Δήμος Βόλου: Ευθύνες σε Περιφέρεια και φορείς, πρόταση για SRF

Ο δήμαρχος ζήτησε να τηρηθούν οι προϋποθέσεις και γίνουν έλεγχοι στην ΑΓΕΤ

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους τοπικούς φορείς που αντιτίθεται στο έργο της Δημοτικής Αρχής, επέρριψε ο δήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου, με αφορμή το θέμα της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ για καύση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ ζήτησε να τηρηθούν οι όροι και προϋποθέσεις και να γίνονται έλεγχοι στην ΑΓΕΤ. Ο ίδιος τόνισε ότι στην πρόταση του Δήμου που κατατέθηκε για χρηματοδότηση περιλαμβάνεται η δημιουργία μονάδας στον ΧΥΤΑ που θα παράγει SRF και όχι RDF, νε σεβασμό στην υγεία και στο περιβάλλον, όπως ανέφερε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος αρχικά παρουσίασε βίντεο της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα στη Σουηδία σύμφωνα με το οποίο ο καπνός από τις βιομηχανίες είναι 99% μη τοξικός, ενώ μόλις το 1% των απορριμμάτων καταλήγει στον ΧΥΤΑ. «Το βίντεο ούτε το υιοθετούμε, ούτε το απορρίπτουμε», είπε ο Θάνος Θεοδώρου.

Ο δήμαρχος επιτέθηκε κατά των τοπικών φορέων που είπε ότι τεχνηέντως προσπάθησαν να πουν ότι για το θέμα ευθύνεται ο Δήμος Βόλου. Όπως είπε ο Δήμος δεν είχε καμία, συμμετοχή στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της βιομηχανίας, καθώς η απόφαση λαμβάνεται από το υπουργείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωμοδοτεί.
«Σε μας ήρθε ένα έγγραφο που μας ενημέρωνε μόνο για την εξέλιξη. Ούτε καν ρωτηθήκαμε, άλλοι γνωμοδότησαν και άλλοι αποφασίζουν.», τόνισε.

Σχετικά με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Δήμος συμφώνησε με την ΑΓΕΤ για να πουλάει RDF στο εργοστάσιο που θα κατασκευάσει στον ΧΥΤΑ, ο Θάνος Θεοδώρου τόνισε ότι ο Δήμος προχωράει με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να δημιουργήσουν μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα έπρεπε να είναι έτοιμες από 1/1/2016 και η Ελληνική κυβέρνηση παίρνει παρατάσεις.
Όπως είπε, σήμερα ο Δήμος πληρώνει στον ΧΥΤΑ 11 €/τόνο για εναπόθεση των απορριμμάτων και αν δεν συμμορφωθεί με τν οδηγία θα πληρώνει 35 €/τ. πρόστιμο. Ο εθνικός σχεδιασμός που έκανε αποδεκτό και ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει οι μονάδες αυτές επεξεργασίας απορριμμάτων να παράγουν εναλλακτικά καύσιμα, δηλαδή rdf ή φυτόχωμα ακολουθώντας αερόβια ή αναερόβια ζύμωση και μετά το srf, που προκύπτει από την ξήρανση.

Σύμφωνα με τον Θ. Θεοδώρου, για να καταθέσει ο Δήμος ολοκληρωμένη πρόταση για χρηματοδότη, εργάστηκε μία ομάδα από επιστήμονες και πήραμε και εξωτερικό συνεργάτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα όχι στο rdf αλλά στο srf, το οποίο βέβαια είναι η πρόταση της επιτροπής που κατατέθηκε για χρηματοδότηση, αλλά δεν είναι δεσμευτική, καθώς και εξεταστούν και άλλες λύσεις.

«Ό,τι γίνει θα γίνει με σεβασμό στη δημόσια υγεία και περιβάλλον», δήλωσε ο Θ. Θεοδώρου, που ανέφερε ότι την ίδια πρόταση κατέθεσε και η περιφέρεια Αττικής με περιφερειάρχη την κ. Δούρου.

Υπό όρους και προϋποθέσεις
Ο Θάνος Θεοδώρου δήλωσε ότι τα υπολείμματα πετρελαίου (πετ κοκ) που καίει σήμερα η ΑΓΕΤ είναι χειρότερο καύσιμο από τα εναλλακτικά και ήδη η τσιμεντοβιομηχανία αδειοδοτήθηκε για να καίει επιπλέον ποσότητες. «Η μονάδα εξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου, μπορεί να γίνει και σε πέντε χρόνια… άρα η ΑΓΕΤ θα τα προμηθευτεί από αλλού. Άρα καμία σχέση μεταξύ άδειας ΑΓΕΤ με μονάδα επεξεργασίας που θα δημιουργήσει ο Δήμος σύμφωνα με εθνικό σχεδιασμό», επισήμανε.

Όπως είπε, δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν τηρούνται οι προδιαγραφές, αν διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα εναλλακτικά καύσιμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βιομηχανία. Ελεγκτικό μηχανισμό δεν τον διαθέτει ο δήμος Βόλου αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει να το κάνει.

Ο ίδιος διερωτήθηκε αν η Περιφέρεια έχει κάνει έλεγχο στη Χαλυβουργία και από πότε έχει να γίνει στη Βιομηχανική Περιοχή και τόνισε ότι, σε αντίθεση με ελέγχους που έκανε η ίδια υπηρεσία το Βιολογικό. Άφησε δε αιχμές κατά της Περιφερειακής Ενότητας διερωτώμενος πότε πήγε τμήμα περιβάλλοντος να ελέγξει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Κατά των φορέων
Ο Θάνος Θεοδώρου επιτέθηκε κατά των τοπικών φορέων, λέγοντας ότι οι ίδιοι και οι ίδιοι εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει κάτι.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι σε κάθε προσπάθεια δημοτικής αρχής να υλοποιήσει κάτι, εναντιώνονται. Όπως ανέφερε τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας μιλούσαν για καταστροφή στο πάρκο του οικισμού Αστέρια και παρουσίασε φωτογραφίες που έδειχναν την ολοκληρωμένη εικόνα του πάρκου. Όπως είπε το έργο στο πάρκο θα ήταν έτοιμο από τέλος Δεκεμβρίου αν δεν είχαν γίνει τα Δικαστήρια.

Επίσης επιτέθηκε κατά του Κώστα Βολιώτη, για τον οποίο δήλωσε ότι το 2011 ήταν θετικός στην καύση του RDF και σήμερα, 2017, εμφανίζεται αρνητικός.

Επίσης καταφέρθηκε κατά του ΤΕΕ, της Συμμαχίας για το Νερό, με αφορμή τις ανακοινώσεις για το θέμα της Καραμπατζάκη και δήλωσε ότι αναστατώνουν τον κόσμο που πλέον δεν τρώει κουτόχορτο. «Πρέπει να σταματήσει αυτό. Εμείς θα προχωρήσουμε με γνώμονα καλό πόλης και συμφέρον δημοτών. Εσείς θα μείνετε στο περιθώριο», είπε.

Αναφορικά με ανακοίνωση της Επιλογής Ευθύνης που έλεγε ότι ο Δήμος Βόλου λειτουργεί ως εργολάβος ΑΓΕΤ, ο Θ. Θεοδώρου δήλωσε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε έτσι και το έχουμε αποδείξει. Από όλες τις δημοπρατήσεις έργων αποδεικνύεται από τα πενταπλάσια διαθέσιμα στο ταμείο μας και οι μόνοι εργολάβοι που έμειναν είναι αυτοί. Οι εργολάβοι του λαϊκισμού, της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης. Ας σοβαρευτούμε. ας μας αφήσουν να δουλέψουμε».

Τέλος, ζήτησε από όλους να είναι προσεκτικοί με το θέμα της ΑΓΕΤ, διότι, όπως ανέφερε, υπάρχει κίνδυνος να γίνει ότι και στη Χαλκίδα, να μείνουν 700 οικογένειες στο δρόμο «και μετά παρατάξεις να ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψηφίσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.