Δύο νέα έργα ύδρευσης ξεκινάει η ΔΕΥΑΜΒ το 2022

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα της Επιχείρησης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός ύψους 62.850.000 €) και το Τεχνικό Πρόγραμμα (6 εκ. € 6 εκατ. από ίδιους πόρους και 22 εκατ. € από χρηματοδοτήσεις) της ΔΕΥΑΜΒ για το 2022, όπως και η εναρμόνιση της μισθοδοσίας, με καταβολή των οφειλομένων δώρων, που είχε διακοπεί το 2012, σε δόσεις, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης που συνεδρίασε σήμερα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα το 2022, ξεκινάει η κατασκευή του έργου της μεταφοράς πηγαίων νερών της Μακρινίτσας προς το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και μέχρι τη Ν. Αγχίαλο, επιλύοντας τα θέματα της δυτικής πλευράς της πόλης και ενισχύοντας το υδραγωγείο που Βόλου από 4,9 ως 7 εκ. m3 επιπλέον νερού.

Επίσης, με βάση τις δεσμεύσεις της Πολιτείας έναντι του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, το Δ.Σ. ενέκρινε την οριστική μελέτη του ανατολικού μετώπου, που περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη στον Άγιο Βλάσιο, με σταθερή παροχή 500 m3 ανά ώρα και έργο με αγωγούς 20 χλμ. που θα διανέμει το νερό από τον Άγιο Βλάσιο μέχρι Άνω και Κάτω Λεχώνια, παραλιακούς οικισμούς και Αγριά, ενώ το νερό που περισσύει θα καταλήγει στο υδραγωγείο του Βόλου. Η ίδια μελέτη περιλαμβάνει ένα φράγμα στον Βρύχωνα με δυνατότητα αποθήκευσης 200.000 m3 νερού, που επειδή είναι πιο ειδικό έργο, θα καθυστερήσει η μελέτη.
Το Κράτος θα χρηματοδοτήσει τα δύο έργα ανατολικού και δυτικού μετώπου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΠΠΕΡΑΑ.

Απώλειες 25% από τα υδρόμετρα
Οι απώλειες για τη ΔΕΥΑΜΒ από τα υπάρχοντα υδρόμετρα φτάνουν έως και 25%, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν, γι αυτό και η Επιχείρηση προκρίνει το έργο της τοποθέτησης «έξυπνων» ρολογιών.
Η ΔΕΥΑΜΒ σκοπεύει να δημιουργήσει υποδομή στο υδραγωγείο του Βόλου για την τοποθέτηση «έξυπνων» ρολογιών ύδρευσης. Σε πρώτη φάση, πιλοτικά, θα τοποθετηθούν 3.000 μετρητές, είτε στα Παλιά είτε στη Νέα Δημητριάδα, όπου έχει κατασκευαστεί νέο δίκτυο και υπάρχουν κεφαλές εισόδου. Τα «έξυπνα» ρολόγια θα γλιτώσουν τη ΔΕΥΑΜΒ από μεγάλες αποκλίσεις που αποβαίνουν σε βάρος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετρήσεις που έγιναν στην παραλία και τον Άναυρο πριν και μετά την κατασκευή του νέου δικτύου, έδειξαν απόκλισης της τάξης του 18 με 25% μεταξύ της κατανάλωσης που κατέγραφαν τα ρολόγια και της πραγματικής κατανάλωσης νερού. Η ΔΕΥΑΜΒ σκοπεύει να τοποθετήσει σύγχρονα συστήματα που θα αποστέλλουν… μήνυμα στον καταναλωτή, ενημερώνοντάς τον για την κατανάλωση που κάνει, τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται κλπ, ενώ σχεδιάζεται ακόμη και η διακοπή νερού… από μακριά.

Τέλος, η Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης, μελετά την περαιτέρω επεξεργασία της λάσπης που παράγεται στον βιολογικό, προωθώντας την αεριοποίησή της, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 8,8 εκατ. €, για το οποίο χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης που υπάρχει εδώ και επτά χρόνια, σύμφωνα ως προς τα οικονομικά δεδομένα.

Τμηματικά τα χρήματα στους εργαζόμενους
Τμηματικά θα γίνει για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΜΒ η εναρμόνιση της μισθοδοσίας του συνόλου του τακτικού προσωπικού στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 23/2021 απόφαση του ΔΣ, καθώς η Διοίκηση στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε, στο πλαίσιο δικαστικού συμβιβασμού στην καταβολή των οφειλόμενων με κούρεμα τόκων και 15% επί του κεφαλαίου και να ρυθμίσει την οφειλή σε δόσεις.
Έντεκα εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν στην δικαστική διεκδίκηση, ενώ οι 150 εργαζόμενοι δικαιώθηκαν για τα δώρα που είχαν περικοπεί το 2012.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Διοίκηση Δημ. Τιλελής ζήτησε όταν καταβληθεί η τελευταία δόση σε όσους κινήθηκαν δικαστικά να πάρουν τα οφειλόμενα και οι 11 που δεν το διεκδίκησαν δικαστικά. Όπως είπε, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων, υπάρχει δήλωση ευχαρίστησης προς Διοίκηση γης ΔΕΥΑΜΒ και τον Δήμο.
Στην απόφαση αντέδρασε και καταψήφισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λεων. Μαυρογιάννης, που είπε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και άλλαξε ο νόμος, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αντί να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, πήγε πήγατε στα Δικαστήρια και έφτασε σήμερα να δίνει ένα μέρος της οφειλής.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης είπε ότι η Διοίκηση έδωσε τα χρήματα που είχε κόψει η προηγούμενη Διοίκηση παρανόμως.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λ. Μαυρογιάννης ζήτησε ενημέρωση για την ΕΡΓΗΛ και πόσα χρήματα έχει δώσει η ΔΕΥΑΜΒ, για να πάρει απάντηση από το πρόεδρο ότι η προηγούμενη Διοίκηση έκανε σφάλματα στην υπόθεση και ο τότε δήμαρχος είχε δώσει στην ΕΡΓΗΛ 1 εκ. € χωρίς παραστατικά. Ο κ. Μαυρογιάννης, του είπε να μην σπεκουλάρει, διότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και πρόλαβε άλλες απαιτήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.