ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ: «Πατέντα» εξωδικαστικών συμβιβασμών με εργολάβους

Τα «βρίσκει» για δαπάνες που απορρίπτονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αμφιλεγόμενες μεθόδους για την πληρωμή συμβάσεων που απορρίπτονται από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, εφαρμόζουν στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, προβαίνοντας σε δικαστικούς συμβιβασμούς με γνωμοδοτήσεις από Βολιώτες δικηγόρους. Τη μέθοδο αυτή που αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες το Magnesianews.gr και αφορούσε δικαστικό συμβιβασμό για τη διαγραφή χρέους Βολιώτη επιχειρηματία και φίλο της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου προς τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, τείνει να γίνει «πατέντα» αφού σύμφωνα με στοιχεία που είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια» η προσφυγή στη δικαιοσύνη για όσες δαπάνες δεν εγκρίνονται από τον αρμόδιο Επίτροπο είναι μόνιμη επωδός για ανάδοχες εταιρίες που οδηγούν σε δικαστικό συμβιβασμό με πρόσχημα ότι το ΝΠΔΔ γλιτώνει τους τόκους υπερημερίας και τα δικαστικά έξοδα που θα επιδικαστούν σε βάρος του από το αρμόδιο δικαστήριο.
Έτσι σε όσες περιπτώσεις προμηθειών ή εργολαβιών σε πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή του αναδόχου λόγω μη θεώρησης του εντάλματος από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη όπου συνήθως δικαιώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαιοδοσία του Επιτρόπου σταματάει εκεί καθώς πρόκειται για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας ο οποίος μάλιστα έχει πλέον καταργηθεί. Η μόνη περίπτωση ελέγχου υπάρχει αν γίνει κατασταλτικός έλεγχος μετά από καταγγελία. Αρμόδιο όργανο για τον περαιτέρω έλεγχο είναι οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που έχουν τη σχετική δικαιοδοσία.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το magnesianews.gr, στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ την περασμένη Παρασκευή, ήρθαν προς συζήτηση, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, δύο θέματα που αφορούσαν σε δύο αγωγές που ασκήθηκαν από δύο εταιρίες που προσέφυγαν στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Λάρισας ζητώντας να πληρωθούν για τις εργασίες που έκαναν. Σύμφωνα με τη γνωμοδότησή Βολιώτισσας δικηγόρου οι εργασίες εκτελέστηκαν κανονικά και παρελήφθησαν από την αρμόδια επιτροπή. Όταν όμως έφθασε η ώρα της πληρωμής, τα εντάλματα επεστράφησαν αθεώρητα λόγω του ποινικού μητρώου που κατέθεσαν και το οποίο συνιστούσε λόγω αποκλεισμού από τη διαδικασία, καθιστώντας την ανάθεση παράνομη.

Η πρώτη υπόθεση αφορά σε τρεις εργολαβίες συνολικού ύψους 34.027 ευρώ, για επισκευές στα δύο κολυμβητήρια της πόλης «Ι.Ζηργάνος» και «Β.Πολύμερος» που ανατέθηκαν σε τεχνική εταιρία του Βόλου. Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε τεχνική εταιρία της Αθήνας που προσέφυγε επίσης στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας για δύο εργολαβίες που εκτέλεσε στο κολυμβητήριο «Β.Πολύμερος» συνολικού ύψους 9.190 ευρώ, για τις οποίες δεν πληρώθηκε για τον ίδιο λόγο με την προηγούμενη εταιρία. Παρά το γεγονός όμως της απόρριψης των σχετικών ενταλμάτων από τον Επίτροπο η νομική σύμβουλος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ αναφέρει ότι «καθίσταται σαφές ότι το έργο που ανέλαβε η ενάγουσα εταιρία εκτελέστηκε και παραδόθηκε, ενώ παραλήφθηκε χωρίς επιφύλαξη από το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, επομένως τα ποσά που διεκδικεί θα της επιδικαστούν με δικαστική απόφαση σε περίπτωση αντιδικίας. Ως εκ τούτου είναι πιο συμφέρον για το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ να αποδεχθεί την οφειλή κατά κεφάλαιο και να απαλλαγεί – κατόπιν συμβιβασμού – από τα έξοδα και τους οφειλόμενους τόκους. Σημειωτέον ότι η ενάγουσα συμφωνεί να παραιτηθεί από τα έξοδα και τους τόκους» με τον πρόεδρο του Οργανισμού να συμφωνεί με τη γνωμοδότηση εγκρίνοντας την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς υπό την προϋπόθεση παραίτησης των εναγουσών εταιρειών από τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρώτη υπόθεση στις 7 Μαΐου 2018 είχε ανατεθεί και πάλι σε δικηγόρο του Βόλου να γνωμοδοτήσει επί του ποινικού μητρώου της αναδόχου εταιρίας χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της γνωμοδότησης και σε ποιες ενέργειες προέβη η διοίκηση του οργανισμού.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σε πόσες άλλες αναθέσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες ή απλώς μη σύννομες από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει προβεί ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ σε συμβιβασμό και αν αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος εταιριών που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και κατέχουν τα σχετικά δικαιολογητικά και ενδεχομένως να ήταν ανάδοχοι στην περίπτωση που εταιρίες όπως οι ενάγουσες δεν λάμβαναν μέρος στις διαδικασίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.