Δράσεις ενημέρωσης του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Εξορμήσεις σε μαγαζιά της Ερμού, σε σούπερ μάρκετ, αλλά και σε κεντρικό σημείο της πόλης μοιράζοντας ανακοινώσεις, και  ενημερώνοντας το λαό του Βόλου για όλα τα πρόσωπα της βίας που βιώνει η γυναίκα σήμερα πραγματοποίησε το προηγούμενο τετραήμερο ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, η προσπάθεια ενημέρωσης κορυφώθηκε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27  Νοέμβρη,   στο Πανεπιστήμιο, με θέμα: « Σπάμε τον “φαύλο κύκλο” της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με ανθρώπους όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα νέες γυναίκες και φοιτήτριες.

Την εκδήλωση άνοιξε η Ρίτσα Κωτή  πρόεδρος του Συλλόγου  λέγοντας πως  “ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αποκαλύπτουμε όλα τα πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών που κρύβουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας, αλλά ταυτόχρονα φωτίζουμε κυρίως τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών και οργανώνουμε την πάλη ενάντια σ’ αυτούς που την τρέφουν, ενάντια σ ’αυτούς που τη γεννούν. Η  σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει ακόμα και στο βιασμό ή τη δολοφονία αποτελεί σίγουρα την πιο  ακραία, αποκρουστική και  πιο χυδαία μορφή βίας, όμως δεν παύει να είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσωπα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Η ατομική εγκληματικότητα δεν αναπτύσσεται σε “κοινωνικό κενό”. Η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις οικογενειακές σχέσεις”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Μυρτώ Τσιαπλέ  ειδική γραμματέας του Συλλόγου μιλώντας για τη εργοδοτική βία και τον εργοδοτικό εκβιασμό που υφίστανται οι εργαζόμενες , για να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην εργασία, στη ζωή, στο δικαίωμά τους στη  μητρότητα. Μάλιστα  αναφέρθηκε και σε δεκάδες παραδείγματα από πολλούς κλάδους δουλειάς (εμπόριο, επισιτισμό  κ.α). Κλείνοντας τόνισε πως δίπλα σε όλα αυτά εμείς προβάλλουμε τη δράση του γυναικείου συλλόγου, του σωματείου, ως κυψέλη για να βρει η γυναίκα το κουράγιο, την αλληλεγγύη, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

 

Επίσης μίλησε η Χρυσούλα Τασολάμπρου αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του συλλόγου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, λέγοντας  πως σήμερα οι κυβερνήσεις, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί καθώς και διαφορές ΜΚΟ προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη σκέψη και τη δράση των γυναικών υπερτονίζοντας το φυλετικό ζήτημα και συσκοτίζοντας το κύριο , το ταξικό. Επίσης  εξήγησε γιατί δεν μπορεί να  είναι ατομικό ζήτημα της γυναίκας να «σπάσει τη σιωπή» της, όπως προβάλλεται από τη σημερινή κυβέρνηση και άλλα κόμματα, από τα ΜΜΕ, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τοποθετήσεις, ερωτήσεις, προβληματισμούς, αλλά και  με το αισιόδοξο μήνυμα της συνέχισης του συλλογικού αγώνα και της  διεκδίκησης, της ζωής που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, και τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.