Δράσεις από σήμερα, στα «Γενικά Αρχεία του Κράτους»

Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής, στις 19 Οκτωβρίου 1944, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν δύο δράσεις με τίτλο: «19 Οκτωβρίου 1944 – Ο Βόλος Ελεύθερος».
Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 19 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στο Αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. (Μαγνήτων 141) Έκθεση με αρχεία που αφορούν τη δεκαετία του 40 προσκαλώντας το κοινό να τα επισκεφτεί και ξεναγηθεί, ενώ στο διάστημα 20-31 Οκτωβρίου θα υλοποιηθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού.
Δεδομένου ότι αφενός η κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδος δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα εγχειρίδια της Σχολικής Ιστορίας και αφετέρου έχει αναζωπυρωθεί το φαινόμενο του φασισμού στην Ευρώπη, στους σκοπούς και στόχους του αφιερώματος είναι η γνώση του ιστορικού πλαισίου της εποχής μέσα από πρωτογενείς πηγές (κείμενα, φωτογραφίες, Τύπος, προφορικές μαρτυρίες), η ευαισθητοποίηση για την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του κατακτητή, ο προβληματισμός για το ιστορικό φαινόμενο του δοσιλογισμού και το Ολοκαύτωμα, η εξοικείωση με την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας, η καλλιέργεια ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης και γενικότερα η συνειδητοποίηση της ευθύνης του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης.
Το αφιέρωμα από την πλευρά των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Άλκηστις Σανιδά. Τηλ. επικοινωνίας: 2421045833, 2421072578

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.