Την ένστασή του για την κατασκευή του εργοστασίου srf από το Δήμο Βόλου εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας πως η λογική της ανάπτυξης που επιθυμεί ο Δήμος Βόλου, η οποία συνδέεται με την κερδοφορία μέσω της καύσης σκουπιδιών και της προσέλκυσης ρυπογόνων βιομηχανιών είναι εντελώς αντίθετη για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Ο κ. Τσάμης, ανέλυσε για ακόμη μία φορά τους λόγους της αντίθεσής του αλλά και του Συλλόγου στην επικείμενη μονάδα, ενώ σχολίασε πως πριν από λίγους μήνες ο Αχ. Μπέος είχε δώσει τροφή για σκέψη στο ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας rdf για παραγωγή ενέργειας, όπως στη Σουηδία.
Τους λόγους για τους οποίους το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει ο Δήμος Βόλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων κινείται σε λανθασμένη τροχιά για το περιβάλλον ανέλυσε για ακόμη μία φορά ο κ. Τσάμης.
Ο ίδιος ανέφερε πως η λύση ενός εργοστασίου παραγωγής srf είναι στην πέμπτη θέση επιλογής, καθώς προέχει η ανακύκλωση και άλλες διαδικασίες, ενώ υπογράμμισε πως καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα δεν θα κάνει εργοστάσιο παραγωγής srf.
“Εδώ σε μας πάει να εφαρμοστεί ένα μοντέλο τέτοιο, χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακύκλωση η συνολική και η αποτελεσματική με τους πέντε κάδους, άρα υποψιαζόμαστε και φοβόμαστε ότι όπως είναι οι κάδοι με τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια θα χρησιμοποιούνται για να κατασκευάζεται rdf/srf ως καύσιμο υλικό κι επομένως η λογική θα είναι για να έχουμε κερδοφορία από την παραγωγή αυτού του προϊόντος είτε ως Δήμος είτε ως ιδιώτες αν θα το αναλάβουν ιδιώτες, γιατί προφανώς θα γίνει με ΣΔΙΤ”, ανέφερε ο κ. Τσάμης.
Επειδή όμως, το ποσό των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών για να είναι και βιώσιμο το εργοστάσιο αυτό, καθώς θα υπάρχουν απαιτήσεις, δεν θα επαρκούν τότε είναι σχεδόν βέβαιο, ανέφερε ο ίδιος πως θα γίνει πρόσκληση σε άλλες περιοχές να φέρνουν κι εκείνες τα σκουπίδια τους στην περιοχή για να επαρκεί η ποσότητα.
“Όταν η ίδια η μελέτη μιλάει για 110.000 τόνους σκουπίδια, από τα οποία θα επεξεργάζεται τα 50.000 και εξ αυτών θα παράγονται 18000 τόνοι rdf/srf , αυτό και μόνο το ποσό δεν είναι ικανό να στηρίξει ένα τέτοιο εργοστάσιο οικονομικά. Η ΑΓΕΤ έχει πάρει άδεια και ευθέως ο Δήμος έχει πει ότι θα είναι ο προμηθευτής αυτού του υλικού προς την τσιμεντοβιομηχανία, αλλά σκοπός είναι όπως έχει πει, να παραχθεί προϊόν ακόμη και για εξαγωγές. Και λογικό ακούγεται όταν έχεις τη λογική του παράγω ένα προϊόν για να το πουλήσω, έστω κι αν είναι rdf/srf. Οπότε, αφού η ΑΓΕΤ θέλει 200.000 τόνους κι εμείς θα παράγουμε μόνο 18, άρα θα εισάγεις αντίστοιχο ανακυκλώσιμο σκουπίδι από άλλες περιοχές. Αυτό δεν το απέρριψαν αυτοί που υποστηρίζουν αυτή τη λύση”, εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως από το υπό επεξεργασία ανακυκλώσιμο σκουπίδι ένα μέρος αυτού θα θάβεται, γι’ αυτό κι αν έρθουν σκουπίδια από άλλες περιοχές τότε θα αυξηθεί η ποσότητα που θα πάει για καύση, αλλά θα αυξηθεί και η ποσότητα που θα πάει για θάψιμο.
Μάλιστα, ο κ. Τσάμης επεσήμανε πως το θέμα αυτό αφορά όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έχουν βρει ακόμη τρόπους επεξεργασίας των απορριμμάτων, γι’ αυτό και επιβάλλονται στο κράτος συνεχώς πρόστιμα από την ΕΕ. Κι επειδή η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή κτλ θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί “μια τέτοια πρόταση βολεύει τους κυβερνώντες γιατί ξεφορτώνονται σκουπίδι που θα θαφτεί αντί να εφαρμόσουν ένα σωστό τρόπο διαχείρισης σκουπιδιών με ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, αυτό που εφαρμόζουν στην Ευρώπη. Άρα επειδή έχουμε μείνει πίσω, οι κυβερνήσεις καίγονται να βρουν κάποιον που θα τους κάνει τη δουλειά, να τους ξεφορτώσει από το βάρος και σ’ αυτό συνηγορούν και οι άλλες περιοχές που θα ξεφορτώσουν το σκουπίδι τους που θα ήταν αναγκασμένοι να το θάψουν, έστω κι αν είναι ανακυκλώσιμο και θα το φορτωθεί μια περιοχή, που θα το διαχειριστεί για να φτιάξει προϊόν και να κερδοφορήσει ως προϊόν πια αυτό, είτε εξάγοντάς το ή πουλώντας το στην ΑΓΕΤ”, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σκέψη και για εργοστάσιο rdf παραγωγής ενέργειας;
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου όμως έθεσε κι ακόμη ένα δεδομένο, μεταφέροντας μία άποψη του Αχ. Μπέου πριν από λίγο καιρό, ο οποίος είχε δει ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη Σουηδία, με μονάδες καύσης rdf για παραγωγή ενέργειας για ηλεκτρισμό.
“Αφού μπορούν αυτοί να το κάνουν, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς”, είχε πει τότε, σύμφωνα με τον κ. Τσάμη ο Δήμαρχος Βόλου.
Αυτή η σκέψη, συνδέεται με τα προηγούμενα και την προώθηση του εργοστασίου παραγωγής srf, καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Τσάμης “πιθανών να έχει στα πλάνα του αργότερα να δημιουργήσει κι ένα τέτοιο εργοστάσιο καύσης rdf/srf στο …σκουπιδότοπό μας, προκειμένου να παραχθεί ενέργεια. Στην περιοχή μας θα καταλήξουμε να παράγουμε rdf να καίμε rdf /srf -το srf είναι rdf με βιολογικά υλικά πιο θερμογόνο αλλά και πιο επιβαρυντικό- και να θάβουμε σκουπίδια περισσότερα απ’ ότι είχαμε πριν, διότι θα έρχονται από άλλες περιοχές και ένα μέρος τους θα θάβεται γιατί δεν μπορεί να επεξεργαστεί”.
Μοντέλο ανάπτυξης με βάση τα …σκουπίδια
Η “αλυσίδα” αυτή της διαχείρισης των σκουπιδιών συνδέεται με τον σκεπτικό του τρόπο ανάπτυξης της περιοχής καθώς σύμφωνα με τον κ. Τσάμη οι βιομηχανίες που καίνε αυτό το υλικό από τα απορρίμματα είναι τσιμεντοβιομηχανίες, ασβεστοποιίες και κεραμοποιίες.
“Οπότε αν φτιάξεις ένα εργοστάσιο και παράγεις κι ένα πολύ καλό και ποιοτικό προϊόν, όπως λέει ο Δήμαρχος, το οποίο θα ζητείται στην αγορά, ουσιαστικά κάνεις και προσκλητήριο ως περιοχή και λες ότι εφόσον παράγω rdf/srf μπορεί να έρθετε κι άλλες βιομηχανίες που το καίτε και να φτιάξετε εργοστάσιο και να μας παρουσιαστεί ως πρόταση ανάπτυξης στην περιοχή μας, με τη δημιουργία καινούργιων εργοστασίων, τα οποία είναι εξαιρετικά ρυπογόνα κι αυτά . Τέτοιου είδους πρακτικές θέλουμε εδώ στο Βόλο;”, σημείωσε.
Δεν έγινε διαβούλευση
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έθιξε και το ζήτημα της διαβούλευσης που ποτέ δεν έγινε ουσιαστικά και σοβαρά με ευθύνη της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις των Δήμων και των Περιφερειών είναι γνωμοδοτικές και την τελική απόφαση λαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
” Όταν το Υπουργείο έχει στα χέρια του δύο γνωμοδοτήσεις υπέρ του εργοστασίου χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση εύκολα μπορείς να πεις ότι αφού το θέλουν οι κοινωνίες, γιατί έτσι φαίνεται, θα εγκρίνω τη δημιουργία του εργοστασίου. Η εικόνα όμως αυτή είναι πλασματική”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως ο ΙΣΜ ως σύμβουλος υγείας της πολιτείας θα συνεχίσει να μιλά για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.






























