψη, πόνος, οργή! Η πλατεία γέμισε με ορφανά και χήρες που αναζητούσαν στον σωρό με τα πτώματα τον άνθρωπό τους, ενώ έγινε ένας μεγάλος ομαδικός τάφος στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. Το χωριό ερήμωσε και έμειναν μόνο οι αναμνήσεις για θυμίζουν τα αδικοχαμένα παλληκάρια της Δράκειας που χάθηκαν μέσα σ’ ένα βράδυ. Κι έτσι γράφτηκε το ποίημα:
«Δεν ήταν ένας ούτε δυο, ούτε και τρεις και πέντε, ήταν πάνω από εκατό μέσα εκεί θαμμένοι.. ήταν πάνω από εκατό στο ρέμα σκοτωμένοι… Μοιρολογούνε τα πουλιά κι όλοι γνωστοί δακρύζουν, και τα βουνά της Δράκειας μας αιώνια θα βογγίζουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Δράκεια όπως κάθε χρόνο τιμά τους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας ετοιμάζοντας ένα διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη αυτών. Υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου Δράκειας και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΔΡΑΚΕΙΑ» το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου
18ος Αγώνας Θυσίας Αγριά-Δράκεια (10,5χλμ) αφιερωμένος στους εκτελεσθέντες της 18ης Δεκεμβρίου 1943.
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου απόγευμα:
• 6μ.μ. Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας.
• 8μ.μ. Λαμπαδηδρομία αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων και κατάληξη στο Ηρώων.
Ακολουθεί εκδήλωση στο Κοινοτικό καφενείο της κάτω πλατείας. Ανοιχτή ομιλία συζήτηση από την κ.Ρίκυ Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Μελετώντας ένα συγκλονιστικό γεγονός: αφηγήσεις και σιωπές»

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου πρωί:
Θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας.
10:30 π.μ. Το χρονικό της εκτέλεσης, απ’ την εκπαιδευτικό του Νηπιαγωγείου Δράκειας, κ. Ευανθία Γεωργίου.
Ομιλία από τον κ. Βασίλη Κοντορίζο, τέως Δήμαρχο Πορταριάς
11:00 π.μ. – Μνημείο πεσόντων
• Προσκλητήριο πεσόντων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δράκειας
• Κατάθεση στεφάνων
• Απόδοση τιμών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.