Εντρυφήσαν στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου- Ημερίδα στο Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ημερίδα αφιερωμένη στο ζωγράφο Θεόφιλο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοφίλεια», που διοργανώνονται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.
Ομιλητές ήταν η Εύη Σαμπανίκου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Άννα Χατζηγιαννάκη, Ιστορικός Τέχνης που ανέπτυξαν το θέμα «Ο Ζωγράφος Θεόφιλος και η Μυτιλήνη», ο Παντελής Ζωιόπουλος , Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μίλησε για το θέμα «Ένας τεχνοκράτης σε θέση τεχνοκριτικού: Η περίπτωση της αγροτικής θεματογραφίας του ζωγράφου Θεόφιλου», η Μαρία Νάνου Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης και Θεολόγος, Διευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με θέμα «Οι άγιοι του Θεόφιλου. Παρατηρήσεις στο θρησκευτικό του έργο», ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Μουσικές εκφάνσεις στο έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου» και ο Νίκος Φιλάρετος, Δάσκαλος και Ιστορικός με θέμα «Το 1821 μέσα από τις τοιχογραφίες του Θεόφιλου στο αρχοντικό Κοντού».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο λόφο της Αγίας Ειρήνης στην Ανακασιά με ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια, σε επιμέλεια του Θάνου Δραγάνη.

Στο πλαίσιο των «Θεοφιλείων», 37 αντίγραφα έργων του Θεόφιλου από το ομώνυμο Μουσείο στη Βαρειά της Μυτιλήνης, παρουσιάζονται από την Παρασκευή 18 Ιουλίου μέχρι και την Τετάρτη 23 Ιουλίου στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στην Ιταλία (Πάρμα, Τορίνο, Πάντοβα, Τεργέστη) και στην Ελλάδα (Δράμα, Σέρρες, Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος). Τις ίδιες μέρες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανακασιάς διοργανώνει και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων σχετικών με τον Θεόφιλο ή εμπνευσμένων από το έργο του, που έχουν ανακοινωθεί στο σχετικό πρόγραμμα (δείτε διαδικτυακά https://acadimia.org/nea-anakoinoseis/deltia-typou/1471-2025-18-23-2025)

Στα φετινά Θεοφίλεια συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Σύλλογος «Στέγη Θεόφιλου» της Μυτιλήνης, η ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας και η Μαγνήτων Κιβωτός, και ως συνεργαζόμενοι φορείς η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας, το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», το Δημοτικό Σχολείο Ιωλκού και το Τοπικό Συμβούλιο Ανακασιάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.