Δήμος Βόλου: Πενταμελής επιτροπή για τη διαχείριση των αδέσποτων- Από ποιους απαρτίζεται

Συστήνεται στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος «Άργος»

Πενταμελής επιτροπή συγκροτήθηκε στον Δήμο Βόλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άργος», το οποίο επιβάλλει σε κάθε δήμο της χώρας τη δημιουργία μίας τέτοιας επιτροπής για την παρακολούθηση του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψη δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.

Στην Επιτροπή πρέπει να μετέχουν δύο μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Υπομητρώο Φιλοζωϊκών Σωματείων και Οργανώσεων, ένας κτηνίατρος, που ορίζεται από τον Δήμο, ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής και ελλείψει αυτού εκπαιδευμένος υπάλληλος του Δήμου και ένας εκπρόσωπος του Δήμου με τον αναπληρωτή του.

Στον Δήμο Βόλου, με απόφαση Δημάρχου την πενταμελή Επιτροπή συγκροτούν οι παρακάτω:

1) Ο Αντιδήμαρχος Κοιν. Μέριμνας και Αλληλεγγύης κ. Ζαρκάδας Βεργής Απόστολος ως εκπρόσωπος του Δήμου και Πρόεδρος της Επιτροπής με αναπληρώτρια την κ. Ζορμπά Μαρία, Αναπλ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Κοιν.Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημ. Υγείας

2) Μέλος ο συμβεβλημένος με τον Δήμο Κτηνίατρος κ. Παγουρτζής Κωνσταντίνος

3) Μέλος εκ μέρους του Φιλοζωϊκού Σωματείου Βόλου “Κόσμος και Φύση” ο κ. Κεραμιτζόγλου Μιχάλης με αναπληρωματικό μέλος την κ. Ευθυμιάδου Μελπομένη.

4) Μέλος εκ μέρους της Φιλοζωϊκής Ομάδας Βόλου η κ. Κοσκινά Χρύσα με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Γερόλυμπο Ηλία

5) Μέλος ο εκπαιδευτής σκύλων κ. Πούλιος Απόστολος.

Γραμματέα της Επιτροπής ορίζεται η κ. Μυριανθοπούλου Μαρίνα ΤΕ ΕΔΥ υπάλληλος του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημ. Υγείας για να κρατάει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 οι ακόλουθες:

Α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου

Β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Γ) Χορηγεί την άδεια της παρ. 4 του άρθρου 8 το οποίο ορίζει ότι: «Οι ιδιοκτήτες σκύλων ή γατών μπορούν να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία φορά σε όλη την ζωή του. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 10, την οποία οφείλουν να ενημερώσουν για την πορεία της γέννας, ιδίως, ως προς την περίθαλψη και εν γένει φροντίδα των νεογέννητων»

Δ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου και διατυπώνει προτάσεις για την βελτίωσή του.

Η Επιτροπή εφαρμόζει όσα αναφέρονται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις

ΙΙΙ) Στην περίπτωση που υπάρχει διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτο ζώο συντροφιάς, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή η οποία πρόκειται να συσταθεί με άλλη Απόφαση Δημάρχου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.