Επιτακτική η ανάγκη νέου δικαστικού μεγάρου

Επισημάνθηκε στον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος

Σύντομα θα εγκατασταθεί απινιδωτής

Επιτακτική είναι η ανάγκη ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο, επισημάνθηκε κατά τη τελετή αγιασμού, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, που έγινε σήμερα. Όπως επισημάνθηκε, εντός των ημερών στο δικαστικό μέγαρο θα τοποθετηθεί απινιδωτής, δωρεά του ευεργέτη Χαράλαμπου Τσιμά, πρόβλημα αποτελούν τα τρία κενά δικαστικών, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι εκτιμούν ότι πρέπει να αμείβονται καλύτερα για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Σε θεσμικό επίπεδο, η πρόεδρος των Πρωτοδικών επισήμανε ότι το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί από συμπεριφορές και ενέργειες προσώπων που θέλησαν να τη χειραγωγήσουν.

Ο αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος έγινε σήμερα το μεσημέρι, στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, ενώ παραβρέθηκε και η πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Στην αίθουσα βρέθηκαν πρωτοδίκες, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι.

Μετά τον αγιασμό, ο Μητροπολίτης είπε ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας δημοκρατίας και θεσμός που χαίρει εμπιστοσύνης λαού και μεγάλο το βάρος που πέφτει στους ώμους σας. Όπως είπε χαίρεται που οι δικαστές είναι δίκαιοι στις κρίσεις τους και ανταποκρίνονται στον φόρτο εργασίας τους, ενώ εξήρε τη συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και ευχήθηκε καλή χρονιά.

Ο κ. Ιγνάτιος είπε ότι για την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την εορτή του προστάτη των δικηγόρων Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στην Εξωραϊστική προσκεκλημένος θα είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Με χρόνια προβλήματα
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε ότι η νέα δικαστική χρονιά ξεκινάει με χρόνια προβλήματα ή προβλήματα που έχουν σωρευτεί τελευταία και σχετίζονται με υποδομές και υποστελέχωσης που αναδεικνύονται και από την κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων. Σε όλα αυτά, τόνισε, προστίθενται και ζητήματα που επηρεάζουν λειτουργία όλων και σχετίζονται με νομοθεσία σε εκκρεμότητα σε κρίσιμους τομείς, ειδικά φέτος στο ν τομέα του ποινικού και αστικού δικαίου κλπ.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων τόνισε ότι στο χώρο που δημιουργεί άγχος και στρες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χρηστών του μεγάρου, βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας ενός απινιδωτή, με χορηγία του ευεργέτη κ. Χαράλαμπου Τσιμά, που θα εγκατασταθεί στους χώρους του Πρωτοδικείου Βόλου και μετά από εκπαίδευση υπαλλήλων, δικηγόρων κλπ. θα είναι στη διάθεση όλων αν συμβεί κάτι.

Δύσκολη χρονιά για τους υπαλλήλους
Δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2018 η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωάννα Παπαδημητρίου, καθώς έγιναν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και οι υπάλληλοι άφησαν τις οικογένειές τους για τρεις μήνες και δούλεψαν με αυταπάρνηση, αν και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
Για την αποχή των υπαλλήλων είπε ότι έγινε για τις εγκαταστάσεις που καλούνται οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν. Τόνισε ότι οι υπάλληλοι διεκδικούν επαρκή και ασφαλή κτίρια και υποδομές που θα συμβάλλουν στην ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης.
Για τις αποδοχές των υπαλλήλων η πρόεδρος επισήμανε ότι οι υπάλληλοι ζητούν μισθολογική ανταμοιβή, για τις ειδικές συνθήκες που βιώνουν, τις εργασίες τα Σαββατοκύριακα και χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του 2011 που τους εντάσσει στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το κύρος της Δικαιοσύνης έχεις πληγεί
Η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Βόλου Άννα Ρήγα ευχήθηκε στη νέα δικαστική χρονιά, όλοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ευθικρισία και αμεροληψία και να συνεχίσουν να πορεύονται όλοι μαζί ως συνλειτουργοί δικαιοσύνης με σεβασμό ο ένας στον θεσμικό ρόλο του άλλου για αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης.
«Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί από συμπεριφορές και ενέργειες προσώπων που θέλησαν να τη χειραγωγήσουν. Είναι φαινόμενο άσχημο και πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι ειδικά εμείς που ορκιστήκαμε πίστη στο σύνταγμα και τους νόμου και δη σε αυτούς που είναι συνταγματικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος Πρωτοδικών ευχήθηκε αυτό το δικαστικό έτος να δρομολογηθεί λύση για το δικαστικό μέγαρο, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και βασανίζονται όλοι στο υπάρχον.
Τέλος, αναφέρθηκε στα τρία κενά Πρωτοδικών που υπάρχουν και επισήμανε ότι απηύθυνε χαιρετισμό για τελευταία χρονιά, γιατί από τον Ιούνιο, τόσο η ίδια, όσοι και οι άλλοι δύο πρόεδροι θα προαχθούν και θα φύγουν από το Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.