ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ : «Φέσι» χιλιάδων ευρώ στους μουσικούς της Φιλαρμονικής

Η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Αρνείται εδώ και δυο χρόνια να καταβάλει εξαιρέσιμα και επιδόματα

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται μουσικοί μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου, αφού ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ στον οποίο υπάγονται διοικητικά, φέρεται να τους οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από εξαιρέσιμα, αμοιβές για Κυριακές και αργίες και επιδόματα, που δεν έχουν καταβληθεί εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, το «φέσι» του οργανισμού αφορά σε δεκαεπτά μουσικούς που απασχολούνται με διαφορετικό καθεστώς ο καθένας τους και άρχισε να συσσωρεύεται από την ψήφιση του Ν.4483/2017. Παρά τις οχλήσεις προς τον μέχρι πρότινος πρόεδρο Απόστολο Γαλάτη, αλλά και στο νέο πρόεδρο του νομικού προσώπου Ανδρέα Ζέρβα, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την σταδιακή αποπληρωμή των οφειλομένων, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Είναι τέτοια μάλιστα η άρνηση από πλευράς της διοίκησης να βρεθεί μια λύση για την καταβολή των οφειλών, που ο σημερινός πρόεδρος Ανδρέας Ζέρβας, έφθασε να απειλήσει ακόμη και με κλείσιμο της Φιλαρμονικής, ενώ ζήτησε από τους εργαζομένους να προσφέρουν κάποιες φορές τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, όπως κάνει και ο ίδιος! Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι έχουν προβεί τόσο σε προφορικές όσο και σε γραπτές διαμαρτυρίες, ενώ φέρονται αποφασισμένοι να κινηθούν και νομικά κατά της διοίκησης του οργανισμού αν αυτή εμείνει στη θέση που έχει έως σήμερα. Σε συζητήσεις τους μάλιστα εκφράζουν εύλογα την απορία τους, γιατί η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου δεν τους πληρώνει τη στιγμή που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι λεφτά υπάρχουν και τα ταμεία του Δήμου Βόλου είναι γεμάτα.

Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία

Όπως αναφέρουν πληροφορίες ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αρνείται εδώ και δύο χρόνια να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του Ν.4483/2017 θα έπρεπε να έχει καταρτίσει Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας κατατάσσοντας τους μουσικούς με βάση τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία, διπλώματα και εμπειρία) πληρώνοντάς τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει για τον δημόσιο τομέα, προσαυξημένο κατά ένα ποσοστό ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, όπως π.χ. Αρχιμουσικός, Εξάρχων, Κορυφαίος Α’, Κορυφαίος Β’ κλπ. Θα έπρεπε επίσης να καταβάλει ειδικό μουσικό επίδομα 50 ευρώ μηνιαίως σε κάθε μουσικό που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες. Παράλληλα θα έπρεπε να καταβάλει τις νόμιμες προσαυξήσεις που προκύπτουν από εργασία σε ημέρες αργίας και Κυριακές κατά 75%, ωστόσο αρκείται στο να καταβάλει τους βασικούς μισθούς. Οι παραπάνω διεκδικήσεις είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα, με τους δεκαεπτά συνολικά μουσικούς να προσπαθούν να βρουν, μάταια όπως φαίνεται, μια συναινετική λύση . Στην περίπτωση των 11 μουσικών πλήρους ωραρίου, οι οφειλές υπολογίζονται μεταξύ 8 και 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους 6 (3 με διευρυμένο ωράριο και 3 ωρομίσθιους) οι οφειλές είναι μικρότερες, αλλά όχι ευκαταφρόνητες.

Απειλούν με λουκέτο

Στις επίμονες ερωτήσεις των μουσικών για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, η Δημοτική Αρχή Μπέου, στην αρχή μέσω διαρροών σε φιλικά της ΜΜΕ και έπειτα δια στόματος Αχιλλέα Μπέου, τόνισε ότι η λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας είναι οικονομικά ασύμφορη και υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και αναστολής της, ενώ σε πρώτη φάση προτάθηκε να γίνει μείωση ωραρίου. Η απάντηση των εργαζομένων σε αυτή την πρόταση ήταν ότι πρόκειται για βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους και θα απείλησαν ότι θα προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στους Ελεγκτές δημόσιας Διοίκησης αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, για μια μερίδα των εργαζομένων στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ δεν ισχύουν τα παραπάνω. Συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Πολιτισμού ορισμένοι εργαζόμενοι αμείβονται κανονικά με τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για Κυριακές και αργίες, με συνέπεια μέσα στο ίδιο νομικό πρόσωπο να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Να σημειώσουμε ότι η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου είναι ένα από τα πιο ζωτικά μέρη του πολιτισμού της Μαγνησίας με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, που γιορτάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με μια επετειακή συναυλία μαζί με τον Δημήτρη Μπάση. Η Φιλαρμονική είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις και επετείους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύει γνωστούς καλλιτέχνες οι οποίοι πληρώνονται αδρά ακόμη και για μια ολιγόλεπτη παρουσία τους. Απαρτίζεται συνολικά από 40 μουσικούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μαθητές που προσπαθούν να κρατήσουν τη μουσική παράδοση ζωντανή για τις επόμενες γενιές.

Αρχιμήδης-Δημήτρης Καρεκλίδης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.