Ενδιαφέρουσες δράσεις μαθητών του 2ου Πρότυπου Λυκείου Βόλου

Το 2ο Πρότυπο Λύκειο Βόλου διοργάνωσε τον Μάρτιο σειρά δράσεων με κεντρικό θέμα τη Γυναίκα και την Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ισότητα. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» οι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Junior Ambassadors) μελέτησαν στοιχεία και αξιοποίησαν πληροφοριακό υλικό της ΕΕ ώστε να δημιουργήσουν μια παρουσίαση με τη μορφή PowerPoint, με σκοπό να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τμημάτων του σχολείου για τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα και στον κόσμο διαχρονικά.

Οι μαθητές παρουσίασαν  μέσω των νέων διαδραστικών πινάκων που διαθέτει το σχολείο την ιστορία του γυναικείου κινήματος και 10 γυναίκες που ξεχώρισαν με τη δράση τους κι έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή ΕΕ και την ισότητα των φύλων. Καθώς το 2024 είναι έτος εκλογών για την Ευρώπη, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε γυναίκες που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, αλλά και η Γαλλίδα φιλόσοφος και ακτιβίστρια Simone Weil που υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΕΚ και η δημοσιογράφος και πολιτικός Louise Weiss, το όνομα της οποίας φέρει το κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναγνωρίζοντας την προσφορά της και τους αγώνες της για τις Ευρωπαϊκές αξίες.

 

Στις 19/3/2024 τα μέλη του προγράμματος EPAS είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τη Δικηγόρο Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω κυρία Σοφία Παπαδημητρίου, η οποία είναι Συντονίστρια της Ομάδας «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» του ICC Women Hellas και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλοι «ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΥΔΗ». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος “Σχολεία – Πρέσβεις του ΕΚ” συζήτησαν για τα στερεότυπα και τη θέση της γυναίκας σήμερα κι έμαθαν για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ ώστε να περάσουμε πια από τη θεσμική στην ουσιαστική ισότητα! Χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδημητρίου τόνισε πως οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και για την πλήρη εργασιακή και κοινωνική ισότητα και δήλωσε : “Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στους διοργανωτές, τους καθηγητές και βεβαίως στις μαθήτριες και τους μαθητές για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και τις εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους! Νέοι με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (3Α, Αυτοπεποίθηση, Αυθεντικότητα, Ανθεκτικότητα) εγγυώνται ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον!”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμμετοχή  της κυρίας Φωτεινής Κατσιάκου και του κυρίου Κωνσταντίνου Γούλα από το Europe Direct Θεσσαλίας, το οποίο συνδράμει πάντα τις προσπάθειες του σχολείου για την προώθηση των Ευρωπαϊκών Αξιών και Πολιτικών.

Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος: Κοσμάς Χ., Λυκοδήμου Ε. και Παπανικολάου Δ.

Πληροφορίες στη σελίδα του σχολείου στο Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100087976995335 (2nd Model Lyceum of Volos – EU Parliament Ambassador Programme)

στο Instagram https://www.instagram.com/2oprotypolykeiovolou.europe/

και στο ιστολόγιο (BLOG) του σχολείου

https://2ndprotypogelvolou.blogspot.com/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.