Επιστροφή 35 εκ. ευρώ από δάνεια του ’92, ζητά από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Μαγνησίας η Ε.Ε. (video)

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Ν.Πρίντζος

Με λουκέτο απειλούνται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας, λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσει την ανάκτηση ποσών που αντιστοιχούν σε δάνεια που είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα πριν από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια! Συγκεκριμένα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Μαγνησίας ζητείται η επιστροφή συνολικά 35 εκ. ευρώ, κάτι που κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από τις διοικήσεις το τελευταίο διάστημα, με τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε αναστολή της λειτουργίας τους να είναι ορατός. Συνολικά σε εθνικό επίπεδο από τους συνεταιρισμούς ζητείται η ανάκληση 465 εκ. ευρώ, ποσό δυσθεώρητο για τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε σήμερα το κλίμα για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, συνοψίζοντας την κατάσταση που επικρατεί με την εξής χαρακτηριστική φράση «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα» καλώντας μάλιστα όλους τους πολιτικούς που άσκησαν διοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες, να δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Ο κ. Πρίντζος καταφέρθηκε κατά των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ αλλά και της τωρινής, καταλογίζοντάς τους ότι δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, δυστυχώς όμως η Ε.Ε. σταμάτησε να δίνει άλλα χρονικά περιθώρια και ζητά εδώ και τώρα την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ανάκτηση των ποσών με τα οποία είχαν δανειοδοτηθεί η συνεταιρισμοί και τα οποία κρίθηκαν παράνομα.
Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Πρίντζος τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν αποπληρωθεί, κάτι που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση παράλογη, πλην όμως εφαρμοστέα.

Νικήτας Πρίντζος: Να μας εξηγήσουν οι πολιτικοί γιατί πρέπει να πάμε εμείς φυλακή!

Κάνοντας μια αναδρομή στο πως προέκυψε το σημερινό πρόβλημα, ο κ. Πρίντζος ανέφερε πως “με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από τους αγρότες, διότι υπήρχε ένας φόβος στους καταναλωτές από τη ραδιενέργεια, με την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα φροντίσει και θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και γι’ αυτό το σκοπό χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα.

Το 1992 επί κυβερνήσεως Κ.Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο Ν.2008 καθώς επίσης και ο Ν.2237 το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ οι οποίοι προέβλεπαν ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, ιδιώτες προσέφυγαν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της εταιρίας ΑΓΝΟ, καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, από την ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήριζαν ρύθμιση των δανείων των συνεταιρισμών από τις τότε κυβερνήσεις, ζητώντας την ακύρωσή της σχετικής νομοθεσίας.

Η καταγγελία αυτή έγινε δεκτή από τα όργανα της Ε.Ε. και κατέστη τελεσίδικη τον Απρίλιο του 2004, αφού εκδικάστηκε και η προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο επί 12 ολόκληρα χρόνια η απόφαση έμενε στα συρτάρια των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών οι οποίοι ποτέ δεν την εφάρμοσαν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος αυτής.”

Ωστόσο οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έστειλαν τελεσίγραφο για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και την επιστροφή των ανάλογων ποσών από τους 130 συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα, υπό τον κίνδυνο επιβολής προστίμων στη χώρα, τα οποία όπως ανέφερε ο κ. Πρίντζος ανέρχονται στο ποσό των 300 χιλ. ευρώ την ημέρα αρχής γενομένης από 1/1/2017. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε συνεταιρισμό ξεκινούν από 1 εκ. ευρώ και φθάνουν τα 50 εκ. ευρώ.

Ο κ. Πρίντζος χαρακτήρισε «συγκλονιστικά» αυτά τα ποσά τα οποία, όπως είπε, είναι έντοκα από το 1992, οπότε και εφαρμόστηκε ο πρώτος νόμος για την έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ.
Συγκεκριμένα για τους Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας τα ποσά που αναλογούν είναι τα παρακάτω. Στην περίπτωση μάλιστα της ΕΑΣ Αλμυρού ήδη έχει βεβαιωθεί στα δημόσια ταμεία οφειλή ύψους 5,3 εκ. ευρώ η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Πέρα από τους συνεταιρισμούς ως νομικά πρόσωπα, ωστόσο, τις ίδιες συνέπειες έχουν και τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν τις διοικήσεις τους, κάτι για το οποίο ο κ. Πρίντζος εμφανίστηκε αγανακτισμένος. “Ας μας εξηγήσουν κάποιοι, τι φταίω εγώ (σ.σ. οι σημερινοί διοικούντες δηλαδή) για τα όσα έγιναν πριν το 1992. Ας μας απαντήσει κάποιος” τόνισε.

Η αδυναμία ωστόσο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι συνεταιρισμοί να προχωρήσουν στην εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου για την αποπληρωμή οφειλών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερα τα πράγματα, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης. Πάντως η ΕΒΟΛ όπως δήλωσε με εμφατικό τρόπο ο κ. Πρίντζος “δεν πρόκειται να κλείσει”

Από τους πέντε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Μαγνησίας, ζητείται η ανάκτηση των παρακάτω ποσών

ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Σημ: Τα ποσά αναγράφονται σε χιλ. ευρώ.

Αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συνεταιρισμούς της περιοχής, αλλά και συνολικά της χώρας δεν υπάρχουν για την ώρα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν άμεσα, καθώς θα τους κοινοποιηθούν τα ποσά τα οποία οφείλουν να επιστρέψουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.