Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κεφαλονιά μαθητών του 3ου Γυμνασίου Βόλου

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του σχολείου, που συμμετείχαν στην υλοποίηση εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, στην Κεφαλονιά τέθηκε ως στόχος, στην κατάρτιση του προγράμματος, ο συνδυασμός εκπαιδευτικού περιεχομένου με ψυχαγωγία. Το 15μελές μαθητικό συμβούλιο συνεδρίασε και πρότεινε προορισμό.

Οι χώροι, οι φορείς που επισκεφθήκαμε ήταν επιλογές σχετικές με τη θεματολογία των προγραμμάτων.
Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλληνίας, στο Δημοτικό θέατρο ¨Κέφαλος¨. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ . Ευάγγελος Κεκάτος μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή και έγινε μια μικρή συνεδρίαση-συζήτηση μαζί του, λέγοντάς μας πληροφορίες για το Δήμο και τις δράσεις του. ΄Επειτα μαθητές πήραν το λόγο.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την παρουσίαση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, σχολείων της Κεφαλονιάς στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη.

Η υπεύθυνη κ. Ευαγγελία Σκιαδαρέση μας καλωσόρισε και μας έδωσε το λόγο να μιλήσουμε για το σχολείο μας. Η μαθήτρια Μαριλίζα Σπανού και ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου Μίλτος Χρόνης μίλησαν για το σχολείο.

Η Διευθύντρια αναφέρθηκε γενικά στη λειτουργία του σχολείου , μέσα από την παρουσίαση της ιστοσελίδας.
Το πρόγραμμα της Παρασκευής 5 Μαΐου 2017 (δεύτερη ημέρα) ξεκίνησε με την επίσκεψη στο ΚΕΣΥΠ Κεφαλληνίας. Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Κοκκινάκης Παύλος ,η κ. Κατερίνα Πετρούτσου ΠΕ04, και ο κ.Ζαβιτσάνος Δημήτρης ΠΕ02 ενημέρωσαν τους μαθητές για τις σχολές στο ΤΕΙ Κεφαλονιάς, τα «Τεστ δεξιοτήτων» και τους έκαναν ασκήσεις για τη λήψη αποφάσεων.

Επόμενος προορισμός το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων Κεφαλληνίας-Ιθάκης « Απόπλους».Ο υπεύθυνος κοινωνιολόγος κ. Ανδρέας Μαρούλης και όλο το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου μίλησαν για το έργο και τις παρεμβάσεις τους, στη σχολική κοινότητα, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία σε θέματα εξαρτήσεων ( από ποτό, τσιγάρο, ουσίες , διαδίκτυο…). Τονίστηκε επίσης η αξία της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και ξεκίνησε η συνεργασία μέσα από ευχάριστες βιωματικές δράσεις. Η συνάντηση – συνεργασία έκλεισε με χορό (break dance) μαθητή μας και ένα πλούσιο κέρασμα από τους υπεύθυνους του κέντρου.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 6 Μαΐου 2017 ξεκίνησε η γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές του νησιού. Πρώτη στάση στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Στη συνέχεια, γνωριμία με το Συνεταιρισμό παραγωγών Κεφαλληνίας ¨Ρομπόλα¨. ΄Εγινε ενημέρωση για τις ποικιλίες, τον τρόπο παραγωγής κρασιού, τις εξαγωγές.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο Δρογκαράτης ήταν επίσης μια πολύ όμορφη εμπειρία, ιδιαίτερα το σημείο όπου η Μαρία Κάλλας έδωσε συναυλία το καλοκαίρι του 1962.

Εκεί όμως όπου η φύση μας ξάφνιασε ευχάριστα σε όλο της το μεγαλείο ήταν το Σπήλαιο Μελισσάνης, το μοναδικό βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο.

Ακολούθησε το ανέβασμα στον Αίνο. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Δρυμού Αίνου μας περίμεναν , μας έδωσαν πληροφορίες για τον Εθνικό δρυμό Αίνου και ακολούθησε πεζοπορία. Απολαύσαμε τη θέα (ψηλότερο σημείο Αίνου 1620 μ.) έπειτα αντικρίσαμε την όμορφη παραλία « Μύρτος» από ψηλά.

Η καταπληκτική παραλία Σάμη ήταν ο επόμενος σταθμός μας. Ο καλός καιρός και η ανυπομονησία των μαθητών και μαθητριών δεν άργησε να οδηγήσει σε βουτιά στην θάλασσα. Τους άξιζε ως ανταμοιβή για την άψογη συμπεριφορά τους. Η μέρα έκλεισε με τη βραδινή έξοδο στο Αργοστόλι.

Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 από την Κεφαλληνία για το Βόλο.
Η άφιξή μας στο σχολείο έγινε στις 8:30 το βράδυ.

Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη πέτυχε τους στόχους της σε απόλυτο βαθμό.
Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη καλύφθηκε από τοπικά Μ.Μ.Ε. Η υποστήριξη και το ενδιαφέρον του Αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Κεκάτου σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής ήταν μοναδική.
Άλλη μια εκπαιδευτική επίσκεψη συνδυασμένη με ευχάριστες στιγμές, ψυχαγωγία και γνωριμία ενός νέου προορισμού ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πολλές χαρούμενες αναμνήσεις.

3o gymnasio 2

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.