Έμαθαν … για τα «Λαϊκά Παραμύθια της Σμύρνης»

Μία εξαιρετική θεατρική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι δ’ και ε’ τάξεις 30ό δ. σχ. Βόλου μαζί με μαθητές του συστεγαζόμενου 16ου δ. σχ. την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017. Τα «Λαϊκά Παραμύθια της Σμύρνης» είναι μια εμπνευσμένη προσέγγιση δύο παραμυθιών της Μικράς Ασίας, η Χηναρού, και ο Ψαράς, γραμμένα με ζωντάνια και γλώσσα που διατηρεί τους ιδιωματισμούς της μικρασιατικής διαλέκτου και ζωντανεύουν σε μια πρωτότυπη παράσταση, προβάλλοντας στοιχεία της ζωής των κατοίκων της Μικράς Ασίας και του πολιτισμού τους. Η παράσταση δόθηκε στο χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που είχε και την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη παράσταση με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, και έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
Συγκεκριμένα δόθηκαν παραστάσεις, στις 19, 24, 25 Μαΐου και 1 Ιουνίου για μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», το ΔΕΟΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας-Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δακτυλάς, στην επιμέλεια κειμένων ο Αντώνης Αντωνίου, τη μουσική – μουσική εκτέλεση ο Οδυσσέας Δακτυλάς. Ερμηνευτές οι: Άλκηστις-Ελένη Κοσμά, Μαρία Πράντζου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου, Βάσια Στάμου και η Φρειδερίκη Μπεκίρη.
Πριν την παράσταση η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» , κ. Άννα Πετσιάβα –Παπανικολάου προλόγιζε ενημερώνοντας τους μαθητές για τα ήθη κι έθιμα του μικρασιατικού ελληνισμού ενώ υπήρχε κι έκθεση των εκδόσεων της Εστίας με ευθύνη της Κυρίτση Χρυσάνθης μέλους στο Δ.Σ. των ΙΩΝΩΝ .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.