Έπεσε από χθες η τιμή βασικών ειδών τροφίμων λόγω μείωσης του Φ.Π.Α.

Συγκρίσεις έκαναν χθες στα σούπερ μάρκετ οι Βολιώτες καταναλωτές

Πτώση σημείωσε η τιμή βασικών ειδών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και του Βόλου από χθες, εξαιτίας της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24 στο 13%, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ενώ οι συμπολίτες καταναλωτές, προσπαθούσαν με τη συνεργασία των πωλητριών, να διαπιστώσουν, αν πράγματι και σε ποια είδη, υπήρξε μείωση.
Η πτώση του συντελεστή ΦΠΑ εφαρμόστηκε στα σούπερ μάρκετ του Βόλου από νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα κάποιοι που πήγαν να κάνουν τις αγορές τους να δουν μικρή μείωση των ποσών που έπρεπε να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι να αναρωτιούνται, εάν η μείωση πέρασε στην τελική τιμή πώλησης.
Η μείωση των τιμών εκτιμούν καταστηματάρχες ότι ήταν καθολική, καθώς ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%.
Στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βρίσκονται πλέον βασικά αγαθά όπως ψωμί (στα ειδικής παρασκευής και όχι το απλό χωριάτικο), γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, όπως και είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Στον μειωμένο συντελεστή 13% μετατάσσονται επίσης όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων και ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς όταν πωλούνται στο ράφι.
Με βάση τις οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπως τις ψήφισε η Βουλή, η κέτσαπ υπάγεται από χθες σε 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα 24% (επειδή δεν περιλαμβάνεται στις σάλτσες). Το γάλα υπάγεται σε συντελεστή 13% αλλά το γάλα κακάο στο 24%. Με τον ίδιο συντελεστή 24% επιβαρύνονται γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού κ.α
Καφές, τσάι και μπαχαρικά στο ράφι μετακομίζουν στον μειωμένο συντελεστή 13%. Αν όμως πρόκειται για καφέ ή τσάι έτοιμο για κατανάλωση ακόμα και εάν διατίθεται στο ράφι του σούπερ ο συντελεστής παραμένει στο 24% όπως άλλωστε και ορισμένα βότανα μεταξύ των οποίων το τζίντζερ. Τα υπόλοιπα βότανα μετατάσσονται στον συντελεστή 13%.
Φυσικοί χυμοί στο ράφι αλλά και συμπυκνωμένοι οι οποίοι αραιώνονται με νερό υπάγονται στον συντελεστή 13%. Εξαιρούνται όμως και συνεχίζουν να υπάγονται στον συντελεστή 24% τα αναψυκτικά τύπου λεμονάδας, πορτοκαλάδας, κόλας κλπ., αεριούχα ή μη, καθώς και ποτά του τύπου «ενεργειακά», «ισοτονικά», κλπ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.