Ενδιαφέρον των νέων της Μαγνησίας για ειδικότητες επαγγελματικών Σχολών

Σύνδεση με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα για την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ειδικευμένους επαγγελματίες με γνώση και εμπειρία διαμορφώνει η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου και μάλιστα δημιουργεί τις ειδικότητές της, μετά από συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Άλκη Κουκουλή, Διευθυντή της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των νέων της περιοχής για φοίτηση στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου, είναι πολύ μεγάλη.

Σύνδεση με την τοπική αγορά εργασίας

Στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου μπορούν να φοιτήσουν νέοι έως 23 ετών. Φέτος έχουν δημιουργηθεί επτά τμήματα, τα οποία συνδέονται με την αγορά εργασίας, δηλαδή στην τοπική αγορά υπάρχει ανάγκη από επαγγελματίες αυτών των κλάδων.

Συγκεκριμένα λειτουργούν τμήματα αρτοποιίας, κομμωτικής, πληροφορικής, διοικητικών καθηκόντων , ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και μηχανικών αυτοκινήτων.

“Τις ειδικότητες που δημιουργούμε κάθε χρόνο τις δημιουργούμε μέσα από έρευνα, ανάλογα την δομή της ειδικότητας, με διάφορους φορείς όπως με Επιμελητήρια, Συλλόγους κ.α..

Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες που υπάρχουν στην τοπική αγορά και  προχωρούμε στη δημιουργία και λειτουργία των ειδικοτήτων.

Σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους, κάνουμε έρευνα σε τοπικό επίπεδο, λαμβάνουμε τις απόψεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στέλνουμε στη διοίκηση του ΟΑΕΔ τις προτάσεις μας, που φέτος γίνεται μέσω του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας, που φέτος δημιουργήσαμε κι έπειτα η Διοίκηση του ΟΑΕΔ μας ενημερώνει για τις ειδικότητες κάθε περιφέρειας.

Είναι σημαντικό πως ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους φορείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να γνωρίζουμε τις ανάγκες της τοπικής αγοράς”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλής.

Ο θεσμός της μαθητείας

Παράλληλα, στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου λειτουργεί και ο θεσμός της μαθητείας. Αυτό σημαίνει ότι  παράλληλα με τις σπουδές τους, οι νέοι εργάζονται σε επαγγελματικούς χώρους και αποκτούν εμπειρίες και γνώση. Λαμβάνουν το 75% του ημερομισθίου ενός ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 22,22 ευρώ την ημέρα με πληρωμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Η μαθητεία, όπως τόνισε ο κ. Κουκουλής ανοίγει τις πόρτες για ένα επαγγελματικό μέλλον, καθώς εάν ο εργοδότης μείνει ευχαριστημένος από τον σπουδαστή της ΕΠΑΣ, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες πρόσληψης και εργασίας, όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.