ΕΠΖ: Ένταση με τις μειοψηφίες για την Καραμπατζάκη

Ένταση σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ια το θέμα της Καραμπατζάκη μεταξύ των συμβούλων των μειοψηφιών και του αντιδημάρχου Θανάση Σταυρίδη, καθώς η Δημοτική Αρχή επιμένει στη μονοδρόμηση της οδού όπως και της Ζάχου, ενώ το θέμα ήρθε στην επιτροπή χωρίς μελέτη, με αποτέλεσμα ο σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης» Νίκος Στόκος να απέχει της ψηφοφορίας και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος να ψηφίσει αρνητικά.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος ο Ν. Στόικος επισήμανε ότι δεν υπάρχει μελέτη ή τεχνική έκθεση και ρώτησε τη Δημοτική Αρχή τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει, γιατί η πρόταση είναι αόριστη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης είπε ότι το θέμα ήρθε με το σωστό τρόπο, πέρασε πρώτα στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, ενώ υπάρχει ιστορική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Ιωνίας που ομόφωνα συμφωνεί με τη μονοδρόμηση ανόδου της Ζάχου και καθόδου της Καραμπατζάκη.
Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι η μελέτη ετοιμάζεται γιατί η μονοδρόμηση δεν μπορεί να είναι τυχαία και πρόσθεσε ότι η Καραμπατζάκη θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, θα γίνει ποδηλατόδρομος, με πράσινο και με προοπτική περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης και των δύο παράλληλων στον Κραυσίδωνα δρόμων. «Κάποιοι που αντιδρούσαν τώρα το γύρισαν γιατί βλέπουν ότι οι πολλοί υπερτερούν το έργο. Το θεωρώ το μεγαλύτερο έργο κυκλοφοριακό στο Πολεοδομικό συγκρότημα, εξαιρώντας τον Περιφερειακό και την ανάπτυξη των οδών Δημητριάδος και Ιάσονος, που θα ανακουφίσει όλη την πόλη του Βόλου», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος διερωτήθηκε γιατί τόση βιασύνη να περάσει σήμερα το θέμα και η Επιτροπή δεν αναμένει την ολοκλήρωση της μελέτης.

Ο Θ. Σταυρίδης απάντησε ότι το θέμα ζυμώνεται εδώ και ένα μήνα, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται 1,5 μήνας για να εγκριθεί από την Περιφέρεια, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον καλό καιρό για να γίνουν τεχνικά έργα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ανέβηκαν οι τόνοι
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ν. Στόικος δήλωσε ότι από τα λεγόμενα του αντιδημάρχου προκύπτει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας, με τον Θ. Σταυρίδη να τον κατηγορεί ότι ψεύδεται, καθώς ο ίδιος είπε για ήπιας κυκλοφορίας δρόμο.

Ακολούθησε ένταση με τον Θ. Σταυρίδη να κατηγορεί τον σύμβουλο της μειοψηφίας ότι είναι μονοψήφιο ποσοστό και ο κόσμος πλέον δεν τρώει κουτόχορτο. Ο Ν. Στόικος του απάντησε ότι πρέπει να διαβάσει το Πολεοδομκό Σχέδιο να φέρει μελέτη με υπογραφές των μηχανικών, για να λάβει την απάντηση να αφήσει τα πυροτεχνήματα.

Ο αντιδήμαρχος είπε στον δημοτικό σύμβουλο ότι δεν είναι σοβαρός με όσα λέει που πέφτουν στο κενό και ότι ακόμη και το ΤΕΕ τα γυρίζει για το θέμα.

Σχολιάζοντας την πρόταση της «Επιλογής Ευθύνης» για «βύθιση» της Παγασών, από Αναπαύσεως ως Αναλήψεως, αντί για την παρέμβαση στην Καραμπατζάκη, είπε ότι σε βάθος 1,8 μ. υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας και το έργο είναι κόστους 2,5 εκ. €, ενώ τη χαρακτήρισε πρόταση άσχετων. «Αντί να κάνουν περιφερειακό σωστά, όπως έπρεπε, προτίμησαν να μελετούν απαράδεκτες λύσεις», δήλωσε ο Θ. Σταυρίδης.

Ο Ν. Στόικος δήλωσε ότι μετά τα όσα ελέχθησαν απέχει της διαδικασίας και δεν ψήφισε.

Ευθύνες διαχρονικά
Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Νάνος τόνισε την ανάγκη ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για την όλη που δεν έκανε καμία Δημοτική Αρχή, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση αποσπασματική και ημίμετρα.

Ο ίδιος είπε ότι για τη σημερινή κατάσταση στο κυκλοφοριακό ευθύνες έχουν Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές διαχρονικά και κατηγόρησε την αντιδήμαρχο ότι τις στήριξε με τα στραβά ου έγιναν και τα ημίμετρα που προσπαθεί να περάσει.

Ο Απ. Νάνος πρότεινε να μη ληφθεί απόφαση, να γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους και να ετοιμαστεί η μελέτη, με τον Θ. Σταυρίδη να τονίζει ότι υπάρχουν σπίτια που θα θιγούν, αλλά αφορούν μήκος περίπου 60 μέτρων της Καραμπατζάκη.
Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο του Απ. Νάνου και αποχή του Ν. Στόικου.

Φεύγει παρτέρι για τραπεζοκαθίσματα
Για το θέμα της λήψης απόφασης για την απομάκρυνση εγκαταστάσεων που έχουν υλοποιηθεί επί της οδού Γκλαβάνη με Ιάσονος, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα φύγει ένα μικρό παρτέρι στον πεζόδρομο για να μπουν τραπεζοκαθίσματα καταστήματος, ενόψει καλοκαιριού, με τον Ν. Στόικο να τονίζει ότι να γίνει αυτό θα υπάρξουν πολλά ανάλογα αιτήματα και θα στερηθούν μικροί χώροι πρασίνου για να μπουν τραπεζοκαθίσματα και καταψήφισε, όπως και ο Απ. Νάνος.
Ο Θανάσης Σταυρίδης δήλωσε ότι στο χώρο υπάρχει ένας μικρός φοίνικας που θα μεταφερθεί στο διπλανό παρτέρι και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος τηρεί το ισοζύγιο πρασίνου, ενώ είπε ότι η αίτησης του καταστήματος ήταν η μοναδική που κατατέθηκε για το κέντρο της πόλης.

Και τις Κυριακές ανοιχτά το Κοιμητήριο
Εκτός Ημερήσιας Διάταξης εγκρίθηκε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Κοιμητηρίου «Κούκος», που πλέον θα είναι ανοιχτό Κυριακές και αργίες, εκτός Χριστουγέννων, Πάσχα και Δεκαπευνταύγουστου.

Ο αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων και μέλος της ΕΠΖ Χρήστος Στεφόπουλος, που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει προσλήψεις από το υπουργείο μόνιμων υπαλλήλων για να εξυπηρετήσουν τις επιπλέον μέρες λειτουργίας του Κοιμητηρίου. Προς το παρόν είπε, οι ανάγκες θα καλυφθούν με οκταμηνίτες ή εργολαβία για τις Κυριακές με ετήσιο κόστος περίπου 10.000 €.

Ο Χρ. Στεφόπουλος δήλωσε ότι με απόφαση του Δ.Σ. ο τιμοκατάλογος μειώνεται κατά 80% στα περιφερειακά κοιμητήρια, ενώ στον «Κούκο» τα τέλη ταφής μειώνονται από 230 σε 210 €. Όσον αφορά στα τέλη ταφής, για τους άπορους αποφασίζεται απαλλαγή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, σε ερώτηση του Απ. Νάνου για το αποτεφρωτήριο, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι για να ληφθεί απόφαση να προχωρήσει πρέπει να υπάρξει νομικό πλαίσιο που σήμερα δεν είναι επαρκές, όπως προκύπτει από επαφές που είχε με την ιατροδικαστή Λάρισας, κοινωνιολόγους, επιστήμονες και ότι πρέπει να ψηφιστει νόμος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τελικά η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Κοιμητηρίου εγκρίθηκε ομόφωνα, εκτός του σκέλους των οικογενειακών τάφων που με τους οποίους διαφωνεί ο Απ. Νάνος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.