Εκπίπτει από τη θέση του δημοτικού συμβούλου ο Γ. Γρηγορίου

Δεκτή η ένσταση του επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργ. Πατσιαντά

Εκπίπτει από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ο ανεξάρτητος Γιάννης Γρηγορίου, με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, που έκανε δεκτή την ένσταση του επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» Μαργαρίτη Πατσιαντά, για ασυμβίβαστο, κρίνοντας ότι δεν συμβαδίζει η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου με την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου – καφετέριας στην παραλία του Βόλου, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.
Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε χθες Τετάρτη και είναι αμετάκλητη, καθώς ο Γ. Γρηγορίου δεν έχει δικαίωμα έφεσης, ενώ τη θέση του στο Συμβούλιο, αναμένεται να λάβει επιλαχών Θωμάς Κλημόπουλος.
Όπως αναφέρει στην ένστασή του ο κ. Πατσιαντάς, μετά την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου Αλεξάνδρου Δούρα στις 22-10-2015, τη θέση του κατέλαβε ο Ιωάννης Γρηγορίου, που ορκίστηκε τακτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Δρόμοι Ανατροπής και Αλληλεγγύης».
«Αυθημερόν, στις 26-10-2015, μετά την ορκωμοσία του, ασκώντας το σχετικό δικαίωμα που του παρέχει η παρ. 4 του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010, κατέθεσε στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την με αριθ. πρωτ. 104.779/26-10-2015 δήλωση ανεξαρτητοποιήσης από την δημοτική παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί, και έκτοτε συμμετέχει με την ιδιότητα του ανεξάρτητου τακτικού δημοτικού συμβούλου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου», αναφέρει στην αγωγή του ο Μ. Πατσιαντάς.

Το ασυμβίβαστο
Στην ένσταση ο Μ. Πατσιαντάς επικαλείται την παρ. 3.α. του άρθρου 14 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», που ορίζει τα εξής:
«Άρθρο 14 Κωλύματα και ασυμβίβαστα
3. Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α. Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δημοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως».

Όπως αναφέρεται στην ένσταση, με την υπ’ αριθ. 536/2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής Δήμου Βόλου «περί έγκρισης πρακτικού δημοπρασίας για εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος» που ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της και βρέθηκε νόμιμη με την υπ’αριθ. πρωτ. 12225/183464/24-11-2010 (ΑΔΑ: 4Ι09ΙΑ1-Τ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο καθ’ού η παρούσα Γρηγορίου Ιωάννης αναδείχθηκε τελευταίος πλειοδότης της δημοπρασίας του δημοτικού καταστήματος «Καφετέρια ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ», που βρίσκεται στο Βόλο επί της παραλιακής οδού Αργοναυτών αριθ. 54, με ετήσιο μίσθωμα 36.000 € και με 12ετή διάρκεια της μίσθωσης. Έτσι, ο καθ’ ού η παρούσα με την από 23-12-2010 σύμβαση μίσθωσης που συνάφθηκε βάσει της ως άνω δημοπρασίας μεταξύ του Δήμου Βόλου και αυτού και είναι ενεργή, είναι μισθωτής του εν λόγω δημοτικού καταστήματος-καφετέριας κατά την 12ετία από 23-12-2010 έως 22-12-2022 με ετήσιο μίσθωμα 36.000 €. Συνεπώς, ο καθ’ού η παρούσα, σύμφωνα με την παρ. 3.α. του άρθρου 14 του Ν. 3852/2010, δεν μπορεί να είναι δημοτικός σύμβουλος», αναφέρεται στην ένσταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς ζητούσε από το Δικαστήριο να διαπιστωθεί το ασυμβίβαστο και η έκπτωση του Ιωάν. Γηγορίου, από το αξίωμα του τακτικού δημοτικού συμβούλου στην εκλογική περιφέρεια Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.