Στην εγκατάσταση δικού της δικτύου μετρητών θα προχωρήσει η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, όπως πρότεινε στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησε χθες, με ένα σχετικά χαμηλού κόστους, αλλά αξιόπιστο σύστημα 5-6 αισθητήρων που θα καλύπτουν όλη την πόλη, το οποίο θα μετρά και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που σημαίνει, ότι μπορούν να εντοπιστούν οι πηγές δυσοσμίας.
Τα παραπάνω τόνισε στο «Ράδιο Ένα 102,5», το μέλος της επιτροπής αγώνα Στέλιος Λημνιός, που εξήγησε ότι το κόστος του συστήματος ανέρχεται περίπου σε 7.000 €, για τη συμπλήρωση του οποίου, θα ζητηθεί η συνδρομή φορέων και των Βολιωτών.
«Ανοιχτές ψηφοφορίες»
Αναφορικά με τη συνέλευση, το μέλος της επιτροπής είπε ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και με ανοιχτές ψηφοφορίες.
«Οι αποφάσεις είναι συλλογικού χαρακτήρα και δεν είναι ατομικές σε καμία περίπτωση. Η ουσία της συμμετοχικής διαδικασίας είναι ότι κανείς μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, αλλά οι απόψεις ζυμώνονται και συνδιαμορφώνονται, όταν ακούς και την άλλη πλευρά, την αντίθετη άποψη και ενδέχεται κάποιος να αλλάξει θέση και να πειστεί από τον συναγωνιστή του», δήλωσε το μέλος της επιτροπής πολιτών.
Όπως είπε, μ’ αυτή την έννοια η επιτροπή απάντησε στους εργαζόμενους στην ΑΓΕΤ, που σε ανακοίνωσή τους την κατηγορούν ότι έχει ιδιοτελή συμφέροντα, ενώ ο Στ. Λημνιός εκτίμησε ότι η ανακοίνωση είναι καθ’ υπαγόρευση, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ ανησυχεί, όπως και όλοι μας, γιατί ζει, εργάζεται και μεγαλώνει τα παιδιά της στην ίδια πόλη που το φουγάρο μας έχει κάνει θερμοκήπιο και αποτεφρωτήρα.
«Το ίδιο ακούγεται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ενώ τις καλούμε να συμμετέχουν στις διαδικασίες μας, προκλητικά και για να έχουν άλλοθι να μας κρίνουν αρνητικά, δεν έρχονται και δεν συμμετέχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πως θα είναι το προτεινόμενο δίκτυο
Στη χθεσινή συνέλευση αποφασίστηκε η εγκατάσταση δίκτυο μετρητών που προτάθηκε με χρηματοδότηση της επιτροπής αγώνα πολιτών που θα στηριχτεί στη βοήθεια των Βολιωτών που θα θελήσουν να συνδράμουν. Ο κ. Λημνιός εξήγησε ότι πρόκειται για ένα δίκτυο που θα καλύπτει την πόλη συνολικά και αποτελεσματικά και που διερευνήθηκε από ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και από ανθρώπους φίλους της επιτροπής που ζουν εκτός Ελλάδας.
«Είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σοβαρό και αξιοπρεπές δίκτυο μετρητών, με κόστος που δεν θα ξεπερνάει τις 7.000 € με την εγκατάσταση και την τεχνική υποστήριξη για τον πρώτο χρόνο και δεν μιλάμε για κάτι πρόχειρο αλλά για κάτι αξιοπρεπές, που θα μπορέσει να δώσει τα αποτελέσματα με τα οποία θα μπορέσουμε να πορευτούμε», δήλωσε το μέλος της επιτροπής.
Ο Στέλιος Λημνιός εξήγησε ότι το σύστημα θα περιλαμβάνει δύο κεραίες και 5-6 αισθητήρες που θα πιάσουν όλο το φάσμα της πόλης, που θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, θα ελέγχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα δίνουν συνδυασμένες πληροφορίες, ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη κάποιων ρύπων.
«Μπορούν να εντοπιστούν οι πηγές δυσοσμίας»
Το μέλος της επιτροπής, είπε ότι το σύστημα θα μετράει την καθαρότητα του αέρα, μια σειρά αέριων ρύπων που εκπέμπονται από καύσεις κυρίως, και σε μια καλύτερη έκδοση και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν οι πηγές δυσοσμίας.
«Μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας, θα πρωτοπορήσουμε για άλλη μια φορά και θα βάλουμε «γυαλιά» σε όλους αυτούς που έχουν αράξει σε καρέκλες και επικαλούνται πότε δεν υπάρχει απόφαση, πότε δεν εγκρίθηκε, πότε φταίει ο υπουργός και πότε φταίει η Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Λημνιός που πρόσθεσε ότι η επιτροπή δικαιούνται να το κάνει, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να το απαγορεύει.
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.






























