Επαναπρόσληψη από το Πανεπιστήμιο ζητούν οι καθαρίστριες

Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού που προβλέπει τη συνέχιση του εργολάβου στην καθαριότητα του ιδρύματος και την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να μη γίνει καμία απόλυση, ζητούν από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι 31 καθαρίστριες που βρίσκεται στην ανεργία, από το τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, τόνισε ότι εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει καμία απάντηση από την Πρυτανική Αρχή, με αποτέλεσμα οι απολυμένες να βρίσκονται στον αέρα, καθώς τελείωσε το ταμείο ανεργίας που πήραν για κάποιους μήνες, ζουν χωρίς εισόδημα και βρίσκονται σε ηλικία που δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν άλλη δουλειά, για να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους.

Οι καθαρίστριες κατήγγειλαν τη Σύγκλητο του Π.Θ. ότι τις πέταξε στο δρόμο, πατώντας στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τότε πρόταση της Πρυτανικής Αρχής για «προσωρινή» εργολαβία, δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της απασχόλησης για τις καθαρίστριες, αλλά ανοίξει το δρόμο για «μονιμοποίηση» των εργολάβων.
Επικαλέστηκαν δε επιστολή του πρύτανη Ζήση Μαμούρη προς τον υφυπουργό Παιδείας του 2019 στην οποία τόνιζε ότι το κόστος για το προσωπικό καθαριότητας μέσω εργολαβίας ήταν 616.000 € ετησίως, όταν με την ανανέωση των συμβάσεων του ίδιου προσωπικού μέσω της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ήταν 400.000 €.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας. Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η ένταση εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων», ανέφεραν οι καθαρίστριες που κατέληξαν ότι σε κάθε κλάδο δουλειάς πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη ,μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στο νέο νομοσχέδιο που περνά η κυβέρνηση για κατάργηση του οκτάωρου και καθιέρωση του 10ωρου εργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.