Δήμος Βόλου: Φέρνει το «μοιραίο» λούνα παρκ του Αλμυρού για τα Χριστούγεννα

Να ελεγχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ζητά η αντιπολίτευση με βάση το έγγραφο της Εισαγγελίας Βόλου

Το μοιραίο λούνα παρκ που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο τον περασμένο Αύγουστο, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένα 14χρονο κορίτσι στο παζάρι του Αλμυρού, θα φέρει για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο Δήμος Βόλου. Δεν χρειάστηκε παρά μια απλή αίτηση μιας σελίδας από την ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ προκειμένου να της παραχωρηθεί, εκ νέου, η πλατεία Ρήγα Φεραίου για την εγκατάσταση και λειτουργία θεματικού πάρκου. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χαρ. Ζάχος ψήφισε λευκό με το σκεπτικό ότι υπάρχει έγγραφο της Εισαγγελίας προς την Περιφέρεια και τους Δήμους, για έλεγχο και από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Η σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Φωτεινή Κοκκινάκη είπε ότι η παράταξή της δεν είναι αντίθετη στο χωριό του Άγιου Βασίλη, αλλά ζήτησε να γίνουν προσεκτικοί και λεπτομερείς έλεγχοι στη λειτουργία του λούνα παρκ, για να μη θρηνήσουμε θύματα. Η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, της β’ ελάσσονος μειοψηφίας ψήφισε θετικά με την επιφύλαξη ότι ο Δήμος θα ελέγξει προσεκτικά τις εγκαταστάσεις.

Χωρίς τεχνικά στοιχεία και μελέτες παρά μόνο με μια λιτή περιγραφή για το τι θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έλαβαν την απόφαση για την παραχώρηση, διατυπώνοντας μόνο κάποιες επιφυλάξεις για την για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν ιδιαιτέρως την εγκατάσταση και λειτουργία ήπιων παιχνιδιών στο Λούνα Παρκ, χαμηλής ιπποδύναμης, που να μην θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών, να προβλέπουν όριο ηλικίας και να έχουν ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου». Η επισήμανση των μελών της επιτροπής για τη χαμηλή ιπποδύναμη των παιχνιδιών που θα λειτουργήσουν στο θεματικό πάρκο, γίνεται μετά τον έλεγχο ειδικών πραγματογνωμόνων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου μετά το δυστύχημα στον Αλμυρό, που διαπίστωσαν ότι η ιπποδύναμη του μοιραίου «χαλιού» στο λούνα παρκ του Αλμυρού ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο νόμος! Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για να προλάβει τυχόν παρόμοια τραγικά δυστυχήματα είχε αποστείλει στα τέλη Σεπτεμβρίου επιστολή προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτη όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και το καθεστώς αδειοδότησης των λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε εμποροπανηγύρεις.

Στην επιστολή που υπέγραφε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, που ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για το τραγικό δυστύχημα, ανέφερε ότι η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ, είχε εφοδιαστεί με άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας από το Δήμο Αλμυρού, προσκομίζοντας βεβαίωση ιδιώτη διπλωματούχου ηλεκτρολόγου μηχανικού, ότι η συνολική ισχύς των εγκατεστημένων 16 παιχνιδιών, είναι μικρότερη από 15 ίππους (15 HP) και επομένως ως μηχανολογική εγκατάσταση κάτω των 15 HP, δεν υποχρεούτο σε προσκόμιση άδειας από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η αιτούσα, προκειμένου να κάνει την πρότασή της πιο ελκυστική, δεσμεύεται, όπως αναφέρει, ότι θα στολίσει το δημαρχείο και τις νησίδες μπροστά από αυτό, κάτι που ο Δήμος Βόλου κάνει ούτως ή άλλως και διαχρονικά με δικά του χρήματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της πλατείας Ρήγα Φεραίου ο Δήμος Βόλου δεν προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος φέτος, σε αντίθεση με την πλατεία πανεπιστημίου για την παραχώρηση της οποίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον τρεις ιδιώτες προκειμένου να δημιουργήσουν θεματικό πάρκο.

Αντιδράσεις από γονείς
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις γονέων και όχι μόνο, στο άκουσμα της είδησης για την εγκατάσταση και λειτουργία λούνα παρκ από την ίδια επιχειρηματία η οποία λειτουργούσε και εκείνο του Αλμυρού. Μπορεί μετά το μοιραίο δυστύχημα τα μέτρα ασφαλείας και οι έλεγχοι να είναι πιο αυστηροί ακόμη και από την ίδια την επιχειρηματία, οι γονείς ωστόσο εκφράζουν την ανησυχία τους με σχόλια που αναρτούν κάτω από το δημοσίευμα του magnesianews.gr στο facebook. Αρκετοί βέβαια ήταν αυτοί που επικοινώνησαν και τηλεφωνικά με τη «Μαγνησία» για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του συγκεκριμένου λούνα παρκ, ζητώντας επιτακτικά την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Το θέμα της παραχώρησης της πλατείας αναμένεται να εγκριθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.