Εκδηλώσεις και δράσεις για την Τρίτη ηλικία

Στο πλαίσιο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων η Ομάδα Υγείας του Τμήματος Ποιότητα Ζωής, Πρόληψης και Προαγωγή Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων στο ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου καθώς και στο Κοινωνικό Κέντρο των Αγ. Αναργύρων.
Οι εκδηλώσεις είχαν ως στόχο την αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων στην κοινωνική και αλλά και οικονομική ζωή , στην μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, την προσφορά τους αυτά τα δύσκολα χρόνια όπου καλούνται να στηρίξουν με τις χαμηλές συντάξεις τους παιδιά και εγγόνια.
Οι ηλικιωμένοι άκουσαν για τα μυστικά της μακροζωίας, τους παράγοντες κινδύνου για την ηλικία τους και πως μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αλλά και απόλαυσαν υγιεινά εδέσματα και τραγούδια από τη χορωδία της Νέας Αγχιάλου.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος κα Χάλαρη η θέση του Οργανισμού είναι πως οι ηλικιωμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική τους, τη συσσώρευση πολύτιμης εμπειρίας, να συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα και τις εξελίξεις της ζωής. Η Τρίτη ηλικία ΔΕΝ ορίζεται ούτε από τα προβλήματα υγείας, ούτε από την άνοια, αλλά από μια θετική στάση ζωής όπου η συσσωρευμένη εμπειρία και η κατανόηση μεταδίδονται δημιουργικά στις νεότερες γενιές.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής δραστηριοποιούνται τα ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ) της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ. Τα ΚΗΦΗ αποτελούν χώρους που μπορούν ηλικιωμένοι να ζήσουν την ανθρώπινη ζεστασιά, την επαφή με τους συνομηλίκους, την κοινωνική υποστήριξη και την ψυχαγωγία και παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά κυρίως εστιάζουν στην ενίσχυση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας.

Επίσης το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και αποσκοπεί στην παραμονή των ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας , στην αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας.

Τέλος η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ λειτουργεί με επιτυχία πέντε κοινωνικά κέντρα σε αντίστοιχες συνοικίες της πόλης με στόχο της προσφορά υπηρεσιών για όλες τις ηλικίες με προγράμματα ψυχαγωγίας, συμβουλευτικής υγείας, δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα διαχείρισης ελευθέρου χρόνου, κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.