Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε τροχιά συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Ν. Αγχιάλου, καθώς στο πλέον κρίσιμο σημείο, αλλά με προοπτική να κλείσει θετικά, βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα του OnAlert.gr, η διαπραγμάτευση της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Αμερικανούς για τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 Block 50 σε διαμόρφωση Viper.
Εντός των επόμενων εβδομάδων και πιθανότατα έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται από τις ΗΠΑ η νέα βελτιωμένη πρόταση-προσφορά, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι οριστική και από αυτή θα καθοριστεί η υλοποίηση του προγράμματος.
Όπως ήδη είναι γνωστό, το Αεροπορικό Επιτελείο έχει θέσει ως «οροφή» του προγράμματος το 1 δισ. ευρώ και πιέζει την αμερικανική πλευρά. Η αρχική απάντηση που έφτασε από τις ΗΠΑ κυμαινόταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, αγγίζοντας το 1,52 δισ. Ευρώ, που η ΠΑ την απέρριψε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του OnAlert.gr, το κόστος εκσυγχρονισμού θα είναι ακόμη χαμηλότερο, όμως θεωρείται δεδομένο ότι και πάλι θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, όχι όμως σε ύψος απαγορευτικό. Πλέον μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση από την ελληνική πλευρά και εάν η Πολεμική Αεροπορία έχει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μικρή υπέρβαση, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Πηγή: onalert.gr/Κώστας Σαρικάς





























