ΕΚΑΒ: Υπευθυνότητα και πρωτοβουλία των πολιτών για τις πρώτες βοήθειες

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????ø?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????,???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Πλέον βοηθούν τους ασθενείς μέχρι να πάει ασθενοφόρο και υπάρχουν περιπτώσεις ανάνηψης

Στην υπευθυνότητα και τις πρωτοβουλίες των πολιτών για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ασθενή, μέχρι να πάει στο σημείο ασθενοφόρο, αναφέρθηκε ο Κώστας Σταμνάς γιατρός, υπεύθυνος τομέα ΕΚΑΒ και διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της εβδομάδας εκπαίδευσης και πρόληψης, που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και επτά χρόνια, ως φόρος τιμής για τους γιατρούς, τους διασώστες και τους νοσηλευτές που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον και ανέρχονται σε οκτώ Πανελλαδικά.

Ασθενοφόρο, μοτοσικλέτα και πληρώματα του ΕΚΑΒ βρίσκονται από το πρωί στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, για να κάνουν μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, σε κούκλες. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ θα βρίσκεται στο σημείο μέχρι το μεσημέρι.

«Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε τον πολίτη και να ενισχύσουμε την πρόληψη σε διάφορα θέματα, όπως η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και ο αυτόματος εξωτερικός απονιδωτής. Στόχος μας είναι να μάθει ο συμπολίτης τις πρώτες βοήθειες και ΚΑΡΠΑ, για την περίπτωση μιας καρδιακής ανακοπής και να εφαρμόσει, μέχρι να φτάσει στο σημείο ο διασώστης του ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Σταμνάς.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον γιατρό σε αρκετά περιστατικά, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, οι άνθρωποι έχουν προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και πολλές φορές ο ασθενής έχει ανανήψει, έστω κι αν οι καταστάσεις είναι δύσκολες στις περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, διευκρίνισε ότι αν ένας άνθρωπος θέλει να βοηθήσει έναν ασθενή, μέχρι να πάει το ασθενοφόρο, δεν θα κατηγορηθεί για κάτι, αρκεί να πιστοποιηθεί και να προσφέρει σωστά τις πρώτες βοήθειες.

Το ενδιαφέρον για εκπαίδευση είναι μεγάλο και το ΕΚΑΒ εκπαιδεύει σχολεία, εργοστάσια, βιομηχανίες και άλλους χώρους που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

Αναφορικά με το θέμα των αυτόματων απινιδωτών, ο γιατρός του ΕΚΑΒ τόνισε ότι εκτός από μερικούς που βρίσκονται στη διάθεση όποιου τον χρειαστεί επί 24ωρης βάσης, στο κέντρο του Βόλου, για να πούμε ότι μπορούμε να είμαστε καλυμμένοι, χρειαζόμαστε σε Βόλο και Ν. Ιωνία, τουλάχιστον 10, που θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση όλο το 24ωρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.