Ενεργειακή Κοινότητα ΑΠΕ ετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Τι δήλωσε στο Ράδιο Ένα, ο Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Ενεργειακή Κοινότητα, που θα ονομάζεται Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Δημητριάδος, έχει ιδρύσει και προετοιμάζει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, που αποτελεί την πρώτη εκκλησιαστικού χαρακτήρα κοινότητα στην Ελλάδα. Στόχος της, είναι η ένταξη όλων των ενοριών και μοναστηριών της Μητρόπολης, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στα κτίρια της Μητρόπολης.
Ο Νικόλαος Ασπρούλης, αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, αν και βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στον Βόλο, με θέμα το νερό και τις οικοθεολογικές και επιστημονικές του προοπτικές, καθώς και στις ευρύτερες περιβαλλοντικές δράσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Το διεθνές συνέδριο, με τίτλο “Νερό: Οικοθεολογικές και Επιστημονικές Προοπτικές”, αποσκοπεί στην προσέγγιση του κρίσιμου παγκόσμιου ζητήματος του νερού από θεολογική και επιστημονική σκοπιά.

Κρίσιμη η κατάσταση και στον Βόλο

Ο κ. Ασπρούλης ανέφερε ότι θα εξεταστούν όχι μόνο θεολογικές διαστάσεις (π.χ. νερό στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, Αγία Γραφή) αλλά και επιστημονικά και πρακτικά θέματα όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος και των υδάτων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ορθή αξιοποίηση στην αγροτική παραγωγή, και η αποφυγή σπατάλης και μόλυνσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεματολογία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τον Βόλο, ο οποίος επλήγη σφοδρά από τις καταστροφικές πλημμύρες (Daniel και Elias) το 2023.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Βόλος) και το εξωτερικό (Βοστώνη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο). Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό, απαιτείται όμως δήλωση συμμετοχής. Θα υπάρχει διερμηνεία από και προς την Αγγλική και Ελληνική γλώσσα.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση και την ανάγκη για δράση.

Ευρύτερες περιβαλλοντικές δράσεις
της Ακαδημίας και της Ι.Μ.Δ.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, έχει ξεκινήσει μια σειρά περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών ήδη από το 2019-2020, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.
Όπως είπε, έχει ιδρυθεί η Ενορία Ευαγγελίστρια ως συμβολικό κέντρο για περιβαλλοντική ενημέρωση, ανακύκλωση και άλλες δράσεις. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει σχετικές εκδόσεις.
Ο κ. Ασπρούλης αποκάλυψε ότι έχει ιδρυθεί η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Δημητριάδος, η οποία αποτελεί την πρώτη εκκλησιαστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.
Στόχος της κοινότητας είναι η ένταξη όλων των ενοριών και μοναστηριών της Μητρόπολης, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στα κτίρια της Μητρόπολης.
Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, αν και βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, όπως ανέφερε.

Ατομική ευθύνη και συμπεράσματα

Ο κ. Ασπρούλης τόνισε τη η ζωτική σημασία του νερού για την επιβίωση, αλλά και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την υπερβολή (πλημμύρες) ή την κακή διαχείρισή του (π.χ. έλλειψη υποδομών).
Κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν προσωπική ευθύνη, περιορίζοντας την άσκοπη κατανάλωση νερού και αλλάζοντας συνήθειες (π.χ. υπερβολικό πότισμα, πλύσιμο αυτοκινήτου με λάστιχο).
Ελπίζεται ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αξιοποιηθούν πρακτικά και θα εκδοθούν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.