Η Τ.Ε Μαγνησίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο «Όταν τα γήπεδα αντιστάθηκαν στους πολέμους», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μ.μ στο παρκάκι στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας στη Νέα Ιωνία,.
Το ΚΚΕ επιλεγεί να αναδείξει τους πρωταγωνιστές των γηπέδων που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στον πόλεμο και τον φασισμό, την περίοδο του Μεσοπολέμου κι όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:
Στις σημερινές συνθήκες που ο καπιταλισμός βρίσκεται μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται, η διέξοδος επιχειρείται να δοθεί με τη δύναμη των όπλων. Όλες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών προετοιμάζουν τους Λαούς να «γίνουν κρέας στα κανόνια τους», ενώ ο «μπαμπούλας» του φασισμού και ο ρατσισμός ανθούν ξανά και καλλιεργούνται πολύμορφα από το σύστημα απέναντι στους κάθε λογής κατατρεγμένους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Μπορεί να πέρασαν πάνω από 8 δεκαετίες από την περίοδο του Μεσοπολέμου, που προετοίμασε τον Β Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά η βασική αιτία παραμένει εδώ. Είναι η μάχη των μονοπωλίων, μάχη των αστικών τάξεων για την κυριαρχία σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και εμπορεύματα, δρόμους μεταφοράς και αγορές, η μάχη για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά στο φόντο της μάχης για το ποιος θα ηγείται στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Τα παραδείγματα σπουδαίων αθλητών της εποχής εκείνης, που με την στάση τους εμπνέουν και στο σήμερα πολλά, ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Ο Γουίλιαμ Λέλι ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, αρνείται να υπηρετήσει την περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηρίζεται λιποτάκτης, διώκεται και αναγκάζεται να εργάζεται παράνομα ως λιμενεργάτης.
• Ο Ρίνο Ντέλα Νέγκρα παίζει μπάλα στην ομάδα Red Star, στον Ερυθρό Αστέρα δηλαδή του Παρισιού. Στην κατοχή ο Νέγκρα έχει σημαντική Αντιστασιακή δράση.
• Ο Μπρούνο Νέρι είναι το μεγάλο αστέρι της Φιορεντίνα. Διεθνής με τη Σκουάντρα Ατζούρι, μέσος από τους λίγους. Ο Μπρούνο Νέρι, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, βγαίνει στο βουνό ως παρτιζάνος και δίνει σκληρές μάχες σώμα με σώμα με τους Γερμανούς. Χάνει τη ζωή του τον Ιούλιο του 1944, σε ενέδρα Γερμανών στρατιωτών, στην περιοχή Μοράτι.
• Ο Ματίας Σίντελαρ ήταν άσος της Αούστρια Βιέννης και μεγάλο αστέρι της εθνικής ομάδας της χώρας του. Μέλος της περίφημης «Βούντερ Τιμ» της κορυφαίας τότε ποδοσφαιρικής μηχανής του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Ζίντελαρ αρνείται καθαρά για ιδεολογικούς λόγους, προφασιζόμενος τραυματισμό, να αγωνιστεί με την Εθνική Γερμανίας. Στις 29 Ιανουαρίου 1939, τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του μαζί με τη σύντροφό του Καμίλα Καστανιόλα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Κατσιούλας Θωμάς, γραμματέας της Τ.Ε Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Θανάσης Βογιατζής, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, ιστορικός και ερευνητής. Στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της Σ.Ε και εκδόσεις των βιβλίων του Θ. Βογιατζή.
































