Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: Κοροϊδία για ιθαγενείς οι on line μετρήσεις από την ΑΓΕΤ

Προγραμματίζει μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Μαρτίου με πορεία από τον Άναυρο

Κοροϊδία και μάλιστα για ιθαγενείς χαρακτήρισαν μέλη της επιτροπής αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών την ανακοίνωση της ΑΓΕΤ για on line μετρήσεις διοξινών και φουρανίων. Η επιτροπή αγώνα προετοιμάζει μεγάλοι συλλαλητήριο για το Σάββατο 16 Μαρτίου, το μεσημέρι, με πορεία από τον Άναυρο ως την ΑΓΕΤ, με στόχο την μεγαλύτερη συμμετοχή από την προηγούμενη κινητοποίηση και να δοθεί ηχηρό μήνυμα στο ΣτΕ, που στις 20 Μαρτίου εκδικάζει προσφυγή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ότι ο Βόλος είναι κατά της καύσης σκουπιδιών. Ακόμη η επιτροπή καλεί φορείς και πολίτες, αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, για να διαμαρτυρηθούν στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη για την καύση σκουπιδιών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μέλος της επιτροπής Μάρκος Βαξεβανόπουλος, πλαισιωμένος από νέα παιδιά, ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της ΑΓΕΤ ότι στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα θα ανακοινώνει τις μηνιαίες μετρήσεις διοξινών και φουρανίων και απάντησε ότι γενικά ο νόμος περί μετρήσεων που γίνονται από τα εργοστάσια, είναι κοροϊδία γενικότερα, «λάστιχο» για να το τραβούν και να το μικραίνουν οι βιομηχανίες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Όπως είπε «η αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος από την τσιμεντοβιομηχανία είναι κοροϊδία για ιθαγενείς. Το πρότυπο που αναφέρουν δεν είναι πρότυπο για συνεχείς δειγματοληψίες, αλλά πρότυπο για αυτές που γίνονται 8 ώρες το εξάμηνο. Άρα είναι ένα κραυγαλέο ψέμα, που νομίζουν ότι δεν μπορούν να το δουν οι επιστήμονες της πόλης». Σχολιάζοντας τον τρόπο συνεχούς δειγματοληψίας, ου επικαλείται η ΑΓΕΤ, ο Μ. Βαξεβανόπουλος τόνισε ότι η εταιρεία που έχει δώσει αυτά τα πρότυπα έχουν κλείσει εδώ και χρόνια.

Ο ίδιος είπε ότι θα φανεί, αν αυτά που λέει είναι αλήθεια και προκάλεσε τους επιστήμονες της ΑΓΕΤ αν έχουν άλλη άποψη να βρεθούν και να συζητήσουν, σε όποιο χώρο και ημερομηνία, αλλά πριν τις 16 Μαρτίου.

Το μέλος της επιτροπής κατηγόρησε τον δήμαρχο Αχ. Μπέο ότι είπε ψέματα ότι κατάθεσε αγωγή 500 εκ. € κατά της ΑΓΕΤ, ενώ μετέφερε πληροφορία ότι ο Δήμος έκανε ένα βήμα πίσω και κατέθεσε αγωγή τον Νοέμβριο του 2018. «Δεν μπορούμε να έχουμε ψεύτες στην εξουσία. Ας παραθέσουν το οποιοδήποτε στοιχείο», τόνισε ο Μ. Βαξεβανόπουλος, που πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της επιτροπής για βαρέα μέταλλα που έγιναν σε εργαστήριο του Καναδά. «Ο ψεύτης και ο κλέφτης τα πρώτα χρόνια χαίρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα στο Δημαρχείο για Σκουρλέτη
Το μέλος της επιτροπής αγώνα πολιτών κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Βόλου, για να εκφράσουν διαμαρτυρία στον πρώην υπουργό περιβάλλοντος και νυν εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Όπως είπε, το θέμα της αυριανής συνάντησης είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες στην αυτοδιοίκηση και διερωτήθηκε, πόσο δημοκρατικό είναι όταν η συντριπτική πλειοψηφία της πόλης, δεν θέλει καύση σκουπιδιών και μονάδα παραγωγή SRF και όμως όλα αυτά προχωρούν από το Δήμο και την κυβέρνηση.

Μεγάλο συλλαλητήριο
Το μεγάλο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση της Δευτέρας για το Σάββατο 16 Μαρτίου και το μέλος της επιτροπής κάλεσε φορείς, σωματεία, συνδικάτα να γίνουν όλοι μια γροθιά, αλλά και όσους δεν έχουν συμφέρον από καύση να είναι εκεί.

Η πορεία θα ξεκινήσει από τον Άναυρο και θα καταλήξει στην ΑΓΕΤ και ήδη η επιτροπή ξεκίνησε κύκλους επαφών με παραγωγικούς φορείς και με στόχο να συσπειρώσει την κοινωνία για υγεία και ζωή. Ακόμη σ ήμερα θα σταλεί επιστολή στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, το οποίο καλούν να τιμήσει την ιστορία και τους αγώνες του και να δώσει το αυτονόητο στους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, προκηρύσσοντας τρίωρη στάση 12-3 μ.μ. ώστε όλος ο κόσμος να είναι εκεί.

Μέχρι στιγμής η επιτροπή έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές πολιτών, ενώ 90 ενεργά μέλη της δουλεύουν για το συλλαλητήριο.

Η νεολαία
Ο Ορέστης Μπεφάνης φοιτητή το ΙΑΚΑ του Π.Θ. και μέλος της επιτροπής είπε ότι στόχος της ομάδας νέων είναι να ανοίξει το θέμα στο Πανεπιστήμιο, στους φοιτητές και σε κάθε ενεργό μέλος του Π.Θ. που μπορεί να συνεισφέρει, αλλά και στα σχολεία. Ήδη γίνεται προσπάθεια να γίνει επαφή με μαθητές για να διοργανώσουν μαζί το συλλαλητήριο.

Ο φοιτητής τόνισε ότι η νεολαία του Βόλου, πέρα από τις προοπτικές και οράματα που έχουν κατακρεουργηθεί τόσα χρόνια από κατάσταση στη χώρα, κατακρεουργείται και το δικαίωμα στην υγεία, ενώ τόνισε ότι αν η ΑΓΕΤ συνεχίσει να καίει πλαστικά, δεν θα μπορεί να ζήσει η νεολαία στην πόλη και την κάλεσε να συμπορευτεί με την επιτροπή γιατί ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Τέλος, ο Σωτήρης Μπαζιάνας, νέος από την Αθήνα, είπε ότι το περιβάλλον δεν αφορά μόνο το Βόλο και επιθυμία του κινήματος είναι να είναι μια κίνηση πανελλαδική και όχι τοπική. Για το λόγο αυτό είπε ότι θα γίνει συνεργασία και με άλλες κινήσεις άλλων πόλεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.