Εν μέσω αντιδράσεων η μετακόμιση του 35ου νηπιαγωγείου στο «Πολυδύναμο»

Φωτό αρχείου
Με απόφαση του ΣτΕ αναφέρει η δημοτική αρχή, όχι στο μέσον της χρονιάς απαντούν γονείς

Εν μέσω αντιδράσεων, παρουσία γονέων που δεν συμφωνούν με την μεταφορά, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στο μέσον της σχολικής χρονιάς, ξεκίνησε η μετακόμιση του 35ου νηπιαγωγείου από το χώρο του 28ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, στο «Πολυδύναμο», από τον δήμο Βόλου. Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο χρονίζει, καθώς από την πρώτη στιγμή, της πρότασης και ακολούθως απόφασης μεταφοράς από τις προηγούμενες ήδη δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, υπήρχαν αντιδράσεις γονέων που δεν συμφωνούν (αρχικά και λόγω ενδεχόμενου ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου κτιρίου) στην μεταφορά για πολλούς ακόμη λόγους και πλέον για το γεγονός, ότι βρισκόμαστε στον μέσον της σχολικής χρονιάς και δεν επιδρά θετικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών που βρίσκονται σε μικρή ηλικία. Για το θέμα, υπήρξε και δικαστική διαμάχη, ενώ σήμερα, μετά από δικαστική απόφαση του ΣτΕ, που ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του ο δήμος Βόλου, περί ακύρωσης της τελευταίας ένστασης (ασφαλιστικά μέτρα) μέρους γονέων του νηπιαγωγείου, ξεκίνησε την μετακόμιση.
Στον χώρο του παλιού νηπιαγωγείου, βρέθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, εκτός από τους γονείς που πληροφορήθηκαν την εξέλιξη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Δέσποινα Κότογλου και συνεργείο του Δ. Βόλου.Οι γονείς ισχυρίστηκαν, ότι είχαν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της μεταφοράς και τα οποία πρόκειται να εκδικαστούν στις 18 Ιανουαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, προηγήθηκε πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για την καταλληλότητα του κτιρίου, εφόσον έπρεπε να γίνουν κάποιες βελτιωτικές εργασίες. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξέφρασε αντίρρηση για την μεταφορά σε νέο αυτόνομο χώρο από την στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις, αλλά θα ήταν προτιμότερο να γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η δημοτική αρχή αντιτείνει, ότι ξεκίνησε να γίνει η μεταφορά στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, αλλά κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από αντιδρώντες γονείς και ανέμενε την απόφαση απόρριψης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που παρελήφθη τέλος Δεκεμβρίου.

Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, στην άσκηση αίτησης ανάκλησης επί της χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για μεταφορά του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου από το 28ο Δημοτικό Σχολείο στον ισόγειο χώρο του Πολυδύναμου Κέντρου στα Αϊβαλιώτικα Ν. Παγασών, θα προχωρήσει ο Δήμος Βόλου.
Να αναφερθεί ότι το Σωματείο «Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου» άσκησε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου την από 7.04.2017 προσφυγή κατά της από 21.02.2017 και με Α.Π 217/11515+ 278/15736 απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κατά της με αριθμό 837/14-12-2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά του 35ου Νηπιαγωγείου από το 28ο Δημοτικό Σχολείο, με τα οποίο συστεγάζεται, στην περιοχή Αϊβαλιώτικα- Νέων Παγασών του Δήμου Βόλου στον ισόγειο χώρο του Πολυδύναμου Κέντρου της συνοικίας Αϊβαλιώτικα. Με την από 2.08.2017 αίτηση του, ο Σύλλογος ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης της άνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μέχρι εκδόσεως απόφασης επί της προσφυγής και συγχρόνως τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής, η οποία και χορηγήθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου (Β Τριμελές Σε Συμβούλιο) με τη με αριθμό 714/217 απόφασή του κήρυξε εαυτό καθ’ ύλην αναρμόδιο προς εκδίκαση της με αριθμό καταχώρησης ΠΡ140/2.5.2017 προσφυγής και της με αριθμό καταχώρησης ΑΝ49/3.8.2017 αίτησης αναστολής και παρέπεμψε αυτές στο καθ’ ύλην αρμόδιο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου επισημαίνονταν μεταξύ άλλων ότι «επειδή συντρέχουν λόγοι για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, ώστε άμεσα να συντελεσθεί η μεταφορά του 35ου Νηπιαγωγείου, λόγοι που άπτονται δημοσίου συμφέροντος όπως είναι η υγιεινή και ασφαλή στέγαση σε κτίρια σχολείων όλων των μαθητών και με δεδομένο ότι η συστέγαση του 35ου Νηπιαγωγείου με το 28° Δημοτικό Σχολείο Βόλου δημιουργεί προβλήματα λόγω της μη ύπαρξης ικανού αριθμού αιθουσών και τον συνωστισμό μεγάλου πληθυσμού μαθητών στον αύλειο χώρο και στους χώρους υγιεινής, θα πρέπει να εγκριθεί η άσκηση αίτησης ανάκλησης της από 10.08.2017 χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της με αριθμό 837/14-12-2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου».
Η Αποκεντρωμένη
Τον περασμένο Φεβρουαρίου με αφορμή απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απέρριψε την προσφυγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για μεταστέγαση του σχολείου, ο Δήμος Βόλου όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ανέφερε ότι από το 1999 υπάρχει πρόβλημα με την προσωρινή εγκατάσταση σε μία αίθουσα διδασκαλίας του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου και ζητήθηκε η μεταστέγαση του 35ου Νηπιαγωγείο Βόλου σε άλλο κτίριο. Το 2013 λήφθηκε απόφαση της Επιτροπής Παιδείας στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης και αποφασίστηκε ότι απαιτείται η μεταστέγαση του 35ου Νηπιαγωγείου, καθώς το Δημοτικό Σχολείο είναι κορεσμένο και προτάθηκε η μεταφορά του Νηπιαγωγείου στο πολυδύναμο κέντρο στην περιοχή Αϊβαλιώτικα.
Η Επιτροπή Καταλληλότητας τον Νοέμβριο του 2016 κατέθεσε Πρακτικό Αναγκαιότητας και Καταλληλότητας χρήσης ακινήτου για τη μεταστέγαση του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου και αποφάσισε ομόφωνα ότι το κτίριο είναι κατάλληλο για τη μεταστέγαση του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου στον ισόγειο όροφο του κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, επί των οδών Αναξαγόρα, Σεφέρη και Πουλίου, στη συνοικία Αϊβαλιώτικα του Δήμου Βόλου.

Ενημέρωση για τη νέα διεύθυνση του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κότογλου, αναφέρει, ότι “το 35ο Νηπιαγωγείο Βόλου μεταστεγάστηκε σε νέο ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Βόλου, επί των οδών Αναξαγόρα, Σεφέρη και Πουλίου στη συνοικία Αϊβαλιώτικα”.

ΛΑΣ: Να σταματήσει τώρα η βίαιη μεταφορά

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της ΛΑΣ Βόλου, αναφέρει ότι «οι αυταρχικές μέθοδοι και οι καταδρομικές επιχειρήσεις της Δημοτικής Αρχής Βόλου δεν έχουν σταματημό. Μετά την «Καραμπατζάκη» εφαρμόζει τις «δημοκρατικές» της και «παιδαγωγικές» της ευαισθησίες απέναντι στα νήπια και τους γονείς τους. Με βίαιο και τρομοκρατικό τρόπο επιχειρεί τη μεταφορά του 35ου Νηπιαγωγείου Βόλου σε άλλο χώρο, στη μέση της σχολικής χρονιάς και απροειδοποίητα. Μάλιστα, η επιχείρηση ξεδιπλώθηκε παρά το γεγονός ότι οι γονείς είχαν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της μεταφοράς και τα οποία πρόκειται να εκδικαστούν στις 18 Ιανουαρίου.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να σταματήσει τις απαράδεκτες μεθόδους της και να σεβαστεί τόσο την γνώμη των γονέων όσο και την ψυχολογική κατάσταση των μικρών νηπίων, τα οποία καλούνται στα μέσα της σχολικής χρονιάς να προσαρμοστούν σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον. Να «αναμετρηθεί», κόντρα στην αντιλαϊκή -αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία, τις ελλείψεις αιθουσών και άλλων υποδομών, τη φρικτή υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, την ανυπαρξία σχεδίου για την κάλυψη των κτιριακών ελλείψεων και κυρίως των νηπιαγωγείων του κέντρου του πολεοδομικού συγκροτήματος, που οι μικροί μαθητές βιώνουν άθλιες συνθήκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.