Επίσκεψη Ελβετών Εκπαιδευτικών στο 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας

Το σχολείο είναι ένας φορέας που πρέπει να είναι εξωστρεφής, να επιζητά τη σύνδεση με την κοινωνία και να ετοιμάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον πραγματικό κόσμο και στην ομαλή ένταξη τους σε αυτόν. Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα. Το ένα είναι από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά σχολεία με μαθητές/τριες όπου η Ελληνική είναι η δεύτερη τους γλώσσα και το άλλο είναι με Ελβετικά σχολεία με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα με τα Ελβετικά σχολεία (ένα Δημοτικό και ένα Γυμνάσιο) της μικρής πόλης Eschlikon της Ελβετίας, είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από κοινού μεταξύ των τριών σχολείων στα πρότυπα των προγραμμάτων Erasmus. Η Ελβετία, μη μπορώντας να έχει συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, άδραξε την ευκαιρία της συνεργασίας των τριών Διευθυντών που σχεδίασαν και υπέβαλλαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να υλοποιηθεί πιλοτικά.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επίσκεψη δέκα εκπαιδευτικών από τα σχολεία της μίας χώρας στα σχολεία της άλλης. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των Ελβετών Εκπαιδευτικών στο 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας. Οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διδασκαλίες μαθημάτων, δράσεις στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αλλά και δραστηριότητες των παιδιών. Μεταξύ των δραστηριοτήτων ήταν και η δραματοποίηση ενός παιδικού βιβλίου και η παραγωγή γραπτού λόγου που ακολούθησε της δραστηριότητας. Οι Ελβετοί ως παρατηρητές παρακολούθησαν τμήματα όλων των τάξεων, ενώ επισκέφτηκαν για ενημέρωση το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και το Ειδικό Δημοτικό «Οι Κένταυροι». Στις συναντήσεις με το Σύλλογο Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας  έγινε ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των Ελληνικών Δημοτικών Σχολείων, τις εκπαιδευτικές λειτουργίες και δραστηριότητες, την ενδοσχολική επιμόρφωση και αξιολόγηση, αλλά και για τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται με στόχο τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας, οι ξένοι Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία της πόλης μας και ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας, ξεναγήθηκαν στη Νέα Ιωνία, στον Ναό της Ευαγγελίστριας και στην περιοχή των προσφυγικών, ενώ με συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου επισκέφτηκαν και το Μουσείο Πόλης.

Στην ολοκλήρωση της επίσκεψής τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εκπαιδευτικοί του 10ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επίσκεψη και τα όσα είδαν και έμαθαν και δήλωσαν ανυπόμονοι για την επόμενη φάση του προγράμματος που είναι η επίσκεψη των Ελλήνων εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα σχολεία του Eschlikon στην Ελβετία, επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τους προσεχείς μήνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.