Έμφαση στην παιδεία για την αντιμετώπιση των αδεσπότων

(Από αριστερά) Η πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιαστικής Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κα Δέσποινα Αράπκουλε και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης και Φωτεινή Κοκκινάκη.
Ειδική εκδήλωση διοργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο»

Τον δικό της σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο La Petite Cantine στα παλιά η δημοτική παράταξη «Μαζί για το Βόλο» προσελκύοντας το ενδιαφέρον δεκάδων Βολιωτών. Προσκεκλημένη για να μιλήσει για το θέμα ήταν η μέχρι πρότινος καθ’ ύλην αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κα Δέσποινα Αράπουκλε, η οποία κατέθεσε την εμπειρία της για τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του ζητήματος που χρησιμοποίησε ο γειτονικός δήμος τα προηγούμενα χρόνια.

Στις τοποθετήσεις τους οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Φωτεινή Κοκκινάκη τόνισαν πως το πρόβλημα των αδέσποτων αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να συνδράμουν με τον τρόπο τους, με κύριο άξονα τον εθελοντισμό και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκαν στα λάθη της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία όπως είπαν έχει δαπανήσει αρκετά μεγάλα ποσά καταφέρνοντας όμως πενιχρά αποτελέσματα, δεδομένου ότι οι συνθήκες στο δημοτικό κυνοκομείο, πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι είναι άσχημες με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις να το επισημαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως τονίστηκε, μπορεί να υπάρξει προσωρινή λύση στο πρόβλημα με την ένταξη των καταφυγίων αδεσπότων στον τομέα καθαριότητας στον οποίο γίνονται προσλήψεις προσωπικού.

Η έξαρση του φαινομένου εγκατάλειψης σκύλων λόγω της κρίσης, είναι κάτι που προβληματίζει και το οποίο όπως τονίστηκε αν δεν αντιμετωπιστεί θα λάβει τεράστιες και μη διαχειρίσιμες διαστάσεις. Οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για παραβάσεις των διατάξεων του Ν. 4039/12 είναι ένα κατασταλτικό μέτρο το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται επαρκώς. Στην περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων, όπως τονίστηκε από την κα Αράπουκλε, έχει δημιουργηθεί ένα μητρώο δεσποζόμενων ζώων, ενώ έχουν διενεργηθεί και έλεγχοι. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει προβεί στην καταγραφή του ζώου συντροφιάς στον οικείο Δήμο, του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ. Με τροπολογία που εισάγεται σύντομα στη Βουλή και αφορά στην επιβολή προστίμων, πέρα από την Ελληνική Αστυνομία η αρμοδιότητα θα δοθεί και στη Δημοτική Αστυνομία, κάτι που ίσως εντατικοποιήσει τους ελέγχους, αν και οι δημοτικοί αστυνόμοι στο Δήμο Βόλου δεν επαρκούν ούτε για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης.

Δεκάδες Βολιώτες έδωσαν το "παρών" στον φιλόξενο χώρο του La Petite Cantine στα Παλαιά.
Δεκάδες Βολιώτες έδωσαν το “παρών” στον φιλόξενο χώρο του La Petite Cantine στα Παλαιά.

Έμφαση στο επίπεδο της εκπαίδευσης και δη στις συνέργειες με τους φορείς της Παιδείας, είναι απαραίτητο να δοθεί, καθώς όπως τονίστηκε, δεν μπορεί να δίνεται όλο το βάρος στα κατασταλτικά μέτρα. Όπως αναφέρθηκε, στον Δήμο Λαρισαίων έχει υλοποιηθεί πρόγραμμα σε συνεργασία με την Α’ βάθμια εκπαίδευση, στα δημοτικά σχολεία με σκοπό οι μαθητές να μάθουν να σέβονται, να φροντίζουν και να αγαπάνε τα ζώα και να μην τα αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδια αλλά σαν έμψυχα όντα. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε και η δημιουργία dog park για την εξοικείωση των μικρών παιδιών με τα ζώα συντροφιάς. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν ελεγχόμενο περιφραγμένο χώρο, όπου ζώα και άνθρωποι θα μπορούν να εξοικειωθούν μεταξύ τους μέσα από το παιχνίδι, ενώ θα υπάρχουν και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις σίτισης αλλά και υγιεινής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.