«Επιτροπή Αγώνα Πολιτών»: Όλοι οι Βολιώτες οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες «να αντιδράσουμε στην καύση σκουπιδιών» απευθύνει με ανοικτή επιστολή της η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ», με παράλληλη πρόσκληση για συμμετοχή στο αυριανό μαθητικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
Όπως τονίζεται, «η συμμετοχή και στήριξη πολλών φορέων και μεγάλου αριθμού πολιτών στα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών, καθώς οι ανακοινώσεις των επιστημονικών φορέων και κυρίως του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας μας οδηγούν στα εξής συμπεράσματα:
• Η πλειοψηφία της κοινωνίας του Βόλου τάσσεται ΚΑΤΑ της καύσης σκουπιδιών ειδικά όταν πραγματοποιείται μέσα στον αστικό ιστό.
• Η πλειοψηφία της κοινωνίας του Βόλου τάσσεται υπέρ της ιεραρχημένης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στη μείωση παραγωγής τους, στην διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, στην ανακύκλωση, στα πράσινα σημεία και στην δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης των ανακυκλώσιμων υλικών.
• Η πλειοψηφία της κοινωνίας του Βόλου είναι αντίθετη με το σενάριο να μετατραπεί ο Βόλος σε πόλη-αποτεφρωτήρα των σκουπιδιών άλλων ελληνικών πόλεων και χωρών.
• Η κοινωνία του Βόλου στο μεγαλύτερο ποσοστό της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει υπό κίνδυνο την υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και δη των νέων.
• Η κοινωνία του Βόλου στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι αντίθετη να επεκταθεί η καύση σκουπιδιών και σε άλλα εργοστάσια όπως προγραμματίζεται, εφόσον έχουν ζητήσει σχετική αδειοδότηση τόσο για καύση όσο και για παραγωγή νέων σκουπιδοκαυσίμων.
Δυστυχώς όμως εξαιτίας της σκαναδαλώδους αδιαφορίας των “αρμόδιων” ο Βόλος συνεχίζει να υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού εκτός όλων των άλλων τα “σκουπιδοκάραβα” φέρνουν κάθε μήνα το πλαστικό σκουπίδι από εξωτερικό για να καούν στην ΑΓΕΤ- Lafarge και να ελευθερώσουν καρκινογόνες διοξίνες, βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους, που συμβάλλουν στην επιβάρυνση της υγείας, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό και άλλες βιομηχανίες ετοιμάζονται να κάψουν σκουπίδια επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την υγεία μας.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανακοίνωσε ότι τις μισές μέρες του χρόνου που έχουμε υπερβάσεις στα μικροσωματίδια PM 2.5 οι εισαγωγές στο νοσοκομείο Βόλου αυξάνονται τουλάχιστον κατά 30% τις ημέρες αυτές, δεν μας αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού και καθυστέρησης. Πόσο μάλλον αν προσθέσουμε τις διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν μετριούνται!
Όλοι οι Βολιώτες οφείλουμε και πρέπει να αντιδράσουμε με μπροστάρηδες τους φορείς του τόπου – επιστημονικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς – και να στηρίξουμε μια συντονισμένη, καθολική και δυναμική αντίδραση κατά της καύσης σκουπιδιών.
Η πρόταση της Επιτροπής είναι να καλέσει όλους τους Βολιώτες να απέχουν για μια ημέρα από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις – ώστε η πόλη να «νεκρώσει» και να αντηχήσει ένα εκκωφαντικό καθολικό μήνυμα ΚΑΤΑ της καύσης σκουπιδιών ή έστω να τεθεί ο πρώτος σπόρος για να καλλιεργηθεί και να ευδοκιμήσει μία τέτοια δράση.
Μία πρώτη ευκαιρία είναι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών που διοργανώνουν οι νέοι της πόλης μας αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.
Η πρόσφατη θετική εξέλιξη της ακύρωσης της καύσης του CLO μετά από τη συστράτευση των επιστημονικών και άλλων φορέων, κομματικών παρατάξεων και πολιτών δείχνει το δρόμο που οφείλουμε ως υπεύθυνοι άνθρωποι και πολίτες πάνω από όλα να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον εμείς και τα παιδιά μας σε αυτή την όμορφη και ευλογημένη κατά τα άλλα πόλη.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να δράσουμε ΑΜΕΣΑ και ως μία γροθιά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.