Δομική αναβάθμιση στην 111 Π.Μ. για F-16C/D Block 50 σε 50+Adv

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ως τις αρχές Σεπτέμβρη

Τα νέα είναι γενικότερα καλά για τα ελληνικά F-16C/D Block 50+Adv, καθώς σε χτεσινή της ανακοίνωση η DSCA αποκαλύπτει πώληση ύψους 270 εκ. δολαρίων προς την Ελλάδα. Έτσι, η ίδια η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει στη δημοσιότητα το μερικό κόστος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50 σε 50+Adv, που αφορά όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δομικό κομμάτι των αεροσκαφών, αλλά και εργασίες συντήρησης των ατρακτιδίων LANTIRN και DB-110.
Όπως αναφέρει το ptisidiastima.com, η USAF (αφού αφορά FMS), διευκρινίζει το κόστος του δομικού εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16C/D Block 50, και το οποίο προφανώς υπάρχει μέσα στο συνολικό κόστος των 420 εκ. ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα 420 εκ. ευρώ, περιλαμβάνουν άλλα κόστη, όπως για παράδειγμα τις -πολύ περισσότερες σε σχέση με τα Block 52+/52+Adv- εργατοώρες, τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα γίνουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης Ν. Αγχιάλου, εκπαίδευση προσωπικού κοκ.
Αυτό που όμως προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αναφορά σε πρόγραμμα υποστήριξης των LANTIRN. Καθώς τα περισσότερα ηλεκτρονικά των LANTIRN έχουν σταματήσει να παράγονται, η υποστήριξη πιθανόν να αναφέρεται στο AN/AAQ-13, το navigation pod, αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και υποστήριξη ή αντικατάσταση κρίσιμων υποσυστημάτων για το AN/AAQ-14 Targeting Pod. Αν συμβαίνει το τελευταίο, τα F-16C/D Block 50 θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των LANTIRN, ενώ τα SNIPER θα εξοπλίσουν τα F-16V και -ίσως- τα Rafale.
H αναφορά σε RECCE pods προφανώς είναι για τα DB-110 της ΠΑ, που χρήζουν υποστήριξης, έστω και περιορισμένης. Τα ατρακτίδια γνώρισαν μεγάλη επιχειρησιακή χρήση πέρσι το καλοκαίρι, με τις τουρκικές προκλήσεις, και οι φωτογραφίες τους έκαναν το γύρο του Κόσμου. Η ΠΑ τα θέλει 100% επιχειρησιακά».
Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 50 θα έρθει προς συζήτηση και περαιτέρω ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτέμβρη. Εκεί αναμένεται τα προγράμματα που θα παρουσιαστούν να περιλαμβάνουν και τον οπλισμό των F-16V, δηλαδή τα Rampage και τις SPICE.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.