Εισαγγελία Βόλου: Αυτόφωρη διαδικασία για κακοποίηση ζώων

φωτογραφία αρχείου

Οδηγίες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, με αποδέκτη τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, έδωσε η Εισαγγελία Βόλου, μετά την εγκύκλιο της αντεισαγγελέα Αρείου Πάγο Όλγας Σμυρλή να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης των ζώων.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Εισαγγελίας, αν υπάρχει καταγγελία η Αστυνομία πρέπει να ενεργεί άμεσα για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και γενικότερα για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, ο οποίος επίκειται να γίνει από πλημμέλημα (φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5000 € χρηματική ποινή) κακούργημα, με πολύ βαρύτερες ποινές, προβλέποντας υποχρεωτικά την αυτόφωρη διαδικασία.
Με την εγκύκλιο στις εισαγγελίες της χώρας, η αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου ζητά να επιμελούνται για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.
Επίσης τους ζητά να παραγγείλουν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να τους ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή τους. Τονίζει ακόμη ότι οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.