Εκδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα από το 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου

Το 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου διοργάνωσε στις 10 Μαρτίου εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας,  στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και είχε σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές όλου του σχολείου και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που παραβρέθηκαν, για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα και στον κόσμο διαχρονικά.

Οι μαθητές παρουσίασαν  10 γυναίκες που ξεχώρισαν με τη δράση τους στην επιστήμη και στην πολιτική. Ανάμεσα τους ήταν η Βολιώτισσα Ελένη Σκούρα (η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής), η Μελίνα Μερκούρη ( γνωστή για τους αγώνες της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα), η Ρόζα Παρκς (γνωστή και ως Μητέρα του Σύγχρονου Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων) και άλλες.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της γυναίκας σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν, όπου μετά τη γυναικοκτονία της Μαχσά Αμινί είναι σαφές ότι έχουν δοθεί οδηγίες εξόντωσης των γυναικών ενώ στη χώρα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη η «επανάσταση της μαντίλας» και ακόμα και ανήλικα κορίτσια πέφτουν λιπόθυμα μέσα στις τάξεις των σχολείων τους. Οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Uncoloured Marriage» των Ιρανών δημιουργών Taravat Atlasi και  Talayeh Atlasi. Η σκηνοθέτης, που παραχώρησε αφιλοκερδώς την ταινία της στο σχολείο, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στα παιδιά του σχολείου και τα κάλεσε να προβληματιστούν και να μην πάψουν ποτέ να αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών ειδικότερα. Τόνισε μάλιστα πως οι γυναίκες σε αυτές τις χώρες είναι καταδικασμένες να ζήσουν με έναν τρόπο που δεν θέλουν, είναι φυλακισμένες στο ίδιο τους το κορμί και αντιμετωπίζονται σαν άψυχα αντικείμενα.

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης η ανθυπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας κυρία Δημοπούλου Δήμητρα ανέλυσε το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι έθεσαν πλήθος ερωτημάτων στα οποία η κ. Δημοπούλου απάντησε με μεγάλη χαρά και μεταδοτικότητα.

Πληροφορίες στη σελίδα του σχολείου στο Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100087976995335 (2nd Model Lyceum of Volos – EU Parliament Ambassador Programme)

στο Instagram https://www.instagram.com/2oprotypolykeiovolou.europe/

και στο ιστολόγιο (BLOG) του σχολείου

https://2ndprotypogelvolou.blogspot.com/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.