Δύο συγκεντρώσεις και πορείες στον Βόλο για το Πολυτεχνείο

Στο Θόλο του Π.Θ. αύριο το απόγευμα και στη Λ. Ειρήνης το πρωί

Δύο συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν αύριο Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στο Βόλο, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, που οδήγησε στην πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.
Η φοιτητική συγκέντρωση και πορεία θα γίνει από το Θόλο του κτιρίου Παπαστράτος, στις 6 το απόγευμα, με τη συμμετοχή φοιτητικών Συλλόγων, Σωματείων και συλλογικοτήτων και θα ακολουθήσει συγκέντρωση σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου.
Η δεύτερη συγκέντρωση, από την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, φοιτητικούς συλλόγους και Σωματεία έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, στη διασταύρωση των οδών Λεωφόρος Ειρήνης – Καραμπατζάκη με πορεία στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Ν. Ιωνία, όπου βρίσκονται αμερικανοί στρατιωτικοί.

Κατάθεση στεφάνων

Χθες το μεσημέρι έγινε κατάθεση στεφάνων των φορέων στην παραλία του Βόλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του Συλλόγου Δασκάλων και της ΕΛΜΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Βόλου, των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά όχι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τις προηγούμενες χρονιές έδινε το παρών.
Η κατάθεση του στεφανιού εκ μέρους της Περιφέρειας, έγινε από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης και Εμπορίου, Θανάση Μόρα.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλης Μούσιος ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό πολιτικό σύμβουλο και ζώσα ιστορική παρακαταθήκη του λαού και της νεολαίας μας. «Τα συνθήματα και τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, είναι πάντα επίκαιρα και εξακολουθούν και εμπνέουν τους συνδικαλιστικούς και τους κοινωνικούς αγώνες. Το Πολυτεχνείο ζει για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλες τις γνώσεις, όλα τα όνειρά τους», τόνισε.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, τόνισε ότι γιορτάζεται η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που εκπέμπει ένα διαχρονικό μήνυμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Τιμάμε τους αγωνιστές που πρόταξαν τα στήθη τους και πρόσφεραν τη ζωή τους και αυτοί εναντιώθηκαν σε ένα τυραννικό καθεστώς», ανέφερε .
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης είπε ότι τα συνθήματα του Πολυτεχνείου Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, σήμερα παρά ποτέ, είναι και ζητούμενα. Η εργασία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων μέσα απ’ αυτή, οι μισθοί, τα μεροκάματα, η Παιδεία, που συντηρείται με αναπληρωτές εδώ και τουλάχιστον 17 χρόνια.
Τέλος, το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Στράτος Γαλιόπουλος, ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό μέχρι σήμερα και επίκαιρο όσο ποτέ, σύμβολο αγώνα που εμπνέει και καθοδηγεί την πάλη μας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, που επιχειρούν να ανατρέψουν όσα επιτεύχθηκαν.

Αύριο θα καταθέσει στεφάνι
το Π.Θ. για το Πολυτεχνείο

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τιμώντας την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στις 5:30 μμ αύριο Κυριακή, θα κατατεθεί στεφάνι στο Ηρώο Βόλου προς τιμή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και στις 6 μμ συμμετέχει στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο (κτίριο Παπαστράτου). Ο ΕΣΔΕΠ καταδικάζει επίσης τα αδικαιολόγητα κρούσματα αστυνομικής βίας μέσα και έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τονίζει ότι η παρουσία των ΜΑΤ μέσα στον χώρο του ΟΠΑ απέναντι σε φοιτητές/τριες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά, είναι μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι αμερικανοί»
Συγκέντρωση και συλλαλητήριο, διοργανώνουν αύριο Κυριακή 17 Νοεμβρίου στον Βόλο, η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, εργατικά σωματεία, σύλλογοι, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι, στη Λ. Ειρήνης με Καραμπατζάκη, στις 11 το πρωί, με πορεία προς το στρατόπεδο Γεωργούλα.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Θεόδωρος Καραγιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, αναφέροντας ότι «τα όνειρα και οι ανάγκες μας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα δεν χωρούν σ’ αυτή την σάπια πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κώστας Στεργίου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, αναλύοντας τα μηνύματα του Πολυτεχνείου στην σημερινή εποχή.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Εύη Καρυδάκη από το Συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, η Δέσποινα Ευαγγελινού από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, η Μαρία Πλαγερά από τον Σύλλογο Καθαριστών – Καθαριστριών και ο Γιώργος Ρούσσας από τον Σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ.

ΑΔΕΔΥ και Καθαρίστριες καλούν
στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

Στις συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου καλούν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (στις 6 μ.μ. αύριο στο Θόλο) και το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας (στις 11 π.μ. στη Λ. Ειρήνης).
Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι το κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ενέπνευσε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας 46 χρόνια πριν, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος.
Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας τονίζει ότι σήμερα, όπως και 46 χρόνια πριν, ο λαός αγωνίζεται να απεμπλακεί από τις ξένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γεννούν φτώχεια και πολέμους.

Κάλεσμα φοιτητών και Συλλόγων

Κάλεσμα απευθύνουν φοιτητές και σύλλογοι εργαζομένων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την πορεία που θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής από τον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή καλεί τους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές, αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, την Κυριακή στις 17 Νοέμβρη.
Το νέο Αριστερό Ρεύμα τονίζει ότι το Πολυτεχνείο του 2019 βρίσκει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία αντιμέτωπα με την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου, μέσω της κυβέρνησης της ΝΔ και του αστικού συστήματος εξουσίας.
Κάλεσμα για την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα από τον Θόλο του Πανεπιστημίου, απευθύνει το μαθητικό – φοιτητικό του ΞΕΚΙΝΗΜΑτος.

Στη Λ. Ειρήνης οι εμποροϋπάλληλοι

Ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 11.00 το πρωί στο Φαρδύ στη Ν. Ιωνία (Λεωφ. Ειρήνης και Καραμπατζάκη) και στην πορεία στο στρατόπεδο Γεωργούλα όπου ήδη διαμένουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.
Η Διοίκηση συνταξιούχων ΙΚΑ, με τις αποφάσεις του, στηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου και καλεί, τους συνταξιούχους και τις συνταξιουχικές οργανώσεις της περιοχή μας για να συμμετέχουν αγωνιστικά και μαζικά στη συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 11.00 το πρωί στο Φαρδύ στη Ν. Ιωνία (Λεωφ. Ειρήνης και Καραμπατζάκη) και στην πορεία στο στρατόπεδο Γεωργούλα όπου ήδη διαμένουν εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.