Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: «Ακυρώστε το ανήθικο και απαράδεκτο πείραμα της καύσης CLO»

Από παλιότερη εκδήλωση διαμαρτυρίας
Ανοιχτή επιστολή προς τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα της καύσης απορριμμάτων μετά και την τρίμηνη άδεια για πειραματική καύση CLO απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου στους κυβερνητικούς βουλευτές του Ν. Μαγνησίας καλώντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ ακυρώσουν το ανήθικο και απαράδεκτο όπως το χαρακτηρίζουν πείραμα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Ως πολίτες του Βόλου απευθυνόμαστε σε εσάς ως βουλευτές του νομού Μαγνησίας, κ.κ.Λιούπη Αθ., Μαραβέγια Κ., Μπουκώρε Η. και Μακρή Ζ..

Γνωρίζετε το πρόβλημα νοσηρότητας και θνησιμότητας που αντιμετωπίζει ο Βόλος και που έχει προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του. Η πιθανότητα αυτό να οφείλεται στην αέρια ρύπανση που προκαλεί η καθημερινή καύση 700 τόνων σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ-Lafarge εντός της πόλης ανάγκασε τον πρωθυπουργό να σναφερθεί δημόσια στο “ηθικό προβλημα του Βόλου” και να δεχθεί να ακούσει τις απόψεις της Επιτροπής Πολιτών στην έδρα του κόμματος σας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2019.

Αναμέναμε ότι θα υπήρχαν μέτρα που θα περιόριζαν το πρόβλημα, αλλά αντί αυτών το αρμόδιο υπουργείο στο γενικότερο πλαίσιο των fast track διαδικασιών που προωθούν την καύση σκουπιδιών (όπως η διαβούλευση-αστραπή για τον νέο ΕΣΔΑ) εδωσε στις αρχές του Ιουνίου 2020 την έγκριση στην ΑΓΕΤ—Lafarge να αρχίσει να καίει ένα νέο είδος αποβλήτων, γνωστό ως CLO, με κωδικό ΕΚΑ 190305.fafast track διαδικασίες αναφορικά με την προώθηση της καύσης st track διαδικασίες αναφορικά με την προώθηση της καύσης

Σχετικά με την τρίμηνη πειραματική καύση του απόβλητου αυτού:

1.Οι αρμόδιοι δε γνωρίζουν τι ρύπους εκπέμπει και ως εκ τούτου δε θέλουμε να γίνει η πόλη μας κι εμείς ένα στοχευμένο πειραματόζωο, ώσπου να το μάθουν.

2.Πρόκειται για ένα νέο κωδικό απορριμματογενούς καυσίμου, που δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της  ΑΕΠΟ και μέσω αυτού του ανήθικου και εγκληματικού πειράματος θα επιχειρηθεί η αδειοδότησή του.

Κατόπιν των ανωτέρω σας απευθύνουμε την ανοιχτή αυτή επιστολή και σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα ακυρώσουν το ανήθικο και απαράδεκτο πείραμα.

Εκ των πραγμάτων σας καθιστούμε υπεύθυνους για την ενημέρωσή μας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του θέματος».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.