Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών: Hμέρα πάλης για την ισοτιμία

«Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη μήτρα της βίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.
Όπως τονίζεται, «εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, καθώς η όξυνση των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, προειδοποιούν για τους τεράστιους κινδύνους ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης και τις επιπτώσεις που θα έχει για το λαό μας αυτή η εμπλοκή. Αρνούμαστε να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.α. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων γυναικών και σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Όλες μας βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες, ζούμε και εργαζόμαστε κάτω από την ίδια πίεση, νιώθουμε ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας. Δεν δεχόμαστε να μην μπορούμε να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειας αφού ο μισθός μας δεν φτάνει να περάσουμε ούτε τον μισό μήνα, να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο, να αγωνιούμε πότε θα έρθει ο φουσκωμένος λογαριασμός του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που είναι προϋπόθεση για τις πράσινες επενδύσεις των ενεργειακών κολοσσών. Δε συμβιβαζόμαστε να αγωνιούμε για μια θέση νοσηλείας στα γονατισμένα από την πανδημία νοσοκομεία, να χρυσοπληρώνουμε γιατρούς και εξετάσεις στις μεγαλοκλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με το άγχος αν θα μπορέσουμε να πάρουμε άδεια από τη δουλειά για να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας που νοσούν ή αν είμαστε αυτοαπασχολούμενες χωρίς να έχουμε καν αυτή τη δυνατότητα. Δεν είναι μονόδρομος να θρηνούμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, να έχουμε υποστελεχωμένα και με λειψό εξοπλισμό νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ, να μη φτάνουν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη. Δε δεχόμαστε να έχουμε ωράρια και ζωή λάστιχο, να εργαζόμαστε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας από το κράτος, να “τιμωρούμαστε” με περικοπή μισθού 50% όσοι γονείς δικαιούμαστε άδεια ειδικού σκοπού.
Όμως, ατομικά, δεν μπορούμε να δώσουμε λύση σε ότι μας βασανίζει. Οργανωμένες στο σωματείο μας, με συμμετοχή στη δράση του και τις πρωτοβουλίες του, μπορούμε να κάνουμε τις ανάγκες κάθε εργαζόμενης γυναίκας να αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τη διεκδίκηση.
Σήμερα στον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες, για τις μητέρες, τις νέες να έχουμε σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.
Δεν ανεχόμαστε – απορρίπτουμε:
– Τους αντεργατικούς νόμους που οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν φορτώσει στις πλάτες μας.
– Τους νόμους που βάζουν εμπόδια στο συλλογικό μας αγώνα, στη λειτουργιά και δράση των σωματείων μας, στην απεργία.
– Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, τις ατελείωτες υπερωρίες που δεν μας αφήνουν περιθώριο να οργανώσουμε τη ζωή μας, να έχουμε δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.
– Την απαξίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της μητρότητας.
– Τη λογική κόστους οφέλους για βασικές ανάγκες μας. Δεν θα επιτρέψουμε η υγεία, τα φάρμακα, η ενέργεια, η θέρμανση να γίνονται πανάκριβο εμπόρευμα, η ακρίβεια να τσακίζει το εισόδημά μας.
Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για:
• Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
• Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας!
• Να ξηλωθούν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.
• Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
• Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
• Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Στις 8 Μάρτη δυναμώνουμε το σύνθημα “Εκμετάλλευση, πόλεμοι και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.