Δημοψήφισμα, προσφυγή σε ένδικα μέσα και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στον Βόλο

Στις δράσεις της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου»

Στην αντεπίθεση περνά και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στη μεγάλη νίκη, στην ανάκληση δηλαδή της άδειας της ΑΓΕΤ-Lafarge να καίει σκουπίδια, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, μετά από το μεγαλειώδες όπως χαρακτηρίστηκε συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 περνά Η πρώτη νίκη ήρθε με την αρνητική γνωμοδότηση του Υπουργείου για τη μονάδα SRF που είχε σχεδιάσει ο Δήμος Βόλου εξυπηρετώντας τα σχέδια των τσιμεντοβιομηχάνων. Βέβαια η χρονική στιγμή που βγήκε η ανακοίνωση του Υπουργείου, δύο μέρες πριν το συλλαλητήριο, αλλά και η αιτιολόγηση δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανότατα αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα και την ίδια στιγμή δεν πρόκειται για ξεκάθαρη απόρριψη της παραγωγής SRF. Μετά από συνέλευση των πολιτών που συγκλήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα αποφασίστηκαν τα εξής:

• ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ: Επειδή η τσιμεντοβιομηχανίες και οι κυβερνώντες δεν ακούν τη φωνή του λαού του Βόλου, την επόμενη φορά που θα έρθει πλοίο από τη Νότια Ιταλία με σκουπίδια θα σημάνει δημόσιος συναγερμός στην πόλη του Βόλου και όλος ο λαός θα κληθεί για δράση στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλοι οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες του Βόλου θα κληθούν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ για να δράσουν υπέρ της υγείας τους
• ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΕ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ: Οι πολίτες θα ζητήσουν την αρωγή της δικαιοσύνης προσφεύγοντας σε νομικές ενέργειες. Γνωρίζουμε ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τσιμεντοβιομηχάνων, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την επίτευξη του σκοπού μας, της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
• ΤΟΠΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Καλούμε τον Δήμο Βόλου να οργανώσει τοπικό δημοψήφισμα στις 26-5-2019, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα εξής ερωτήματα: 1) Επιθυμείτε να καίγονται σκουπίδια από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE στον Βόλο; 2) Επιθυμείτε να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής απορριμματογενών καυσίμων SRF από τον Δήμο Βόλου στον Χ.Υ.Τ.Α.; Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η Δημοτική Αρχή Βόλου, διότι βρίσκεται στο πλευρό της ΑΓΕΤ, το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί άτυπα έξω από κάθε εκλογικό κέντρο από την Επιτροπή Πολιτών.
• ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Η Επιτροπή Πολιτών καλεί το Εργατικό Κέντρο Βόλου, τα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, την ΟΕΒΕΜ κοκ να κηρύξουν στις 5-6-2019, στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, τοπική απεργία προκειμένου σε συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης να γίνει κάθοδος διαμαρτυρίας των Βολιωτών στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την υγεία τους και ένα καθαρό περιβάλλον. Προμετωπίδα των επιχειρημάτων θα είναι η Μελέτη Νοσηρότητας και Θνησιμότητας που κατατάσσει τον Βόλο στην πρώτη θέση σε κάποια είδη καρκίνων, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά.
• ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ: Η Επιτροπή Πολιτών καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διενεργήσει άμεσα μετρήσεις ρύπανσης εδάφους και αέρος γύρω από κάθε βιομηχανία της πόλη μας, καθώς και σε φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς. Τις ίδιες μετρήσεις θα αναλάβει να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα και η ίδια η Επιτροπή σε συνεργασία με ελληνικό Πανεπιστήμιο. Επιπλέον θα σταλεί εξώδικη επιστολή στην ΑΓΕΤ και στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου (Περιφέρειας και Υπουργείου Περιβάλλοντος) προκειμένου στις μετρήσεις που διενεργούνται να είναι παρόντες και οι πολίτες με εκπρόσωπό τους και να λαμβάνεται πάντα αντιδείγμα από την Επιτροπή για να σταλεί σε συμβεβλημένο εργαστήριο.
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου θα παρουσιάσει την πρότασή της που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης μας με βάση το ZEROWASTE, δηλαδή τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων. Θα κληθούν όλοι οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες να συμμετάσχουν και προτείνουν επιπλέον μέτρα για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας.
• ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών καλεί τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το Σύλλογο Δασκάλων Μαγνησίας, το Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ένωση Γονέων σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, που να περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, και κοινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Είμαστε σίγουροι ότι η φωνή των χιλιάδων Βολιωτών θα εισακουστεί και στο τέλος θα νικήσουμε. Παλεύουμε για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.