Δημ. Παππάς: Ανέτοιμο ακόμη το myData, ωστόσο για πρόστιμα μιλάει η ΑΑΔΕ!

Δεν υπάρχει λογική ανέφερε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών...

Το γεγονός ότι παρόλο που η πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων myData ακόμη δεν είναι έτοιμη και γίνονται διορθώσεις, η ΑΑΔΕ ανακοινώνει πρόστιμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λογική, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτρης Παππάς πρόεδρος του Συλλόγου φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Μαγνησίας.

Όπως είπε, η προσαρμογή των επιχειρήσεων στη Μαγνησία, είναι μεγάλη και η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι για το myData δεν έχει τελειοποιηθεί, παρόλα αυτά το η ΑΑΔΕ πιέζει για να εφαρμοστεί, ανακοινώνει ότι θα βγουν και πρόστιμα, παίρνει βραβεία από το εξωτερικό, νομίζοντας ότι αυτά που τους λένε οι δικοί μας ότι δουλεύει και είναι όλα καλά, είναι πραγματικότητα.
«Όταν παίρνει απάντηση από το υπουργείο ότι υπάρχουν συναντήσεις σε ομάδες για να δουν τη λειτουργία του myData και λένε ότι θα το διορθώσουν, σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα και είναι απορίας άξιο πως μιλάμε για πρόστιμα», επισήμανε ο κ. Παππάς.

Ο φοροτεχνικός είπε ότι τα πρόστιμα ανακοινώθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2023 και τόνισε ότι εφόσον δεν είναι έτοιμο το σύστημα σήμερα, εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα είναι στο τέλος της χρονιάς, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε από τις εταιρίες λογισμικού στο βαθμό που το θέλει η ΑΑΔΕ.
Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι ως προς τα έσοδα ένα μεγάλο κομμάτι είναι έτοιμο και είναι μεγάλη η πρόοδος, αλλά όχι και ως προς τα έξοδα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι εταιρίες με τα λογισμικά δεν είναι έτοιμες. Όπως είπε οι φοροτεχνικοί περνούν τα έξοδα μέσω των τιμολογίων, αλλά δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα για να κάνουν τον χαρακτηρισμό για έξοδα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και πρέπει να γίνει πολύ δουλειά από τις εταιρίες λογισμικού.
Προς την κατεύθυνση αυτοί ο Σύλλογος φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Μαγνησίας, οργανώνει σεμινάριο για να ενημερωθούν τα μέλη του για τις νέες εξελίξεις στο myData (την αποστολή), γιατί βγαίνουν συνεχώς νέοι εγκύκλιοι, τι νέα προθεσμίες που αλλάζουν συνεχώς και προσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα.

Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι υπάρχουν δύο συστήματα, το e sent, που στέλνονται τα δεδομένα των ταμειακών μηχανών, που αν λειτουργήσει στο τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να βλέπει σε πρώτο χρόνο για να λειτουργήσει το e apodeixi και από το e sent πρέπει να φύγουν αυτά τα στοιχεία και να πάνε στο myDATA και να «κουμπώσουν» με τα τιμολόγια και ενώ τα δύο πρώτα συστήματα δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη πλήρως.
Ο ίδιο είπε ότι υπάρχουν πρόστιμα για τι ταμειακέ μηχανές που δεν στέλνουν στοιχεία, διότι είναι υποχρεωμένε να συνδεθούν με το e sent και να στέλνουν τα στοιχεία σε πρώτο χρόνο και πρόσθεσε ότι θέλει μια προσοχή και από τις επιχειρήσεις, διότι αν δεν στέλνει στοιχεία το σύστημα, δεν θα το καταλάβει ο επαγγελματίας.

Κάποιοι «πειράζουν» τα ηλεκτρονικά τους
Πολύς κόσμος σκανάρει αποδείξεις, αν και είναι νωρίς ακόμη, γιατί από το τέλος του μήνα είναι υποχρεωτική η διαβίβαση σε πρώτο χρόνο και στις προθεσμίες που έχει ανακοινώσει το υπουργείο. Παρόλα αυτά από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι σε κάποιες επιχειρήσεις, επειδή όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ευάλωτα, κάποιοι «πειράζουν» τα ηλεκτρονικά τους και ενώ η απόδειξη ανέγραφε μεγάλο ποσό, αυτό που έστελναν στην ΑΑΔΕ ήταν μικρότερο, γι’ αυτό και έκλεισαν κάποιες επιχειρήσεις, ανέφερε ο κ. Παππάς.
Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, είναι μεγάλο το αντικείμενο και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ρισκάρει ο καθένας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.