Δημήτρης Σούρας: Αυτοκτονίες πολιτικές και ψυχικών νόσων…

υπότ……. Η εξήγηση του ψυχίατρου για τις πάνω από 7.500 αυτοχειρίες συνανθρώπων μας

Την επιστημονική εξήγησή του στο θέμα των αυτοκτονιών συνανθρώπων μας δίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, που σήμερα Τετάρτη θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στις 19.30 στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα «Ελλάδα η νέα ασθενής». Ο ίδιος υπολόγισε περίπου 7.500 αυτοκτονίες στη διάρκεια της κρίσης σε πολιτικές και σε αυτοκτονίες ψυχικών νόσων και τόνισε ότι οι ασθενείς μέχρι την τελευταία στιγμή ζητούν βοήθεια, σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία που θολώνει το μυαλό τους.
Ο γιατρός μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», με αφορμή έξι αυτοκτονίες συνανθρώπων μας τους τελευταίους πέντε μήνες και τόνισε ότι στην εκδήλωση, θα συζητηθεί και το θέμα των αυτοκτονιών που ταλανίζει την Ελλάδα και γιατί κάποιος μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί.

Οι άνθρωποι που οδηγούνται στην αυτοκτονία…

Ο κ. Σούρας αναφέρθηκε στις τέσσερις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει και εξήγησε ότι στο σημείο να αυτοκτονήσουν φθάνουν οι άνθρωποι που έχουν βαριά κατάθλιψη, οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή (που έχει τα πολύ πάνω και τα πολύ κάτω της), οι άνθρωποι που με ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι ψυχωτικοί (ακούνε φωνές που δεν υπάρχουν και τους λένε να αυτοκτονήσουν) και οι άνθρωποι που είναι αλκοολικοί, διότι ο αλκοολισμός δημιουργεί βαριά κατάθλιψη.
«Οι αυτοκτονίες των φανατικών, των εμμονικών και των καμικάζι, είναι τελείως διαφορετικές και δεν άπτονται μιας ψυχιατρικής ανάλυσης», δήλωσε ο ψυχίατρος.

Πολιτικές αυτοκτονίες

Ο ίδιος ονομάζει, τα τελευταία εννέα χρόνια ορισμένες αυτοκτονίες πολιτικές και εξήγησε ότι στα καλά του καθουμένου, λόγω της κρίσης, άνθρωποι που είχαν βρεθεί σε μια καλή οικονομική κατάσταση και είχαν κανονίσει τη ζωή τους, ξαφνικά βρέθηκαν με μια θηλιά στο λαιμό και ιδιαίτερα άνδρες σε ηλικία 40 μέχρι 55 χρόνων.
«Αυτές οι αυτοκτονίες δεν προλαβαίνουν να δημιουργήσουν κατάθλιψη, που δημιουργείται σιγά – σιγά, να περάσει ο καιρός, να μπει ο αυτοκτονικός σχεδιασμός στο μυαλό και κάποια στιγμή να γίνει η αυτοκτονία», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρα, επειδή συμβαίνει αυτή η φοβερή οικονομική κρίση, μερικά άτομα ευάλωτα, ευαίσθητα, άτομα τα οποία, δυστυχώς, είχαν προβλήματα, βάζουν τη θηλιά στο λαιμό και αυτοκτονούν κάπως παρορμητικά.
«Αυτού του είδους τις αυτοκτονίες, τις ονομάζω «πολιτικές αυτοκτονίες» και αυτές οι αυτοκτονίες ξεκίνησαν από τότε που κάποιος πολιτικός είπε τη μαγική κουβέντα «λεφτά υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 7.500 αυτοκτονίες

Ο ψυχολόγος έκανε λόγο για πάνω από 7.500 αυτοκτονίες που μπορεί να είναι άρρωστα άτομα, που λόγω της ψυχικής τους διαταραχής αυτοκτονούν, αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και άτομα που ξαφνικά, από εκεί που είχαν κάτι βρέθηκαν στο τίποτα και η μόνο λύση – όχι σωστή και παρορμητική – είναι η θηλιά στο λαιμό.
Ο Δημ. Σούρας πρόσθεσε ότι προσπαθούμε τις περισσότερες φορές να εξηγήσουμε με την κοινή λογική, το θόλωμα του μυαλού. «Εκείνη τη στιγμή, δε μιλάμε για έναν άνθρωπο που μπορεί να βάλει κάτω τα πράγματα και να πει ότι υπάρχει οικογένεια ή υπάρχει ζωή, θα ξαναπροσπαθήσω. Δεν τα υπολογίζει αυτά, γιατί το μυαλό του είναι θολωμένο. Και όταν θολώνει το μυαλό, η κοινή λογική εξαφανίζεται», δήλωσε, τονίζοντας ότι είναι λάθος να προσπαθήσει κάποιος να εξηγήσει εκείνη τη στιγμή γιατί, είναι λάθος.
Ο ψυχίατρος είπε ότι να κατορθώσουμε να συζητήσουμε με έναν άνθρωπο το πρόβλημα, είναι πιθανόν να τον βοηθήσουμε, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, όταν συμβαίνει αυτό το πράγμα, εκείνος δεν το συζητάει μαζί μας.
Τόνισε ότι ο περίγυρος μπορεί να διακρίνει ότι κάτι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που είναι πιεσμένος και απομονωμένος, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει γιατί δεν το συζητάει, όταν είναι θολωμένο το μυαλό του και το κάνει χωρίς στην πραγματικότητα να το καταλαβαίνει.

Ζητούν βοήθεια οι ασθενείς

Στον αντίποδα, όταν υπάρχει ψυχική νόσος, ο ασθενής ζητάει πάρα πολλές φορές τη βοήθεια και καταρρίπτονται οι μύθοι που λένε ότι ένας ασθενής όταν θέλει να αυτοκτονήσει θα το κάνει έτσι κι αλλιώς. «Στην εκδήλωση θα αποδείξω ότι ο ασθενής και την τελευταία ακόμα στιγμή ζητάει τη βοήθειά μας», τόνισε.
Ο κ. Σούρας δήλωσε ότι η αυτοκτονία δεν είναι λύση, αλλά το μοναδικό δώρο που έχουμε είναι η ζωή και πρέπει να ζήσουμε, να παλέψουμε, να δημιουργήσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε.
Ο γιατρός είπε ότι πρέπει να βγάλουμε το στίγμα από πάνω μας και να καταλάβουμε ότι ο ψυχίατρος είναι ένας γιατρός και η ψυχικό νόσος είναι μια αρρώστια κανονική, με συμπτώματα, που έχει διάγνωση και θεραπεία και, όπως όλες οι αρρώστιες έχει και μια κανονική λύση που σε ποσοστό 70% φθάνει σε ίαση.
Ο Δημήτρης Σιούρας προσκάλεσε για άλλη μια φορά τους Βολιώτες και όχι μόνο στην εκδήλωση, να μην διστάσουν να τον ρωτήσουν για όποιο θέμα τους απασχολεί και τόνισε ότι όσοι θέλουν να τον δουν προσωπικά και δεν μπορούν να θέσουν το θέμα τους στο ακροατήριο, θα βρίσκεται στο Βόλο δύο ώρες νωρίτερα, αλλά και το πρωί της Πέμπτης γι’ αυτό το σκοπό.

Σήμερα η ανοικτή συζήτηση με τον γιατρό

Ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες για θέματα καθημερινότητας που αφορούν σε θέματα συμπεριφοράς και αντιμετώπισης ανθρωπίνων σχέσεων θα έχει ο Βολιώτης στην καταγωγή Δημήτρης Σούρας σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.