Δωρεά φωτογραφιών του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς

Προς την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου

Μια σειρά από φωτογραφικούς πίνακες μεγάλων διαστάσεων κοσμεί από τις αρχές του Νοέμβρη τους διαδρόμους και την αίθουσα υποδοχής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Με τον τίτλο «Τα μάτια στα παιδιά», οι δημιουργίες των παιδιών του Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ίδρυματος Αγριάς, αποτυπώνονται από το φωτογραφικό φακό του καλλιτέχνη κι εκπαιδευτικού Λευτέρη Πλαβού.

Το Ίδρυμα Νικολάου κι Ελένης Πορφυρογένη με την ιδιαίτερη ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του σε θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ψυχική τους καλλιέργεια, πρόσφερε αυτή την ξεχωριστή συλλογή, όπου οι παιδικές δημιουργίες αποκτούν έναν καινούριο ρόλο, σκορπώντας χαμόγελα κι αισιοδοξία σε άλλα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Στο Εργαστήρι Κατασκευής κι Εμψύχωσης Κούκλας «Κουκλοπέδιο», παιδιά δημοτικού κι έφηβοι χρησιμοποιούν την τέχνη του κουκλοθέατρου ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Τα παιδιά του εργαστηρίου μοιράζονται τη χαρά τους στο χώρο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, πιστεύοντας ότι η τέχνη μπορεί να γίνει μέσο θεραπείας κι αναζήτησης του εαυτού μας.
Ο Λευτέρης Πλαβός συντροφεύει το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου τα τελευταία δέκα χρόνια, αποτυπώνοντας στις φωτογραφίες του τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των παιδιών.
Ως φωτογράφος αναζητώ το «είναι» και το «εγώ» της κούκλας, άλλοτε ως πορτραίτο κι άλλοτε μέσα από ένα αυστηρά επιλεγμένο κάδρο. Οι φωτογραφίες και οι συνθέσεις αυτών, τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής, αποτυπώνοντας την «κρυφή ματιά» της κούκλας, την κρυμμένη της ψυχή που κάνει την κάθε κούκλα διαφορετική και αυθύπαρκτη. Όλα αυτά μέσα σε ένα πολυποίκιλο μωσαϊκό του κόσμου, με τις κούκλες να κοιτούν το θεατή και να τον παρασύρουν σε μια διαδικασία προσωπικής ενδοσκόπησης. Η φωτογραφία είναι ένα παράθυρο προς τον κόσμο κι ένας καθρέφτης του εαυτού μας. Εδώ λειτουργεί ως ένας δίαυλος επικοινωνίας, ώστε οι δημιουργίες των παιδιών να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν με το θεατή. Οι εικόνες που έχουν επιλεγεί για να κοσμήσουν το θεραπευτικό χώρο του Παιδοψυχιατρικού τμήματος ποικίλουν σε μεγέθη και σε συνθέσεις, ορίζοντας μια πορεία με αφήγηση, με σκοπό τη δημιουργία διάθεσης χαράς, γεμάτες χρώμα, απλότητα και ζωντάνια, χωρίς φορμαλισμούς.
Εύχομαι οι φωτογραφίες αυτές να δίνουν ζωή και διάρκεια σ’ αυτό που έχει συμβεί, σ’ αυτό που έχει αποτυπωθεί στις καλλιτεχνικές δημιουργίες και στο παιδαγωγικό έργο του εργαστηρίου.
Ελευθέριος Πλαβός, Φωτογράφος, Αρχιτέκτονας – Πολ/κός Μηχ/κός, εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑ.Λ Ν.Ιωνίας Μαγνησίας
Στη συλλογή φωτογραφιών «Τα μάτια στα παιδιά», πρωταγωνιστούν οι ήρωες τριών αγαπημένων κουκλοθεατρικών παραστάσεων του εργαστηρίου ( Λιλιπούπολη, Οι δραπέτες της σκακιέρας, Το Ασχημόπαπο). Οι εικόνες αποκαλύπτουν ένα διαφορετικό κόσμο, όπου υλικά που για τους πολλούς θεωρούνται ασήμαντα κι ευτελή, αποκτούν άλλο νόημα μέσα από τη λαχτάρα του παιδιού να εκφράσει τα συναισθήματά του και να δώσει μορφή στα πλάσματα της φαντασίας του. Οι λεπτομέρειες των κατασκευών, όπως αναδεικνύονται από το φωτογραφικό φακό, συνθέτουν ένα παιχνίδι έκπληξης κι ανατροπής του συμβατού. Η μεγέθυνση της φωτογραφίας διογκώνει τη στιγμή και γεννά συνειρμούς κι όνειρα.

Οι εικόνες αυτές στους χώρους της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής επιθυμούν να γίνουν μια γέφυρα ανάμεσα στα παιδιά, δίνοντας το χέρι στους μικρούς ασθενείς για να μη νιώθουν μόνοι.

Σταυρούλα Μαστρογιάννη, Ιστορικός Τέχνης, υπεύθυνη Εργαστηρίου Κουκλοθέατρου στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς

Οι θαυμάσιες δημιουργίες της ομάδας «Κουκλοπέδιο», ιδωμένες μέσα από τη ματιά του φωτογράφου Λευτέρη Πλαβού, έντυσαν με μοναδικό τρόπο το χώρο του Τμήματος της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου της πόλης του Βόλου. Προσέδωσαν χρώμα, ζωντάνια κι ενεργητικότητα καθώς και μια θαυμάσια αισθητική στο εργασιακό και θεραπευτικό μας περιβάλλον. Ο αλλοτινός γκρίζος και μελαγχολικός μας νοσοκομειακός χώρος μεταμορφώθηκε σε μια μικρή γκαλερί!
Οι δημιουργίες των παιδιών μέσα από τα μαθήματα του εργαστηρίου τους, παρουσιάζονται με ελευθερία, αυθορμησία, φαντασία, γεμάτες ομορφιά κι έκφραση και με ποικιλία συναισθημάτων. Έρχονται να συναντήσουν το βλέμμα των δικών μας παιδιών για να τα συγκινήσουν, να τα παρηγορήσουν, να τα προκαλέσουν να δουν κάτι από τον βαθύτερο δικό τους εαυτό, να συνομιλήσουν «από παιδιά προς παιδιά»! Αποκαλύπτουν το βαθύτερο νήμα που συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, όσο διαφορετικά κι αν φαίνονται.

Μαρία Χατζηελευθερίου, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

Τενεκεδάκια, καπάκια από μπουκάλια νερού, χάρτινες αυγοθήκες, παλιά υφάσματα, πούπουλα, ρολά από χαρτί κουζίνας, εφημερίδες…μεταμορφώνονται!
Τα παιδιά του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς με έμπνευση, φαντασία και δημιουργικότητα κατάφεραν να μετατρέψουν φαινομενικά άχρηστα υλικά που προορίζονται για τον κάδο σκουπιδιών ή ανακύκλωσης σε υπέροχα, μοναδικά έργα τέχνης!
Οι φωτογραφίες των δημιουργιών των παιδιών, που εδώ και λίγο καιρό κοσμούν τους τοίχους του παιδοψυχιατρικού τμήματος έχουν προσδώσει στο χώρο μία χαρούμενη και ζεστή ατμόσφαιρα που όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας.

Χρύσα Γιβροπούλου, Εργοθεραπεύτρια του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.
Οι μικροί δημιουργοί του Πορφυρογενείου Ιδρύματος άλλαξαν το χώρο του παιδοψυχιατρικού μας τμήματος και συνέβαλαν στην αναβίωση της παιδικότητάς μας. Στους διαδρόμους, μέσα από το φωτογραφικό έργο τους, βλέπω να χορεύει ο Κέρμιτ, να πετάει ο Νιλς Χόλγκελσον και να γελάει η Σουβλίτσα. Αφήνω την πόρτα του γραφείου μου συχνά ανοιχτή, για να μεταφερθώ, έστω και για λίγες στιγμές στη δική μου παιδική πραγματικότητα.

Βούλα Παπαντωνίου, Λογοθεραπεύτρια του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

“Αν θέλεις να δώσεις αγάπη στα πράγματα γύρω σου, αγκάλιασε τα. Αν θέλεις να δώσεις ζωή δημιούργησε τα”.
Η ομάδα από το παιδικό εργαστήρι κατασκευής κι εμψύχωσης κούκλας με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα της έχει δώσει νέα πνοή στο χώρο μας.

Ελευθερία Τιμοθείδου, Κοινωνική Λειτουργός του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

Το σύνηθες περιβάλλον ενός Εξωτερικού Ιατρείου ή Κλινικής Νοσοκομείου είναι στείρο, απρόσωπο ενίοτε και ‘φοβιστικό’. Σίγουρα δεν εναρμονίζεται με την παιδική και εφηβική ψυχή. Εδώ και λίγες ημέρες όμως, ο διάδρομος και οι κοινόχρηστοι χώροι του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου γέμισαν εικόνες, χρώματα, συναισθήματα και ονειρικά ταξίδια….
Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ.Σταυρούλα Μαστρογιάννη, το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς και φυσικά όλους τους μικρούς καλλιτέχνες για την ευγενική προσφορά τους!

Αβαγιανού Πηνελόπη, Ψυχολόγος του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.